Gerecsei Tájvédelmi Körzet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest védett természeti értékei
Advertisements

Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Dunakanyar legszebb helyei
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feladatai és tevékenységei.
Nemzeti parkjaink Nemzeti parkjaink.
Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
A Dunakanyar legszebb helyei
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
ZENE: FOR ANNA _ PAUL MAURIAT PR ÁGA Zene: Klikkelj!
Egyeskő.
Készítette: Nagy Zsanett
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Magyarország – Dunántúli hegység Általános jellemzők ÉK-DNY irányban kb. 200km hosszban A Velencei-hegység kivételével középidei üledékes vonulatok.
Tihany.
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpont és tanösvény Szombat Foto:Telek.
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
„ Pest megye természetismereti séta Beliczay sziget - Tőzike tanösvény
Kattints A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Bizottságai, Egyesületei, Szakosztályai, idén is Mikulástúrán találkoznak a Mikulással a Budai hegyekben.
MEGHÍVÓ Sas-hegy Föld napja szombat Szombat.
MEGHÍVÓ Vasárnap Sas-hegy Természetvédelmi terület Fotó: Telek Gy Zene:Faragó”Judy”István Vén Budai hársfák /részlet/
Kattints A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Bizottságai, Egyesületei, Szakosztályai, idén is Mikulástúrán találkoznak a Mikulással a Budai hegyekben.
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Természetismereti túra.
E ZER P INCE S ZŐLÉSZETI ÉS B ORÁSZATI T ANÖSVÉNY E ZER P INCE S ZŐLÉSZETI ÉS B ORÁSZATI T ANÖSVÉNY Előadó: Kaltenecker Andrea okleveles tájépítészmérnök.
A TÁBOR-HEGY.
ZENE: FOR ANNA _ PAUL MAURIAT PR ÁGA Zene: Klikkelj!
Terepgyakorlat megnevezése (benne a terület nevével) Tanár neve Iskola neve.
A Szelim-barlang (Tatabánya) üledéksorának vizsgálata és fejlődéstörténetének vázlata Bradák Balázs-Markó András (Kivonat) Dégen Zsolt 2006.
Aggteleki Nemzeti Park
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Erdészeti erdei iskolái TÖOSZ február 23.. Ahogy kezdődött… Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály megalakulása
Magyarország természeti kincsei
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Az erdő, ami mellett élek
INTRAZONÁLIS ERDŐK.
Zene - The Shadows Meghívó Merzse-mocsár tanösvény Szombat Fotók: Internetről kerültek letöltésre és a bejáráson készültek. Telek György képei.
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
Bocskai István Református Oktatási Központ
GR. SC. CSEREY- GOGA CRASNA
nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra.
Védett természeti területek
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
DUNAKANYAR I. rész A Dal eredeti címe:Alegria
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
BEVEZETÉS A KÖRNYEZETFÖLDTANBA / II.. A legutolsó jelentős „hirtelen” esemény: A Késő Dryas lehülés (az utolsó glaciális utáni felmelegedést.
Aggteleki Nemzeti Park
Duna-Ipoly Nemzeti park
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Elhelyezkedése Két nagy hegyvidéke: – Börzsöny – Dunazug-hegység A két hegységet a Dunakanyar választja el. – Területe:
Helyi védett értékek bemutatása a védett értékek iránti elkötelezettség megerősítése. A Főváros területén számos kiemelkedő jelentőségű természeti érték.
Meghívó Föld napi rendezvényekre
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Helyi védett értékek bemutatása a
Bükki Nemzeti Park (BNP)
Ország neve név Tanár Osztály.
Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján
Aggteleki Nemzeti Park
Gerecse Készítette: Szabó Lilla
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Szabó Eszter Ignácz Bence
Előadás másolata:

Gerecsei Tájvédelmi Körzet Kő-hegyi természetvédelmi-természetismereti tanösvény

A terület bemutatása A tatabányai Kő-hegyet és Csúcsos-hegyet magába foglaló, összesen 165 hektár erdőterületen fekvő Turul Parkerdő jelzett turista utakon jól megközelíthető célpontjai a Turul emlékmű, a Szelim-barlang, a csúcsos-hegyi kilátótorony, a mészégető romok és a János-forrás. A Parkerdő központi részét az 1907-ben felavatott, majd 1992-ben teljesen felújított Turul emlékmű és az ősidők óta ismert, kiemelkedő régészeti jelentősséggel bíró Szelim-barlang 16 hektáros környezete alkotja.

A tanösvény bemutatása A természeti értékek bemutatása céljából 2002-ben készült el az 1 km hosszúságú Kő-hegyi természetismereti-természetvédelmi tanösvény. A terület természetvédelmi oltalom alatt áll, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet része. A 2002. évben létesült tanösvény célja a tatabánya Kő-hegy és tágabb környezete – a Gerecse-hegység – természeti értékeinek bemutatása. A tanösvény kezdőpontja a Panoráma út parkolója mellett elhelyezett központi tájékoztató tábla.

A tanösvény útvonala

Az útvonal jellegzetességei A fennsíki sétányon végigsétálva megismerkedhetünk a Gerecse-hegység jellegzetes kőzeteivel. Utunk elején a legidősebb, a barlang felé haladva az egyre fiatalabb korú kőzettípusokkal találkozunk. A sétány végén a körbekerített felszakadáson át már láthatjuk a Szelim-barlang tágas csarnokát, majd az északi bejárathoz levezető lépcsősoron érjük el a kiemelkedő őslénytani és régészeti jelentősége, valamint tájképi értéke miatt fokozottan védett barlangot.

Az útvonal jellegzetességei A barlangot a délnyugati bejáraton elhagyva a hegyoldali turistaútra jutunk, mely a városból a hegytetőre vezető lépcsősorra csatlakozik. Az út elején bepillanthatunk az Eszterházy-kőfülkébe, majd tanulmányozhatjuk a Kő-hegyet felépítő felső triász korú dachsteini mészkő vastagpados rétegeit, valamint a mészkőfelszín jellegzetes növénytársulásait, a karsztos sziklagyepet és a karsztbokorerdőt.

Jellegzetes növények Egybibés galagonya Molyhos tölgy

Jellegzetes növények Fagyal Cserszömörce

Jellegzetes növények Nehézszagú gólyaorr Bibircses kecskerágó Rezgőpázsit

Jellegzetes állatok Szarvasbogár Havasi cincér

Jellegzetes állatok Gyurgyalag Parlagi sas Vadmacska

Jellegzetes állatok Ürge

Felhasznált „irodalom” Szervezett túra a Gerecsei Tájvédelmi Körzetbe, ill. a Kő-hegyi tanösvényhez. A képek a Wikimedia Commons gyűjteményéből valók: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page