Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapesti Természetbarát Sportszövetség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapesti Természetbarát Sportszövetség"— Előadás másolata:

1 Budapesti Természetbarát Sportszövetség
MEGHÍVÓ Budapesti Természetbarát Sportszövetség Pest Megyei Természetbarát Szövetség

2 A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága, és a
Pest Megyei Természetbarát Szövetség szeretettel meghív minden kedves Természetjárót 2011.November 19. Szombaton Fót-Somlyó-hegy tanösvény „Természetvédelmi túrára”.

3 Bár 287 méteres magasságát tekintve nem minősül hegynek, a hagyományok miatt mégis megőrizte nevét. Területe 282 hektárt foglal magába, így a Gödöllői-dombvidék legkisebb önálló tagja. Kőzetanyaga elsősorban miocén mészkő, édesvízi mészkő és andezittufa. (Az emberi mohóság szimbólumaként a domb déli lejtőin két elhagyatott andezitbánya pihen, de ezeken túl a gyönyörű táj fogadja az odaérkezőt.) Csúcsán egy Árpád-korabeli kétsáncos vár romjai állnak. A Somlyó-hegy igen tekintélyes része országos jelentőségű, fokozottan óvott természetvédelmi terület. Különleges klímája, változó geológiai adottságai révén értékes növénytakaró, változatos fauna alakult itt ki. A sziklagyepek, löszpusztai növénytársulások mellett különösen értékes a hegy lepkefaunája....

4 Fótról köztudott, hogy a reformkori magyar kultúra megszentelt helye, a híres fóti szüreteken a magyar értelmiség színe-java megjelent, akik itt napi politikai kérdésként tárgyalták a magyar közügyeket. Vörösmarty, Deák, Kossuth és mások gyakran látogattak el Fáy András szőlőjébe és ebédeltek a Présházban. Károlyi István gróf, a fóti birtok tulajdonosa, az 1830-as évektől igen kedvezményes áron kezdett parcellázni a fóti Somlyó oldalában lévő szőlőtelepítésben, hogy annak gazdaságos művelését biztosítsa. Ez kapóra jött többek között a reformkor hírességeinek is, akik a főváros közelségében kikapcsolódási lehetőséget kerestek maguknak. Közülük először Fáy András, a „haza mindenese” vásárolt földterületet Fóton, amelyhez egy XVIII. században épült présház is tartozott. Ezt követően barátainak ünnep- és vasárnaponként kirándulásaik egyik kedvelt célpontja lett Fáy András szőlője és Présháza, különösen szüretek idején. A szüreti vígasságok alkalmával olyan híres írók, költők, politikusok találkozó helye volt ez a terület, mint Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc, Kossuth Lajos. Az 1840-es években a szabadságharchoz vezető eszmék egy része is itt született meg.

5 A Fáy présház mellett áll a Vörösmarty kunyhó
A Fáy présház mellett áll a Vörösmarty kunyhó. A Fáy házaspár alvó helyiségéül szolgáló szobáját a család híres vendégei saját kezűleg építették 1837-ben. Tettüket Ferenczy István emléktáblán örökítette meg, mely a kunyhó belső falán van felfüggesztve. E kunyhó falai közt írta 1842-ben Vörösmarty Mihály első hazafias bordalunkat, a Fóti-dalt.

6 Fót belterületén a Fáy présház mellől indul a Fóti-Somlyó tanösvény, mely a Fóti Somlyó-hegy természeti értékeit mutatja be az ide látogatóknak. A tanösvény kezdőállomása a présháznál A tanösvény a Fóti-Sómlyó hegy rejtett kincseit tárja fel. A tanösvényt a WWF Magyarország, a település lakosai valamint a budapesti alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai közös munkával hozták létre.

7

8 A terület természetvédelmi kezeléséért felelős szerv a
A területtel való ismerkedést vezető füzet segíti, amelyből többek között megtudhatjuk, milyen különös helyre rakják tojásaikat a színpompás gyurgyalagok, megismerhetjük a területen élő szebbnél szebb lepkefajok életmódját, de arról is olvashatunk, hogyan kerültek ide tengeri kagylók, és hogy mik azok a "galagonyanyűvő" akciónapok. Tanösvény füzet kapható: a DINPI Zöld Pont Irodájában és Fóton a Fáy-présházban Az Országos Természetvédelmi Hivatal 717/1971. számú határozatával védetté nyilvánított Fóti-Somlyó természetvédelmi területet, kiterjedése 217 ha. A terület természetvédelmi kezeléséért felelős szerv a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A túra során sajnos szomorú kép is fogadja a látogatót: a terepjáró autósok, terepmotorosok és hegyi kerékpárosok nem kímélik a területet, járműveikkel szinte legyalulják az érzékeny hegyoldalt, több ritka faj kipusztulását okozva ezzel. Természetvédelmi őreink minden törvényes eszközt bevetnek, hogy megfékezzék az értelmetlen pusztítást.

9 Nagy-tó Legtöbben inkább Fóti-tónak nevezik
Nagy-tó Legtöbben inkább Fóti-tónak nevezik. A szocializmus idején úttörő tábor működött a környékén. Régen még medencék is üzemeltek a környékén. Fóton jelenleg ez az egy tó amely lehetőséget nyújt fürdésre. A környékén vendéglő és vasútállomás található.

10 Várunk szeretettel november 19. Szombat
Fót – Somlyó-hegy Természetismereti túra Útvonal: Fótujfalu vá. - Fáy présház - Somlyó - Somlyó-hegy tanösvény - Somlyó alja – Fótfürdő Táv: 9 km Szint: 150 m Találkozás: Nyugati pu. 8 óra 45-kor.a vonat végénél.(Jegyvásárlás: Fótújfalu) Indulás: Vonat indul: 9 óra-kor Túravezető: Dr. Balogh Istvánné, Telek György Várunk szeretettel BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság Pest Megyei Természetbarát szövetség Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ Természetbarát SE.


Letölteni ppt "Budapesti Természetbarát Sportszövetség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések