Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI."— Előadás másolata:

1 Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása
Gruber Péter ANPI

2 A projekt közvetlen célja, az élettelen természeti értékek (barlangok, földtani alapszelvények, földtani természetvédelmi értéket képviselő bányák) és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzése, rehabilitációja. A projekt közvetlen eredménye az Esztramos volt vasércbányában található barlangokhoz vezető bányavágatok stabilizálása, több a Világörökség részét képező barlang természetvédelmi szempontokat kiszolgáló kiépítésének rekonstrukciója, a mádi Bomboly- bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása, földtani alapszelvények rekonstrukciója.

3 Az alábbi közvetett eredmények valósulhatnak meg:
Nemzeti Park értékeinek hatékonyabb megőrzése és jobb megismertetése. Taposási károkozások megszűntével a képződmények újraépülése. A nemzetközi és országos jelentőségű védett alapszelvények tanulmányozhatóvá tétele, bekapcsolása a földtudományi képzésekbe.

4 Projekt előkészítés 2008-2009:
Előzetes tanulmányok, szakmai terepbejárások segítették a projekt összeállítását. A földtani alapszelvények természetvédelmi szempontú rekonstrukciójához a Magyar Rétegtani Bizottság támogató nyilatkozatát adta. Az Esztramos volt vasércbánya vágatainak stabilizálásához, a Miskolci Bányakapitányság támogató nyilatkozatát adta. Engedélyezési eljáráshoz szükséges tervek, illetve kiviteli tervek hiányoztak, az előkészítés során ezek elkészültek, majd beszereztük a megvalósításhoz szükséges engedélyeket (3 db). Ezután adtuk be második fordulóra a pályázatot.

5 1. Az "Esztramos" volt tornaszentandrási vasércbányában található barlangokhoz vezető bányavágatok stabilizálása. Az alprojekt területének természetvédelmi státusza: Védett természeti terület (védett és fokozottan védett barlangok), Natura terület, nemzeti park. Az érintett élettelen érték, illetve az általa érintett terület kiterjedése: kb m. Az alprojekt által érintett teljes terület tulajdonosa a Magyar Állam, természetvédelmi kezelője az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

6 Az egykori vasércbányászat során hajtott vágatok jelentős része életveszélyessé vált, a vágatszakaszok stabilizálása szükséges. A mesterséges tárók fokozottan védett barlangok megközelítését szolgálják, denevérélőhelyek és ipartörténeti értékük is jelentős.

7

8

9

10

11


Letölteni ppt "Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések