Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Dunakanyar legszebb helyei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Dunakanyar legszebb helyei"— Előadás másolata:

1 A Dunakanyar legszebb helyei
1. rész Zöld gyík a Budai-hegységben

2 Ártéri Tanösvény Vácon
Vác déli oldalán egy hatalmas parkot találunk. Ha Budapest felől Volánbusszal szeretnénk megközelíteni az ártéri erdőt, akkor a Hét kápolna nevű megállónál kell leszállnunk. A templom mögött két bővizű forrást találunk. Ajánlott megkeresni az eldugottabb forrást is, ahol a homokos talajból bugyog fel a víz. A váci Ártéri Tanösvény 510 méter hosszban végig cölöpökre épült.

3 Róka-hegy A Szentendre HÉV közelében, a Csillaghegyi HÉV megállótól 10 perc sétányira található a Róka-hegyi kőfejtő. A háromszintes bányaudvar bejárása és a környező sziklák látványa felejthetetlen élmény. A hegyre való feljutás nehézkes, mert rengeteg lépcsőt kell megmászni, rövid távon nagy szintkülönbséggel. Ám a természetvédelmi terület szépsége és a csodás panoráma minden fáradalmat kárpótol.

4 Szent László völgy Pilisszentlászló és Visegrád között az Apát-kúti-patak völgyében járunk. A 8 kilométeres túrán Pilisszentlászlóról az egész család kényelmesen lesétálhat Visegrádra. A két településre Szentendréről mindennap óránként indul Volánbusz. A kirándulás során számtalanszor keresztezzük a patakot, így a gyermekek se unatkoznak menet közben. Visegrádhoz közeledve egyre több látnivalót találunk.

5 Budaörs hegyei Budaörs felett vagyunk a 365 méter magas Szekrény-hegyen. A környék hegyeit szoktuk látni az M7-es és az M1-es autópálya bevezető szakasziról. A kopár hegyek tetejéről messze ellátni. A Farkas-hegy tetején pedig megrongált Repülés-emlékműt találunk. Ha bírjuk erővel, járjuk be a környék turista útjait Csillebérctől a Csíki-hegyek végéig.

6 Rám-szakadék Dömös közelében a Rám-szakadék völgyét ajánljuk. Keressük fel a Szentfa-kápolnát, igyunk a mellette lévő csodatevő forrás vízéből. A Három-forrás völgyében, ismertebb nevén a Rám-szakadékban több helyen csak a kiépített kapaszkodók és létrák segítségével haladhatunk a „Z” jelzésű turista úton. Íme egy hely, amit ha meglátogatunk, biztosan a kedvenceink közé fog tartozni, és sokszor visszafogunk térni.

7 Nagy-szénás Nagykovácsi közelében 550 méteren járunk, a Nagy-szénási tanösvény legmagasabb pontján. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Európa Diplomás szigorúan védett területét látjuk. A növényritkaságok mellett a Budai-hegység legszebb természetes panorámája itt található. A kijelölt turista útról nem szabad letérni! Sétáljunk el a a Zsiros-hegy gerincén a bányászemlékműig.

8 Normafa A budapestiek kedvenc kirándulóhegye Normafa. A Szél Kálmán térről induló BKV autóbuszaival, fogaskerekűvel, vagy a Hűvösvölgyi Gyermekvasúttal közelíthetjük meg. Normafáról kényelmes sétával elérhetjük Budapest legmagasabb pontját, az ingyenesen látogatható János-hegyi Erzsébet kilátót.

9 Dömörkapu Szentendre határában található a Dömörkapu, mely a Bükkös-patak vízeséséről híres. Érdemes felkeresni az egykori bányaudvart, a bejáratához vezető lépcsősort a buszforduló és a parkoló között találjuk. Innét régen drótkötél pályán szállították a kitermelt nyersanyagot egészen a Szentendrei HÉV végállomásáig.

10 Hegyes-tető A Dunakanyar lehengerlő panorámáját nem csak Visegrádról élvezhetjük. A Nyugati pályaudvarról induljunk vonattal Nagymaros központjába. Együnk a vasútállomás közelében egy finom lángost, aztán vágjunk neki a Börzsöny 482 méter magas Hegyes-tetőnek. A Julianus barát toronyból kitekintve mindkét oldalt láthatjuk a Dunát.

11 Legszebb helyek Fotók: Klein Ferenc, Plotár Andor Szöveg: Klein Ferenc
Bemutatjuk Magyarország, Európa és a világ legszebb helyeit


Letölteni ppt "A Dunakanyar legszebb helyei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések