Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szabó Eszter Ignácz Bence

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szabó Eszter Ignácz Bence"— Előadás másolata:

1 Szabó Eszter Ignácz Bence
Tordai-hasadék Szabó Eszter Ignácz Bence

2 A Tordai-hasadékról Erdély egyik leglátogatottabb természeti látványossága. A hasadék mészkő- hasadék a torockói hegységben.1938 óta védett terület. Vulkáni és üledékes eredetű.Peterdi-gerinc is a Kövesbérc-Szindi mészkőgerinc közözz alakult ki. Több mint 997 fajta növény él amely a Romániában ismert növények több mint egy negyede.Több védett állatfaj él.Pl: szirti sas,fülesbagoly valamint több különleges pillangóféle.

3 A legenda A legnépszerűbb legenda szerint a győztes kun sereg üldözőbe vette Szent Lászlót. De a király Istenhez fohászkodott, a hegy pedig megrepedt és gátat vont a király és a pogány üldözői közé. Tehát isteni csoda hozta létre a hasadékot. A király lova patkójánák a helye még ma is látszik az egyik kősziklán, a patkós-kövön.

4 Sziklaszirtek

5 A hasadék vége A hasadék végén a meredek sziklaszirtek elfogynak és barátságos kis rétre érünk.

6 Érdekességek A hasadék végén eldönthetjük, hogy visszajövünk a patak mentén vagy a piros turista utat választva fölkapaszkodunk a hasadék peremére és a sziklák peremén érünk vissza. A hasadék 1270m hosszú. Jól kíépített útvonal, a veszélyesebbnek tűnő részeken láncok bíztosítják a továbbjutást. A Tordai- hasadék 32 barlangot rejt, ezek közül csak 12 több mint 6 m hosszú. A legnagyobb 75m hosszú, 19m széles, 11m magas a Porlik. A legíresebb pedig a Kis és Nagy-Balika barlangok.


Letölteni ppt "Szabó Eszter Ignácz Bence"

Hasonló előadás


Google Hirdetések