Nagykároly Készítette:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

Alsónémedi bemutatása
Híres épületek a Reformkorban
K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Római építészet Augustus korában
Készítette: Tóth Evelin
Beregszász.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
A pécsi barbakán.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Fő tér.
Szülővárosom bemutatása
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Szendrő nevezetességei
Somogybükkösd.
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Schönherz Zoltán Kollégium
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Napkor A mi településünk.
Készítette: Bujdosó Villő
DEBRECEN I. RÉSZ.
Kultúra a török hódoltság korában
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
csodás Palotaszállója Isaac Stern – Massenet: Meditation
Történelmi vonatkozások
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011 esztendő Reformáció nagyhetében.
Sammezzano-kastély Toszkána Olaszország
Erdélyi barangolások:
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Készítette: Dóbiás Kinga
Zemplénagárd.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
Szülei második gyermekeként született. Apja – a pesti Újépület építésvezetője – környezetében kapta első gyermekkori benyomásait, az itteni viszonyok.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
NAGYKÁROLY.
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
SZÉKESFEHÉRVÁR.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Veresegyház.
Budapest Programajánló
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Szalay Petra, Almási Lilla
A KÖZÉPKORI VÁROS KIALAKULÁSA.
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Kolozsvár.
Segesvár június 8..
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Nagykároly Készítette: Szabó Rebeka, Rédli Barbara, Gaál Réka, Balassa Adél, Beszprémi Eszter

Fekvése  A Károlyiak ősi vára mellett kialakult város, Nagykároly az 1919-es államfordulatig Szatmár vármegye székhelye volt, s ebben a szerepében hagyott szellemi örökséget az utókornak. Szatmárnémetitől 35 km-re, a Csanálos–Vállaj magyar-román közúti határátkelőtől tíz kilométerre található város, a megye második legnagyobb települése.

Térképe

Érdekességek  Bethlen Gábor és II. Rákóczi Ferenc egész Európára látó gondolkodása, egyes jakobinusok találkozása a főispáni beiktatáson 1794 nyarán, Kölcsey zuhatag mondatai, melyek "e falak közt hangozának", az ide látogató Petőfi ellenszenvei a régi vármegyei élettel szemben és gyönyörűségei bontakoztatták ki a város sajátos hangulatát, ahol a Kegyesrendiek 1725-ben gróf Károlyi Sándor alapította gimnáziumának neveltjei is hozzájárultak egy emelkedett közszellem kialakításához.

Nevének eredete Neve az ótörök eredetű ómagyar karuly köznévből származik, valószínűleg személynévi áttétellel. Középkori névalakjai: Karul, Karol, Nagy-Károly Előtagja a középkorban Szaniszló határában létezett Károlypusztától való megkülönböztetésére szolgált.

Látnivalók A volt piarista templom eredetileg barokk–klasszicista stílusban, 1769 és 1779 között épült A volt piarista rendház 1727-ben épült.

Látnivalók A nagyzsinagóga 1890-ben készült el A volt zárda, leánypolgári és Melinda-árvaház épülete (1893, ma 1. számú általános iskola) A városi színház 1907-ben épült

Szerintünk a legszebb látnivaló Károlyi-kastély A mai kastély elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni, amikor Mátyás királytól engedélyt kaptak egy kőház építésére. A kapualjból előszobába, s abból nagyszabású átriumba juthatunk, melyet a méretek meghagyásával a régi négyszögletes várudvarból alakítottak át. Tágasságára jellemző, hogy "egy négyes fogat könnyen megfordulhatott volna benne". Innen vezet fel a lépcső az emeletre, és részben megmaradt az egykor nyitott boltíves folyosó is, melyből a felső szobák nyílnak. Az "átrium" egyik falán három nagy csúcsíves ablak található, mely az impozáns átriumot megvilágítja.

Károlyi kastély

Egy különleges hely A Károlyi György gróf megbízásából, Ybl Miklós, a grófi család építészének tervei alapján 1838-ban épült fogadóban ismerkedett meg 1846. szeptember 8-án Petőfi Sándor és Szendrey Júlia.

Vallása, lakossága, anyanyelvük 1911-ben 16 078 lakosából 15 772 volt magyar és 216 román anyanyelvű, 5932 római katolikus, 3893 görög katolikus, 3500 református, 2491 zsidó és 230 evangélikus vallású. 2011-ben 20181 lakosából 12119 (60,1 %) magyar, 7916 román (39,2 %), 73 német és 21 cigány anyanyelvű.

Köszönjük a figyelmet! Forrás: Wikipédia Köszönjük a figyelmet!