Adatkeresés az interneten

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A Publ-IQ ( különlegessége, hogy amikor egy témában már elegendő hozzászólás van, akkor csillagtérképen jeleníti meg azokat, (az egymáshoz.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
Orbán Éva SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár Hagyományos és új terápiás eljárások az információhiány kezelésére Tanulságos esetek az Állatorvos-tudományi.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Kereső programok használata
Internet ismeretek II..
Készítette: Vígh Zoltán 2008
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
TDK-DOLGOZAT TDK-DOLGOZAT Keresőoptimalizálással kapcsolatos kérdőívek kiértékelése Szerző: SZÉKEJ É. Krisztián Témavezető: Dr. PATAKI Éva.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A Topic Map/Tématérkép technológia megjelenése az interneten
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
Hatékony gyorsítótár használata legrövidebb utak kereséséhez Bodnár István, Fodor Krisztián, Gyimesi Gábor Jeppe Rishede Thomsen, Man Lung Yiu, Christian.
20 tétel Ön egy elemző cégnél dolgozik informatikusként. Azt a feladatot kapta, hogy mutassa be az elemzőknek egy online adatbázisrendszer (pl. Internetes.
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
Műszaki tudományok az interneten
Böngésző programok (Böngészés).
Kereső programok használata
Hogyan lehet használni a keresőprogramokat? Készítette: Tankó Csongor Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Iskolaközpont Szentegyháza.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
Szemantikus keresők.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Wikicsoda? Márkaépítés és forgalom-generálás tartalommal Sáfrány Zsuzsanna head of neo content DigitalFestival április 29.
A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
Keresőrendszerek.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Bevezetés a szemantikus technológiákba. Szemantikus technológiák  Rendszerelemek – jelentés – logikai formula  Elvárások – logikai formula  Az elvárások.
Bevezetés az informatikába 8. előadás Dokumentumkészítés számítógéppel II.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
Webportálok készítése CMS alapokon beadandó
Információ és kommunikáció
Használd jól a könyvtári katalógust!
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Internet és kommunikáció
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Navigáció az Interneten:
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Adatkeresés az interneten Cicer Norbert 12/K.

Internetes keresőoldalak Az internet gyakorlatilag végtelen adatmennyiséget tartalmaz A dokumentumokat és egyéb adatokat szolgáltató szerverek száma több millió, a tárolt dokumentumok száma pedig több száz millió A keresők ezekben a dokumentumokban keresnek kulcsszó vagy egyéb szempontok (paraméterek) alapján A keresők döntő többsége csak szöveges állományban tud keresni, de vannak kísérleti rendszerek képi, illetve hang formátumú keresésre A speciális keresőgépek feltérképezik a minél jobban a webes állományt A keresőoldal olyan keresőprogramot futtat, amit a felhasználó a saját böngészőjéből vezérel, de a keresőszerver erőforrásait használja

Tematikus és kulcsszavas keresés Tematikus keresés Internet katalógus: emberi munkával rendezik a weblapok adatait Téma szerinti keresést tesz lehetővé, egyre szűkülő körben Adatbázisból dolgoznak, így a hatékonyságuk a frissítéstől függ Kevesebb oldalt lehet velük megtalálni Előnyük, hogy hamarabb megtaláljuk az eredményt, ha tudjuk, mit keresünk Kulcsszavas keresés Kulcsszó: keresett adatra, információra jellemző szó vagy szöveg Gyakran előfordul, hogy több ezer találatot is kapunk A keresőprogram a kapott találatokat rangsorolja A találatokat szűkíthetjük a kulcsszó módosításával vagy a kifejezés bővítésével Megadhatunk speciális keresési beállításokat

Tematikus kereső (www.lap.hu)

Kulcsszavas kereső (www.google.hu)

Tematikus vagy kulcsszavas? Tematikus keresésnél sokkal valószínűbb a pontos találat esélye (vagyis, hogy az információ nem téves) A keresett adat ismeretében gyorsabb lehet a keresés Az adatbázis gyakran sokkal kisebb a kulcsszavas kereséshez képest Előfordulhat, hogy nem tartalmaz naprakész adatokat (a legújabb adatok nincsenek benne) Egyszerűbb dolgok keresésére gyorsabb a kulcsszavas keresés A találatokat szűkíthetjük Gyakran még így is túl sok találatot kapunk ahhoz, hogy mindet át lehessen nézni A ragozott szavak ronthatják a pontos találat esélyét Nagy a pontatlan vagy téves információ valószínűsége

Túl kevés vagy túl sok találat Túl kevés találat Kevesebb kulcsszó megadásával több lesz a találat Feltételek csökkentése Módosítani kell a kulcsszavakat (pl. ragozott alakok kivétele) Túl sok találat További kulcsszavak megadása Feltételek megadása Bizonyos esetekben érdemes szakszavakat megadni Parancsok vagy speciális keresés használata

Parancsok a kulcsszavas keresőben Példa Magyarázat Or Repülő London or Párizs Két kulcsszó közötti választás + Utazás Bécs +repülő Feltétlenül szükséges szavak - Vírus -számítógép Kizárandó szavak ” ” ”Windows 8” Pontos szó vagy kifejezés Site: Előrejelzés site:www.idokep.hu Keresés adott oldalon ~ ~autó Hasonló kifejezések keresése * Tolsztoj híres könyve a* Bármely szó keresése .. Könyvek 1000..3000 Tartományban való keresés Filetype: Javítókulcs filetype:pdf Adott fájltípus keresése Cache: Cache:www.origo.hu Adott honlap tárolt változata Info: Info:www.ganziskola.hu Adott honlapról indexinformáció

Speciális vagy összetett keresés A keresett szó, mintha egyszerű keresőbe írnánk Pontos kifejezés, mintha ” ” közé írnánk Olyan szó, ami előfordulhat, mintha OR-t írnánk A keresett szó, mintha egyszerű keresőbe írnánk

Speciális vagy összetett keresés Keresés adott webhelyen, mint a site: parancsnál Adott fájltípus keresése, mint a filetype: parancsnál Jogok szerinti keresés, pl. szabadon módosítható, megosztható

Speciális keresőoldalak Oldal neve Oldal címe Leírás Google Images images.google.com Képek keresése Google Scholar scholar.google.com Tudományos munkák keresése Google Finance www.google.com/finance Gazdasági információk, tőzsde Google Code code.google.com Kódkereső programozóknak Google Books books.google.com Könyvek keresése Google News news.google.com Hírek keresése Google Patents www.google.com/patents Amerikai szabadalmak keresése Google Maps maps.google.com Térképek keresése YouTube www.youtube.com Videók keresése ACCOONA www.accoona.eu Európai vállalatok üzleti adatai

Speciális keresőoldalak (Google Scholar)

Speciális keresőoldalak (Google Finance)

Speciális keresőoldalak (Google Code)