DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

TSzVSz Közgyűlés JogSzerviz Sipos Tamás Dr. Bezzegh Edina.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Humánerőforrás logisztika
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Háztartási fogyasztók mozgása a földgáz piacon Dr. Szilágyi Zsombor kereskedelmi ügyvezető helyettes EMFESZ Kft. XVI. DUNAGÁZ SZAKMAI NAPOK Dobogókő,
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
6. előadás.
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
Új ügyfél nélkül mit érek én? Január 30.. Tartalom 1.Bemutatkozás 2.Értékesítés. Hatékonyan. 3.Jelzőlámpa az üzleti élet forgatagában 4.Több, mint.
Segítenél nekik, ha ez neked is hasznodra válna?.
TT Kovács Sándorné.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Üzleti informatika Szabó Gábor - üzletágvezető February 25.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Munkajogi alapismeretek
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Sajátos nevelési igény a fels ő oktatásban Sulyok Tamás f ő iskolai adjunktus Zsigmond Király F ő iskola.
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 26.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Karrierlehetőségek a multiknál
1 Gazdasági változások a rendszerváltás után 1990-es évek: Első multinacionális cégek megjelenése Új management kultúra Keleti piac helyett nyugati piac.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Adómentes juttatási elemek: egészségbiztosítás
Piac és Profit Csökkentse a nemfizetés kockázatát az OPTEN segítségével!
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Helyszíni ellenőrzések tapasztalatai 2014
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
Kockázatkezelés. Nem tartják fontosnak, mert  „A kockázatelemzés időrabló és unalmas feladat”  Ezzel szemben –jó lenne, ha a „jövőbe láthatnánk” –rengeteg.
A munkaviszony megszüntetése
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
Biztonsági szabályozás szerepe a biztonsági rendszeren belül
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Corporate presentation ”quis custodiet ipsos custodes” Avagy ki vigyázza a vigyázókat.
Telephelyek információbiztonsági felülvizsgálata szervezeti összeolvadás esetén Cseh Zsolt tanácsadó XXXVII. Szakmai fórum szeptember 16.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Személyazonosság kezelés metacímtár kialakításával november 17. Hargitai Zsolt rendszermérnök Novell Magyarország
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Nagyvállalatok nagy pályázati lehetősége!
Értékteremtő üzleti megoldások a BI segítségével
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Készítette: Farkasné Veres Edina
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
A kutatás etikai vonatkozásai
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?

M I A HUMÁNERŐFORRÁS - BIZTONSÁG ? Létezik egyáltalán vagy egy használhatatlan szókapcsolat? Mindenre jó általános fogalom, amit az ezzel foglalkozó cégek olyan tartalommal töltenek meg, ami éppen magasabb haszonnal kecsegtet? számos nézőpont és sok definíció egyszerűen: minden, ami az Emberrel kapcsolatban biztonsági aspektusból felmerülhet szakszerűbben: vállalati vagy intézményi környezetben, emberi közreműködés révén kialakuló állapot, amely hatással van a szervezet biztonságos működésére

HR- BIZTONSÁG ÉS AZ ÜZLETI FOLYAMATOK A HR-biztonság nem létezik önmagában, kölcsönhatásban van a biztonság egyéb területeivel, a cég üzleti folyamataival és vállalati stratégiájával. HR- biztonság fizikai biztonság információ- biztonság adminisztratív biztonság biztonsági terület üzleti folyamatok vállalati stratégia minden folyamat mögött végső soron az Ember áll Paradigmaváltás: eddig: a legfőbb érték az információ most már: a legfőbb érték az Ember, aki eligazodik az információk között (tudás alapú társadalom) A HR-biztonság áthatja az üzleti folyamatokat.

H OL VANNAK A HATÁROK ? I. Mikor alkalmazzuk? (időbeli hatály) felvétel előtt és alatt (A8.1.) alkalmazás során (A8.2.) munkaviszony megszűnésekor (és azután) (A8.3.) Kire terjed ki? (személyi hatály) menedzsmentmunkavállalókbiztonsági szakemberekpartnerek/beszállítókügyfelek

H OL VANNAK A HATÁROK ? II. Milyen területen kell(ene) érvényesülnie a HR-biz- tonságnak? (területi hatály) (A9.1.)  irodaterület és üzemi terület  székhely és telephely(ek)  munkavállalók munkavégzése külső helyszínen  külsősök munkavég- zése a céges területe- ken

G YAKORLATI ALKALMAZÁS : HR- BIZTONSÁG A FELVÉTEL ELŐTT ÉS ALATT Eszközök és eljárások önéletrajz ellenőrzése nyilatkozat, hogy az önéletrajzban foglaltak megfelelnek a valóságnak ellenőrzés nyílt forrásból és térítéses adatbázisokban potenciális kockázatok kiszűrése  önmagában vett kockázat  az adott szervezet szempontjából nézve kockázat felvételi beszélgetés során biztonsági szempontú szűrés (ehhez nem kell „C”-típusú ellenőrzés!) azonosított kockázatok  a munkáltató dönthet: vállalja-e Hogy néz ki ez a gyakorlatban? statisztika: az önéletrajzok mintegy fele tartalmaz nem (vagy nem egészen) igaz információkat példa: „Hoztam is, meg nem is?”

G YAKORLATI ALKALMAZÁS : HR- BIZTONSÁG AZ ALKALMAZÁS SORÁN Milyen szabályokat kell betartani az adott szervezetnél? (kimutatható módon kell megismertetni) bizalom a munkavállaló iránt motiválás és odafigyelés ÉS rendszeres biztonsági ellenőrzések  elbeszélgetések a munkavállalóval, munkahelyi vezetőjével  szabályok betartásának ellenőrzése  folyamatos figyelése az informatikai rendszerekből való letöltéseknek, a hazavitt dolgoknak stb. szúrópróbaszerű biztonsági ellenőrzések alkalmi biztonsági ellenőrzések  megváltozott magatartás  látható anyagi problémák stb. Hogy néz ki ez a gyakor- latban? Ha valamit jól csinál a munkavállaló…  Idegen tollak?!

HR- BIZTONSÁG A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSEKOR ( ÉS AZUTÁN ) a biztonsági területnek / a jogosultságkezelésért felelős személynek tudnia kell a munkaviszony megszűnéséről  jogosultságok megvonása a kellő időben elbeszélgetés a távozó munkatárssal  titoktartásra fel kell hívni a figyelmét  tisztázni kell vele, hogy mindazt, amiről úgy gondolta, elviheti, azt valóban elviheti-e „utógondozás”, ha szükséges Hogy néz ki ez a gyakorlatban?  Azok a fránya táskák… Találkozunk a bíróságon!

M IÉRT HASZNOS A HR- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI ? egyértelmű HR-biztonsági szabályok cselekedni képes, magabiztos, biztonságtudatos munkatársak munkatársak elégedettsége, így a teljesítménye is nő az intézménynél minden biztonsági problémát azon a szinten kezelnek, ahol elsődlegesen szükséges ritkábbá válik a szabályzók megsértése a látens és ismertté vált biztonsági események száma mérséklődik, így nő a szervezet biztonsági szintje csökken az adatvesztés/-szivárgás esélye a szervezet működési költségei csökkenhetnek a HR-biztonsági beruházások tervezhetőbbé válnak

B LUE K EY K FT.    K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! Várom kérdéseiket, észrevételeiket!