Csepleő Cecília magyar nyelv és irodalom katolikus hittan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Jánosi Beatrix szeptember 08.
2. osztályos példa Bubernik Eszter
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Őseink bölcsességétől a Facebook bölcsességéig
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
A holokauszt tanítása iskolámban
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A munka világával kapcsolatos tudás
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Beküldendő feladat MÉDIAISMERET I.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
„Irodalom és bölcselet” november 21. Réz Anna Miért felelős Oidipusz király?
Projektmunka.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
1 Informatika kimeneti mérés 10.évfolyam
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Gyermekvilág régen és ma
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Az Élet Igéje szeptember.
Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével
A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
A VÍZ. A témahét célja az volt, hogy: a mindennapi órák és a tanagyag szorításán engedve a kijelölt célcsoportba tartozó diákok (9/a, 9/b) egy héten át.
Kereszténység - nevelés
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
ÖSSZESÍTŐ A versenyen résztvevő felnőttek kérdőíve KI MIT TUD területi döntő Eger, május 8. 9: az adott állításra vonatkozó információ hiánya 1:
A zsidóság régen és ma (Projekt, óraterv)
Beszámoló a projekt megvalósításának tapasztalatairól.
Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola Sopron Kompetencia mérések azok visszajelzései és hatása a napi munkára.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
DARUS a gyermekekért.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A dajka a nevelés folyamatában
Új tendenciák a történelem-tanításban
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
Jelen-vagy? Drogprevenció-kidolgozott tanterv
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda ás Általános Iskola Esztergom

Csepleő Cecília magyar nyelv és irodalom katolikus hittan

Az én történetem

Cigányozás, zsidózás …

A KÖZELMÚLT ESEMÉNYEI

A TÉMA AKTUALITÁSA

A TÉMA AKTUALITÁSA

„Egy keresztény nem lehet antiszemita!” Az olasz főváros zsidó közösségének tagjai előtt mondott beszédében az egyházfő kijelentette: egy keresztény nem lehet antiszemita. Hozzátette, hogy az antiszemitizmust ki kell zárni az emberek szívéből és mindennapi életéből. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a figyelemnek sohasem szabad lankadnia az antiszemitizmus és a rasszizmus veszélyével szemben, nehogy ezek „bármilyen indok vagy igazolás leple alatt” megerősödjenek. http://zsido.com/ferenc_papa_egy_kereszteny_nem_lehet_antiszemita/

Embernek lenni az embertelenségben! Emberség, köszönet, hála és megbocsájtás

Embernek lenni az embertelenségben! Emberség, köszönet, hála és megbocsájtás Projektterv és óravázlat 5x45 percben

Embernek lenni az embertelenségben! Faragó Klára Reichenbach Erdélyi Lajos Auschwitz USC SOA Vizuális Történeti Archívum anyagából kiválasztott interjúk A holokauszt túlélőkkel

Megbocsájtás nélkül nincs újrakezdés sem! A túlélőket német származású emberek segítették, s ezáltal életüket kockáztatták. Hálával gondoltak vissza rájuk, s nem kollektíven ítélték el a németeket. Túl tudtak lépni a kicsinyes bosszún, és nem ítélik el a más vallású, más nemű és fajtájú embereket. Meg tudták őrizni emberségüket. Magatartásuk követendő példát állít a mai ifjúság számára, hisz megbocsájtás nélkül nincs újrakezdés sem.

A tananyag felépítése Célközönség: 8-12. osztályos tanulók Tervezett idő: 5x45 perc Ha azonban nincs elegendő idő a témára, akkor az egyik interjú elhagyható Szükséges háttértudás: A bevezető órát minden évfolyam esetében szükségesnek tartom. (Feladatlapok segítségével.) Konkrét célkitűzések: önismeret, toleranciára nevelés, a másik ember tisztelete, elfogadása, a bűnök megbocsájtani tudása, hálaadás és köszönet, valamint az egyéni felelősségvállalás fontosságának felismerése: VAJON ÉN MIT TEHETEK? Tantervi kapcsolódás: osztályfőnöki, erkölcstan, vagy hittan óra, a tolerancia nap jegyében, egyházi iskolában nagyböjti lelkigyakorlat keretében is megtartható.

A be-/felvezető óra fontosságáról Abból induljunk ki, mi az amit tudunk… Ne hagyjuk el! Már itt sok téves nézetre fény derülhet!

A tananyag felépítése Tanári útmutató Óravázlat Feladatlapok Konkrét célkitűzés Fejlesztendő kompetenciák Tantárgyi kapcsolódás Téma aktualitása Módszertan Feladatlapok Forrásanyagok Videó interjúk Reflexiók

Oktatási-nevelési cél A túlélőkkel való érzelmi azonosulás által, ismerje fel a tanuló, hogy: Minden körülményben lehet emberségesen viszonyulni embertársainkhoz. Mindig van választási lehetőségünk. Az értékes élethez szükséges az emberségesség, az empátia, a köszönet, a hálaadás és a megbocsájtás is.

Oktatási-nevelési cél: A tanulóknak rá kell döbbenniük, hogy az ember tiszteletet és szeretet érdemel, mert az ember önmagában értékes lény. Az emberi élet szent. Egyedül csak a Teremtő az ura az életnek, ezért senki, semmilyen körülmények között nem ragadhatja magához az ártatlan emberi élet közvetlen kioltási jogát. Fontos cél tehát az élet szentségének tiszteletben tartására, a toleranciára nevelés, és a megbocsájtás lépcsőfokainak megtanítása a diákok számára.

Fejlesztendő kompetenciák a kritikai gondolkodás fejlesztése az együttműködési készség fejlesztése a toleranciára, a másik ember személyének és véleményének elfogadása a meghallgatni tudás képességére nevelés az önálló kutatómunkára, lényeglátásra – és kiemelésre nevelés a kulturált vélemény megfogalmazására való ösztönzés

Módszer Interaktív feladatok által történik a tananyag feldolgozása, kérdések, feladatlapok, közös kis- és nagycsoportos beszélgetések által, valamint okvetlen helyt kell adnunk az egyéni, személyes megnyilatkozásoknak is, önálló munka által.

Módszer

Módszer

PÉLDA A FELADATLAPOKBÓL

PÉLDA A FELADATLAPOKBÓL Zsidóságról való egyéni ismeretek. Fogalmak tisztázása (numerus clausus, zsidó ellenes törvények, gettósítás, koncentrációs tábor, sárga csillag, stb.) Interjúkkal kapcsolatos kérdések, feladatok (Az emberi magatartások és a tettek indítékainak vizsgálata, egyéni vélemény megfogalmazása). A megbocsájtás lépcsőfokai Egyéni reflexiók

Összegzés és reflexiók „Ezt a témát szükséges volt megbeszélnünk, ugyanis napjainkban sajnos sokan úgy „zsidóznak”, hogy azt sem tudják kik ők, min mentek keresztül…”

Összegzés és reflexiók A fiatalabb korosztály gondolkozása még formálhatóbb… Ha a gyerek a érzi, hogy lehet erről a témáról nyíltan beszélgetni, akkor az sem lesz baj, ha valakinek eltérő lesz a véleménye a többiekkel szemben…hiszen ez által is gyakorolhatjuk a toleranciát.

Összegzés és reflexiók Fontosnak éreztem az órák során a fogalmak pontos tisztázását, mert pl. sokan még a holokauszt jelentését sem tudták…, pl. a megbocsájtás, igazi szeretet mélyebb jelentésének megértése is magyarázatra szorult… Az igazi szeretet nem csupán érzelem, hanem egy döntés is!

Összegzés és reflexiók Nagy öröm volt számomra, hogy a diákok ráébredtek arra, hogy nem szabad kollektív bűnösnek nyilvánítani egy népet, nemzetet sem… A diákok rádöbbentek az egyéni felelősség fontosságára is, és arra, hogy egy-egy rossz szónak, vagy cselekedetnek milyen következményei lehetnek…

Összegzés és reflexiók Sokan bevallották azt is, csodálattal tekintenek a túlélőkre,mert hasonló helyzetben nem tudtak volna helytállni. Az az igazi ajándék, amikor egy gyermek tanul mások hibáiból, és az óra tanulságát saját életében is valóra váltja: meg tud bocsájtani másoknak, és ő maga is képessé válik a bocsánatkérésre.

Emlékezem… Diákalkotások a holokauszt kapcsán

aLKOTÁSOK

Emlékezem… Diákalkotások a holokauszt kapcsán

Emlékezem… Diákalkotások a holokauszt kapcsán

Emlékezem… Diákalkotások a holokauszt kapcsán

Hiszek a Szeretet végső győzelmében! (Böjte Csaba) Köszönöm a figyelmet!