A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Puskásné Tóth Katalin mb. munkavédelmi igazgatóhelyettes
Advertisements

Munkahelyi egészség és biztonság
10. Tétel.
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
6. tétel.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
A munkavédelemi jogszabályok végrehajtott és várható módosítása
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Dr. Izsó István Zalakaros, május 17.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
Munkaszervezési ismeretek
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
Készítette: Kincses László
A munkavédelemről, munkavállalóknak

A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Felkészült intézményvezetők – „HR Protokoll” Dr
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
„A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia február 1. A munkabalesetek vizsgálata a évtől hatályos előírások szerint.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A közfoglalkoztatás munkavédelmi szabályai Viktor Veronika Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv március.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS Ellenőrzések 2017
Munkahelyi biztonság és egészség
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Munkavédelmi képviselők 16 órás alapképzése
Miskolci Járási Hivatal
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Geisz József

1993. évi XCIII. törvény (Mtv.) „A munkáltató a felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért” 1993. évi XCIII. törvény (Mtv.)

A munkába állás feltételei: orvosi alkalmasság munkavédelmi oktatás

Orvosi alkalmassági vizsgálat: 18 év alatti munkavállaló esetében mindig szükséges foglalkoztathatósági munkaköri alkalmassági szakvélemény vizsgálat (egyszerűsített foglalkoztatásnál)

Orvosi alkalmassági vizsgálat Foglalkozás-orvostan szakorvos végezheti. A munkaköri alkalmassági vizsgálat költségei a munkáltatót terhelik. Csak a vizsgálatot kezdeményező munkáltatónál, meghatározott munkakörben használható, az orvos által meghatározott időtartamig. A foglalkoztathatósági szakvélemény költségeit a vizsgálatot kezdeményező állja. Bármely munkáltatónál felhasználható, de csak 1 évig.

Munkavédelmi oktatás Elvégzése a munkáltató kötelezettsége munkába álláskor munkahely, munkakör vagy a munkavégzés körülményeinek megváltozásakor (pl. új munkaeszköz használatakor)

Munkavédelmi oktatás elvégzését írásban dokumentálni kell az oktatásról készült jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell az oktatás tematikáját az oktatásról készült jegyzőkönyvet az oktatást végzőnek és az oktatottaknak is alá kell írni

Munkavédelmi oktatás Minimális tartalma: a munkáltatók és a munkavállalók jogai és kötelezettségei (Mvt. IV. fejezet) az adott munkahelyen a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek (Biztonsági szabályzatok, munkavédelmi kockázatértékelés) egyéni védőeszközök használatával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek tiltott munkatevékenységekkel kapcsolatos szabályok munkabalesetek bejelentésével, kivizsgálásával és nyilvántartásával kapcsolatos szabályok (Mvt. V. fejezet)

Egyéni védőeszközök szükségességét jogszabály előírása vagy a munkáltató munkavédelmi kockázatértékelése, egyéni védőeszköz szabályozás (Biztonsági Adatlap) alapján lehet eldönteni ingyenesen történő biztosítása a munkáltató feladata pénzben nem váltható meg kihordási ideje nincs karbantartás, tisztítás, javítás, csere a munkáltató feladata a munkavállaló felelős a megfelelő módon történő használatáért, de erről ki kell oktatni, tájékoztatót és használati utasítást részére át kell adni

Tiltott munkatevékenységek Fiatal munkavállalók esetében: nehéz fizikai munka (anyagmozgatás max.: 15kg, csak sík terepen, legfeljebb a munkaidő 50%-ában) időkényszerben, periódikusan ismétlődő (szalagszerű) munka magas hőmérsékletű munkahelyen végzett munka (hőségriadó) hideg munkakörnyezetben (hűtőház) végzett munka rezgéskeltő munkaeszközökkel végzett munka zajban végzett munka (ahol hallásvédelem szükséges) mérgező hatású vegyi anyagokkal végzett munka porképződéssel járó munka (kvarcpor, azbeszt)

Tiltott munkatevékenységek Veszélyjelzések:

Tiltott munkatevékenységek Veszélyjelzések (CLP):

Munkabaleset bejelentés minden munkahelyen történt balesetet (sérülést) jelenteni kell a munkavégzés irányítójának, a munkatárs balesetét is a munkáltatónak minden bejelentett balesetet nyilvántartásba kell vennie A nyilvántartás adatai: sérült személyes adatai, baleset időpontja, helyszíne, leírása, a sérült ellátására tett intézkedés a sérült folytatta-e a munkáját

Munkabaleset bejelentése, kivizsgálása ha a baleset munkaképtelenséggel jár a munkáltatónak ki kell vizsgálnia és munkabaleseti jegyzőkönyvet kell kitöltenie a munkabaleseti jegyzőkönyv egy példányát a sérült munkavállalónak át kell adnia a jegyzőkönyv kitöltésének és átadásának legkésőbbi időpontja a balesetet követő hónap 8. napja

Munkabaleset bejelentése, kivizsgálása ha a munkáltató tárgyhót követő hónap 8. napjáig nem adja át a jegyzőkönyvet és arról sem ad írásbeli tájékoztatást, hogy ennek mi az oka a munkavédelmi hatósághoz lehet fordulni a munkavédelmi hatósághoz lehet fordulni abban az esetben is, ha a munkáltató írásban azt közli, hogy a balesetet nem tekinti munkabalesetnek a munkavédelmi hatósághoz fordulhat az is, aki nem ért egyet a munkabaleseti jegyzőkönyvben leírtakkal (a munkáltató balesetvizsgálatával) Elévülési idő: 3 év

Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály

Köszönöm a figyelmet!