Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS Ellenőrzések 2017

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS Ellenőrzések 2017"— Előadás másolata:

1 SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS Ellenőrzések 2017
Munkaügy Munkavédelem SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS Ellenőrzések 2017

2 A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tv. (Mvt.) módosítása
Munkavédelmi törvény módosítása A munkavédelemről szóló évi XCIII. tv. (Mvt.) módosítása Módosította: az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló évi LXXIX. Törvény Kihirdetve: június 23. (Magyar Közlöny évi 90. szám) Hatályos: július 8-tól

3 Munkavédelmi érdekképviselet
Mvt. 70/A. § (1) bek. a) pont munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden olyan munkáltatónál, ahol az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalók létszáma legalább ötven húsz fő. A választás megtartásának lebonyolítása, a feltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége;

4 Munkavédelmi érdekképviselet
Munkavédelmi képviselővé az a cselekvőképes munkavállaló választható, aki legalább 6 hónapja a munkáltatóval szervezett munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll. Az újonnan alakult munkáltatónál a munkavédelmi képviselő ilyen jogviszonya időtartamát feltételként nem kell figyelembe venni. A munkavédelmi képviselő választására az Mt §-át kell alkalmazni azzal, hogy az Mt § (2) bekezdésében foglaltakon túl nem választható munkavédelmi képviselővé az, aki a munkáltatónál munkaviszony keretében főtevékenységként a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat lát el. A módosítás lényege: Az Mt §-ban foglaltak lefedik az Mvt. 70. § (2) bekezdés módosítás előtti szövegét. A képviselők függetlenségének biztosítása érdekében nem lehet mv. képviselő – a munkáltatói jogkör gyakorlóján, a vezető hozzátartozóján, valamint a választási bizottság tagján túl – a munkáltató főállású „munkavédelmis” munkavállalója.

5 Építőipari kivitelezési tevékenység célvizsgálata - 2017. II. negyedév
Országos Hatósági Ellenőrzési Terv 2017 Építőipari kivitelezési tevékenység célvizsgálata II. negyedév Kereskedelemi ágazat célvizsgálata IV. negyedév Megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek célvizsgálata III-IV. negyedév

6 Építőipari kivitelezési tevékenység célvizsgálata
Országos Hatósági Ellenőrzési Terv 2017 Építőipari kivitelezési tevékenység célvizsgálata 2017. II. negyedév / / Cél: Az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés érvényre juttatása. A szabálytalan munkavégzés miatt bekövetkezett súlyos munkabalesetek aránya az egyik legmagasabb volt az ágazatban. 10 súlyos és 6 halálos kimenetelű baleset történt.

7 Országos Hatósági Ellenőrzési Terv 2017
Építőipari kivitelezési tevékenységnél szükséges: Bejelentés, koordinátor, biztonsági- és egészségvédelmi terv/kockázatértékelés megléte, Munkavállalók oktatása, orvosi vizsgálatok megléte, Anyagok szállításával, rakodásával kapcsolatos előírások betartása, Leeső, lezuhanó tárgyak elleni védelem kialakítása,

8 Országos Hatósági Ellenőrzési Terv 2017
Építőipari kivitelezési tevékenységnél szükséges: Magasból le-, illetve beesés elleni védelem szabályozása, kialakítása /egyéni védőeszközök, kollektív védőeszközök, korlátok, végzárók, lefedések, stb../ Kőműves munkák végzése, tetőn végzett munkák bontási munkák előírásainak betartása, Bontás azbesztmentesítés! /bejelentés, munkaterv, védőeszközök, oktatás, orvosi vizsgálat, szociális helyiségek stb./

9 Munkavédelem építőipar
Építőiparban visszatérő hiányosságok: egyes tevékenységek koordinációjának hiánya , az elektromos kéziszerszámok időszakos felülvizsgálatának hiánya, védőeszközök megfelelő védőképességének hiánya (szakadt védőkesztyűk használata, sérült vagy nem megfelelő védőlábbeli, lejárt védősisak, hiányos leesés elleni egyéni védelem pl.: zuhanást gátló berendezés hiánya) , hiányzik a teljes körű kockázatértékelés (zaj, rezgés, por, azbeszt, klimatikus ártalom elleni védelme az intézkedési körön kívül esnek).

10 Munkavédelem építőipar
Építőiparban visszatérő hiányosságok: hibásan kialakított kollektív védelem az egyéni védőeszköz mellőzése, hiánya, kikötési pontok kijelölésének hiánya, állványtervek hiánya stb.. kb. 10 m magasan a tetőszerkezet szélén és annak közelében dolgozó álló munkavállalók

11 Munkavédelem építőipar
Építőiparban visszatérő hiányosságok: dúcolás hiánya rézsűzés hiánya, illetve hiányosságai, talajmechanikai vizsgálat gépi földmunka, vasbeton szerkezetépítési munka során bekövetkezett veszélyeztetés

12 Munkabalesetek vizsgálatával kapcsolatos változások az Mvt-ben
Mvt. 64 (4) A munkáltatónak a munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul ki kell vizsgálnia, és a kivizsgálás eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben kell rögzítenie. A kivizsgálás megkezdéséről a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító szolgálat orvosát tájékoztatni kell. A kivizsgálásban történő orvosi közreműködésről a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító szolgálat orvosa dönt. Súlyos munkabaleset esetén a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító szolgálat orvosának részt kell venni a kivizsgálásban. A munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleset körülményeit is tisztázni kell. Mvt.66. § (1) A sérült, illetőleg a balesetet észlelő személy köteles a balesetet a munkát közvetlenül irányító személynek haladéktalanul jelenteni. Ha a sérült neki felróható okból ezen kötelezettségének nem tesz eleget, a baleset munkáltatói kivizsgálása során a sérültet terheli annak bizonyítása, hogy a baleset a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben történt.

13 Munkabalesetek számának alakulása 2016-ban
Országos adatok: Összes: fő Halálos: 80 fő Súlyos: 177 fő Súlyos csonkolásos: 31 fő Megyei adatok: Összes: fő Halálos: 0 fő Súlyos: 4 fő Súlyos csonkolásos: 2 fő Komárom-Esztergom megye a 2016-ban bekövetkezett munkabalesetek tekintetében hatodik helyet foglalja el az országos adatok alapján.

14 Munkabaleseti jegyzőkönyv
2017. január hó 1-től kiegészített, új baleseti jegyzőkönyvön kell jelenteni a három napot meghaladó munkabaleseteket. A változás a jegyzőkönyv első oldalán a (B) blokknál a munkavállaló adataival kapcsolatosan a 13. Foglalkoztatás jellege adattal, valamint A második oldalon az (I) blokk 3. pontjával a „Résztvevő foglalkozás–egészségügyi orvos” adataival egészült ki.

15 Munkabaleseti jegyzőkönyv

16 Együttműködés a munkahelyek biztonságáért
A prevenció egyik fontos eszköze lehet a megújult „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program, mely számos kedvezményt biztosít. A csatlakozó munkáltatók használják az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért - Partner” feliratot.

17 Együttműködés a munkahelyek biztonságáért
Munkavédelem és Biztonságtechnika című folyóirat térítésmentes megküldése. Évente pályázat hirdetése a „Biztonságos munkahely” cím elnyerésére. A győztes pályázatok honlapon történő közzététele. A partnerség fennállása alatt jogosulttá válik a cím használatára. Helyszíni munkavédelmi tanácsadás lehetőségének biztosítása a Munkavédelmi Információs és Tanácsadó Szolgálat útján.

18 Együttműködés a munkahelyek biztonságáért
A munkaügyi tájékoztatás, felvilágosítás, illetve munkavédelmi tanácsadás körébe tartozó kérdések soron kívül megválaszolása. Meghívás a munkavédelmi és munkaügyi hatóságok által szervezett nyílt napokra és rendezvényekre, amelyeknek fő célja, hogy segítse a munkavédelmi és munkaügyi jogszabályok helyes alkalmazását.

19 Bővebb információ: www.ommf.gov.hu (Általános információk, Partnerség)
Együttműködés a munkahelyek biztonságáért Partnerségi nyilatkozat kitöltésével lehet csatlakozni az Együtt-működéshez. A kitöltött Partnerségi nyilatkozatot címre kérjük megküldeni. Az Együttműködéshez csatlakozott szervezetek listája a honlapon folyamatosan közzétételre kerül. (ABC sorrendben.) Bővebb információ: (Általános információk, Partnerség)

20 Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Nemzetközi Emléknapja
1984 óta április 28. /Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezetének kezdeményezésre/ 1996-ban nemzetközi napok közé került az ENSZ-nél, /gyertyagyújtással emlékezünk, a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének indítványa alapján / 2003 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a Munkavédelem napjaként deklarálta. 2012 óta április 28 Magyarországon is emléknap

21 Az értékteremtő munka megbecsülését, a munkabalesetek megelőzésének elősegítését az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményeinek megvalósítását a kormány kiemelt fontosságúnak tartja. A gazdagság alapja a munka, és a munkavégzés sok esetben veszéllyel is járhat. Fontos, hogy a munkaadók a munkavédelmi szabályok betartása mellett mindent megtegyenek a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért. Közös cél a balesetek megelőzése, a prevenció. Cicero szerint „a balszerencsét nem siratni kell, hanem legyőzni” A baleset nem csupán egyéni tragédia, hanem fájdalmasan érinti a családot, a kollégákat, végső soron mindnyájunkat.

22 Megtörtént balesetek

23 Ellenőrzéseken tapasztaltak

24 Ellenőrzéseken tapasztaltak

25 Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal
Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály cím: Telefonszám: 34/ 34/ Elhangzottakról bővebben:

26 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS Ellenőrzések 2017"

Hasonló előadás


Google Hirdetések