Az iskolai szervezet és fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A koragyermekkori nevelésről
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az oktatási rendszer funkciói
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A személyiség.
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
PEDAGÓGIAI SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA (NMP_PS021K2)
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Pedagógiai személyiségmodellek
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
© Homo Regius előadó: Kállai Mária, Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere március Európai Területi Társulás és többszintű kormányzás konferencia.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
NEVELÉSELMÉLET.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
AZ ISKOLA.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A deviancia értelmezési kerete
A muzeális intézményrendszer átalakítása
VII. Szervezeti kultúra
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Mire lehet/ne jó az iskola
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Speciális gyermekvédelem
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Közoktatási alapismeretek
Közoktatási vezető II. félév
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
1./ A magyar közoktatás rendszere
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Az iskolai szervezet és fejlesztése 2. óra

A szervezetek fő jellemzői Az iskola speciális célok érdekében létrehozott és működő szervezet. A szervezet célja: - A cél jelzi, hogy a szervezet miért jött létre, hogy működik? - A célmeghatározást fokozatos megközelítéssel, az általános célokat meghatározó dokumentumokból kiindulva lehet megállapítani. ~ dokumentumok - Az Alkotmány - A Közoktatási Törvény - Az Alapító okirat - A Pedagógiai program - A Minőségirányítási program

A szervezetek fő jellemzői A nevelési-oktatási szervezetek céljai ~ komplex személyiségfejlesztés ~ ismeretátadás ~ képességfejlesztés A tömör, érthető, rövid célmeghatározás világos üzenet a partnereknek - ez az ún. küldetésnyilatkozat. pl.: „Célunk, hogy fejlesztéseink eredményeképpen nyelvoktatási rendszerünk a lehető legjobban alkalmazkodjon a tanuló elvárásaihoz. (nyelviskola) „Legfontosabb célunk, hogy az általunk forgalmazott minőségi termékkel és magas színvonalú szolgáltatásainkkal kihívjuk a vevők maradéktalan megelégedettségét. (Tűzvédelmi Kft.)

Az iskola Az iskola formális színtér Az iskola: Nevelési és oktatási feladatokat tervszerűen és folyamatosan ellátó intézményrendszer valamely intézménytípusa, amelynek a működését törvények határozzák meg. Az iskola a tanulók és a pedagógusok „szervezetéből” áll. Más szervezeti egységek egészítik ki. (kollégium) Az iskola társadalmi és pedagógiai intézmény. társadalmi: mindig a társadalom által elvárt tudáselemeket, társadalmi kulturális tartalmakat, értékeket őrzi meg, fejleszti tovább pedagógiai: a tanulók egész személyiségének alakulására gyakorol hatást

Az iskola Az iskola funkciói - tényleges - rejtett - hivatalos - tényleges - rejtett A hivatalos és a rejtett funkció kapcsolata ~ kiegészíti ~ korlátozza ~ keresztezi

Az iskola Az iskola mint társadalmi intézmény legfontosabb funkciói - individuális funkció (tudás, személyiségfejlesztés) - szocializációs (közvetítse a társadalom rendjét, normáit, értékeit, viselkedési formáit) - kvalifikációs (pályaválasztás, felnőttkori élethívatás) - szelekciós (konzerválja a már meglévő társadalmi egyenlőtlenséget)

Az iskola Az iskola nevelési céljai - affektív (emberi kapcsolatok: együttérzés, összetartozás) - kognitív (kommunikáció, tanulmányi eredmény) - morális (erkölcsi, akarati) - életmóddal, életstílussal kapcsolatos (egészséges életmód, felnőtt életre nevelés) - állampolgárságra, hívatásra nevelés (munkára nevelés, demokratikus gondolkodás)

Otthoni feladat: Gyűjts össze 2 iskolai, óvodai küldetési nyilatkozatot

Kellemes hétvégét, jó pihenést!