Valódi gyógyulás virtuális térben? Információs technológiák és lelki egészség Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

SStat - Statisztika 2014.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
THE BUSINESS AUTOMATION COMPANY Alsópáhok,2012. február 12. Új média Magyar Kolping Szövetség titkári továbbképzés.
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
Internet: az anyák megmentője Futó Judit, Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó.
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Többet ésszel, mint erővel
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Miért fontos? 3478 Negatív hír az egészségügy szereplőiről nyomtatott és online sajtóban 2009-ben Mindenki érintett: EÜM, OEP, kórházak, orvosok, gyógyszergyártók.
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
A tudatos élet alapelvei
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Keresőmarketing stratégiák
Modellkorrekció a gyógyszerellátásban
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
E-learning és a multimédia
A lelki egészség helyzete a világon és Magyarországon
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
Budapest, február 25. Kötik-e a cégek termékeikhez a fogyasztót, és ha igen hogyan?,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ VIII.
Bevezetés. Bevezetés FELÍRÁS UNIVERZUMUNK ORVOSLÁTOGATÁS Cég Image Szakirodalom E-marketing Kutatási eredmények Termék tulajdonságai Ár KOL DM Mások.
A KÓRHÁZ STANDJA Minden, ami baba: Babamama-expo először Magyarországon a Heim Pál Gyermekkórház szakmai támogatásával Buncsik Ildikó – Kommunikációs és.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Nyomtatott helyett digitális források? Szombathely, március 30. BDTF Főiskola Könyvtáros Szaknap.
E-learning Kovácspál Eszter.
Struktúrált gyakorlatok I. Yalom Alkalmazásuk célja: a csoport céljától és a csoportfolyamatoktól függ Funkcióik:  kezdeti társas rituálék időszakának.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Egészségfejlesztés/ egészségnevelés Reproduktív egészség Barabás Katalin Szegedi Magatartástudományi Intézet.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Változó terápiák Pszichiátriai terápiák – kritikus fényben A pszichoszociális módszerek újraéledése? VII. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencia,
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
IKT struktúra.
AZ ORVOSHOZ FORDULÁS FOLYAMATA
Emmt konferencia, Illyefalva 2006 szeptember 30. Internetes tanácsadás: Interneten keresztül, névtelenül, a Rogers-i személyközpontú pszichológia elveire.
A hippokratészi eskü értelmezése
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Az e-therapy lehetőségei az addiktológiában Gelsei Bernadett.
Kapcsolataim a neten. Bemutatkozás a virtuális világban – magunkról a Facebook-on.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Az internetes keresési módszerek
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
INNOVÁCIÓ A GYAKORLATBAN Alapellátás új minőségben
Digitális írástudás fejlesztése korhatár nélkül, okoseszközökön június 25.
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
R EKLÁMOK AZ INTERNETEN Készítette: Albert Orsolya PR. I
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
Tartalomszolgáltatás compliance programokban
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
A szociális és egészségügyi (pszichiátriai, addiktológiai) ellátás összekapcsolása RSZTOP-3 projekt kísérőintézkedések képzés 2017.
Előadás másolata:

Valódi gyógyulás virtuális térben? Információs technológiák és lelki egészség Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

Elég-e az emberi erőforrás a pszichiátriában? Korábban megoldatlan nagy népegészségügyi jelentőségű mentális zavarok továbbra is jelen vannak Ezekhez népegészségügyi jelentőségükben újak zárkóznak fel

Nyomtatott és ELETKRONIKUS sajtó E-learning E-banking Ügyfélkapu Közösségi média Telemedicina

A személyes orvos-beteg kapcsolatot nem lehet pótolni Aspecifikus terápiás hatótényezők Az orvos hitelessége Az információ forrása az orvos Bizonyos dolgokat csak bizalmi helyzetben lehet megbeszélni

Aspecifikus hatótényezők

Az orvos hitelessége

Az információ forrása az orvos Személyes tájékoztatás Hány információt vagyunk képesek megjegyezni egy beszélgetés során? Betegtájékoztató füzetek Milyen hatásfokkal adnak át információt (ha visszakérdezzük)? Hány órát interneteznek a betegeink? Megtalálható-e a neten (ha segítünk) minden betegeknek fontos információ?

Bizonyos dolgokat csak bizalmi helyzetben lehet megbeszélni Hány ember oszt meg ma Magyarországon szenzitív információt nyitott közösségi oldalakon?

Bizonyos dolgokat sokkal könnyebb nem személyes helyzetben, anonim módon megbeszélni!

Ha fentiek nem szükségesek, akkor már most óriási lehetőségek állnak a betegeink előtt!

Hány százaléka értéktelen az Interneten található orvosi információnak? Elavult Üzleti célokat szolgál Dilettáns Ellenséges Túl bonyolult 80%

Előnyök Anonimitás kedvez a szenzitív témáknak Rengeteg információ jól hozzáférhető formában Időben és térben sokkal jobban hozzáférhető (külföldön élők) Beteg állapota sokkal könnyebben követhető (naplózás) Hátrányok Trollkodás Túl sok információ, az adekvát és nem adekvát infok nem különülnek el Jogi keretei tisztázatlanok Csak az derül ki, amiről a beteg akarja, hogy tudjak

Akkor most lehet, vagy nem lehet pótolni a személyes kapcsolatot az orvossal? Aspecifikus terápiás hatótényezők A kliens motivációja erősebben meghatározza a sikerességet Az orvos hitelessége A weboldal validitása Az információ forrása az orvos A valid információhoz jutás módjának forrása az orvos Bizonyos dolgokat csak bizalmi helyzetben lehet megbeszélni A bizalmi helyzet fogalma átkereteződött, bizonyos pedig dolgok kínosak személyesen

Ezek szerint lehet a személyes kapcsolatot pótolni A kliens motivációja erősebben meghatározza a sikerességet A weboldal validitása A valid információhoz jutás módjának forrása az orvos A bizalmi helyzet fogalma átkereteződött, és bizonyos dolgok megbeszélésének gátja a személyes helyzet Kevert ellátás (blended care)

Mire jó hát az internet? Állapot-monitorozás Terápiás adherencia növelése, compliance- programok Önsegítés, pszichoterápia

Hatékonyságuk megfelelő motiváció esetén megegyezik a személyes terápiáéval

Stressz és szorongás

Mindazonáltal Az internetes pszichés állapotfelmérés még nem megfelelő hatásfokú Az internetes orvosi információs tartalom 80%-a szemét A vezetett/támogatott terápiák hatékonyabbak a tisztán önsegítő eszközöknél Mindezek egyenlőre a kevert ellátás bizonyul a leghatékonyabbnak