DR.BARACZKA KRISZTINA IÜ IDEG-ELMEORVOS SZAKÉRTŐ SE ÁOK IBOI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Fogyasztói magatartás
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
A pszichiátriai beteg vizsgálata
A stratégiai tervezés módszertana
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szociális munka az onkológiában
Értékelés a pedagógiában
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A fogyasztói magatartás
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Üzleti piacok, üzleti vásárlók (ipari marketing)
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Igazságügyi pszichológia
A mentális betegségek osztályozása,
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Etikai alapelvek az ápolásban
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
© Homo Regius előadó: Kállai Mária, Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere március Európai Területi Társulás és többszintű kormányzás konferencia.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Kártérítési felelősség
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
A pszichikumról általában
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Ami a Közös Európai Referenciakeretből (KER) és az Akkreditációs Kézikönyvből (AK) kimaradt.
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
Pszichológiai Ismeretek
Az alapvető művelődési igények meghatározói
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
A deviancia értelmezési kerete
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Speciális gyermekvédelem
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
Kutatásmódszertani dilemmák
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Az adatvédelem szabályozása
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Domszky András: Önmenedzselés és etikai kérdések a szakértői munkában A szakértői munka jelentősége, elismertsége az ellátórendszerben. Függetlenség, szervezeti.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
„Útban a Minősített Könyvtár cím felé” Gödöllő, 2016.szeptember.28
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Szociális kompetencia
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Ágazatközi szakmai találkozók
Kommunikáció típusai.
A kutatás etikai vonatkozásai
Előadás másolata:

DR.BARACZKA KRISZTINA IÜ IDEG-ELMEORVOS SZAKÉRTŐ SE ÁOK IBOI TÉVEDÉSEK(?)- FÉLREÉRTÉSEK AZ IGAZSÁGÜGYI ELMEGYÓGYÁSZ ORVOSSZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEKBEN DR.BARACZKA KRISZTINA IÜ IDEG-ELMEORVOS SZAKÉRTŐ SE ÁOK IBOI 2015. MÁRCIUS 20. DEBRECEN, ÍTÉLŐTÁBLA

„…SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYT CSAK AZ TUD ADNI, AKI KELLŐEN TAPASZTALT” TÉVEDHET-E A SZAKÉRTŐ? „…AZ UTÓBBI ÉVEKBEN EGYRE TÖBB OLYAN PSZICHIÁTRIAI SZAKVÉLEMÉNNYEL TALÁLKOZOM, AMELYEK MEGDÖBBENTŐ KARIKATÚRÁI A MEGALAPOZOTT, OBJEKTÍV SZAKMAI MEGÁLLAPÍTÁSOKNAK” „…SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYT CSAK AZ TUD ADNI, AKI KELLŐEN TAPASZTALT” „…MEGSZEREZZE A KELLŐ JOGI ISMERETEKET” HVG 2008. JÚL. 12. 58-59. „EGY SZAKÉRTŐ NE LEGYEN SÉRTŐDÉKENY”

HIBALEHETŐSÉGEK NINCS EGYÉRTELMŰ „NORMA” KRITÉRIUM SZÉLESKÖRŰ KLINIKAI GYAKORLATOT IGÉNYEL + JOGI ISMERETEKET KÍVÁN (SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY KÜLÖNBSÉG!) ADOTT CSELEKMÉNYRE (IDŐPONTRA) ÉS ADOTT SZEMÉLYRE NYILATKOZUNK NINCS, VAGY ELTÉRŐ ADATOK, „TÚL SOK ADAT” KOMPETENCIA TÚLLÉPÉS CÉL: A PSZICHÉS TEVÉKENYSÉG HISZTORIKUS, TÉNYEKEN ALAPULÓ, VALÓSÁGOS FELTÁRÁSA, A CSELEKMÉNY MINDEN „LÁTSZÓLAGOS” (IN FORO) MAGYARÁZATA NÉLKÜL

AZ ÉLETKOR, SZOCIÁLPSZICHIÁTRIAI TÉNYEZŐK, KULTÚRKÖRNYEZET … EISENBERG (2002) AZ ÉLETKOR, SZOCIÁLPSZICHIÁTRIAI TÉNYEZŐK, KULTÚRKÖRNYEZET … A CSELEKMÉNY MAGA, A CSELEKMÉNYKORI SZITUÁCIÓ … LEGFELJEBB TÁMPONTOK A LELKI TÉNYEZŐK FELTÁRÁSÁBAN!

A SZAKÉRTŐ FELTÁRJA A JOGALKALMAZÓ ÉRTÉKELI BIOGRÁFIAI ÉS A SZEMÉLYISÉG FEJLŐDÉSRE GYAKOROLT KÜLSŐ HATÁSOK: SZOCIÁLIS DEFICIT, PARCIÁLIS SZOC. ORIENTÁCIÓS ZAVAR („SZALONIDIÓTA”) KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉG FAMILIARIS KRIMINALITÁS (fk) CSOPORTHATÁS (fk) CSELEKMÉNNYEL KAPCSOLATOS TÉNYEZŐK: KÜLÖNLEGES KÖRÜLMÉNY (fk) HIRTELEN FELINDULÁS MAGA IDÉZI ELŐ A KEZELHETETLEN HELYZETET NEM ÁTLÁTHATÓ TILTÁS (fk)

A BETEGSÉG FOGALMA A JOG SZERINT ÉS AZ ELMEGYÓGYÁSZATBAN ELTÉRŐ FÉLREÉRTÉSEK A BETEGSÉG FOGALMA A JOG SZERINT ÉS AZ ELMEGYÓGYÁSZATBAN ELTÉRŐ BETEGSÉGKÓROS ELMEÁLLAPOT KÓROS ELMEÁLLAPOT= HA A SZEMÉLY JOGI SZEMPONTBÓL RELEVÁNS (??) KÉPESSÉGET/KÉSZSÉGET BEFOLYÁSOLTA VALAMILYEN PSZICHÉS ZAVAR AZ ADOTT IDŐPONTBAN, – AZ ADOTT CSELEKMÉNY VESZÉLYES VOLTÁNAK FELISMERÉSÉBEN, VAGY A FELISMERÉSNEK MEGFELELŐ MAGATARTÁS TANÚSÍTÁSÁBAN A JOG ÁLLÁSPONTJA NEM EGYSÉGES!

PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉG MEGHATÁROZÁSA JOG ÁLTALÁBAN AZ ADOTT SZEMÉLY HOZ AUTONOM DÖNTÉST, MEGTERVEZI ÉS KIVITELEZI A CSELEKVÉSÉT – SZEMÉLYES FELELŐSSÉG VAN. AKI E FELTÉTELEKNEK NEM FELEL MEG ? = BETEG ELMEGYÓGYÁSZAT …MIUTÁN A TÁRSADALMI TÉNYKÉNT ÉS SZOCIÁLIS VISZONYLATBAN FELISMERTÉK (BETEGNEK TARTJÁK), CSAK A SZEMÉLY ÉS SZEMÉLYISÉG SAJÁT TARTOMÁNYÁBAN, AZ EGYED VISZONYÍTÁSI RENDSZERÉBEN IGAZOLHATÓ (Juhász P. - Pethő B. - 1983) 7

ÉRTHETETLEN FOGALMAZÁS

A FÉLREÉRTÉSEK MEGBESZÉLÉSSEL A TÉVEDÉSEK ÁTGONDOLT, OBJEKTÍV SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYALKOTÁSSAL, AZ ETIKAI SZABÁLYOK BETARTÁSÁVAL ÉS A QUALITY CONTROL KIDOLGOZÁSÁVAL, A FÉLREÉRTÉSEK MEGBESZÉLÉSSEL ELKERÜLHETŐEK LENNÉNEK KÖSZÖNÖM A FIGYELMET