Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
SZÁMVITEL.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
Budapest Pénzügy és Számvitel1.  Szereplők  KÜLSŐ (piaci szereplők, hatóságok)  BELSŐ érintettek (vezetők, dolgozók, tulajdonosok)  Szakmai.
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
ÜZLETI TERVEZŐ RENDSZER MÁRKAKERESKEDÉSEK RÉSZÉRE.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Műszaki ellenőrképzés
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Egészségügyi finanszírozás
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
HUMÁN KONTROLLING.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
2014. Január 1-jétől várható számviteli változások
Számvitel vizsgafeladat 2001 június 8/A MBA -Az elmúlt (2000.) év elején (január 22.-én) céltartalékot képeztem eFt értékben garanciális kötelezettségekre.
Munkavédelem és controlling
A számvitel szerepe az adójogban
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
A hitelintézeti beszámoló
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
Az ügyfél és a könyvvizsgáló informatikai együttműködésének gyakorlati kérdései Viczkó Péter.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Király Ildikó, Horváth Tamás CompuTREND 2000 Kft
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
Mit mondanak a számok? Boros Attila erdészeti igazgató Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Zárlati munka (Horányi Márton). Ütemezés Tao – HIP feltöltés  egyedi igények szerint hó  2008.IV.negyedév bizonylatok, könyvelés.
ZRt.-vé alakulás Készítette: Budánovics Noémi. ZRt.-vé alakulás I. Tulajdonosi elhatározás II. Megvalósíthatósági tanulmány III. Közgyűlési döntés az.
Az államháztartási számvitel évi változása.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Kórházi gazdálkodási rendszerrel, ÁEEK kontrolling adatszolgáltatással kapcsolatos 2016-os tapasztalatok, és továbblépési lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
Könyvvizsgálat Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Teljesítménykontrolling
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
Költség fogalmának értelmezési lehetőségei
Költség fogalmának értelmezési lehetőségei
Előadás másolata:

Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban Babosa Klára és Dr. Reiter József Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus Számvitel-Könyvelés Szekció Debrecen, 2015. április 22-24.

Mit tekintünk üzemgazdasági eredménynek a kórházakban Mit tekintünk üzemgazdasági eredménynek a kórházakban? Miért jó, ha az üzemgazdasági eredményt kimutatjuk? Hogyan tudjuk kimutatni az üzemgazdasági eredményt?

Mit tekintünk üzemgazdasági eredménynek? Adott időszakban a működési bevételeknek és működési költségeknek a különbségét, kiegészítve a számvitelben rendkívüli bevételként elszámolandó egyes tételekkel (tételes elszámolású gyógyszer) Mi nem része az üzemgazdasági eredménynek? Felhalmozási bevételek és kiadások (pályázatok) Amortizáció Pénzügyi és rendkívüli bevételek és ráfordítások

Mi jellemzi az üzemgazdasági eredményt? Számviteli kimutatásból készül (főkönyvi kivonat) Eltér a beszámolóban szereplő eredményektől (tevékenység eredménye, pénzügyi eredmény, rendkívüli eredmény, mérleg szerinti eredmény) Havi szinten nagyságrendileg egyező értékű Vezetői intézkedések hatását azonnal visszatükrözi

Miért jó, ha az üzemgazdasági eredményt kimutatjuk? A kórházi menedzsment munkáját megkönnyíti Áttekinthetővé teszi a kórház működését A partikuláris érdekek előretörésének gátat szabhatunk általa Az egyensúlyi gazdálkodás akkor valósul meg, ha az üzemgazdasági eredmény nulla, vagy pozitív

Hogyan számítható ki az üzemgazdasági eredmény? A számviteli információs rendszerből listázott főkönyvi kivonatból kell leválogatni azokat a bevételeket és költségeket, amelyek az üzemgazdasági eredmény részét képezik. Ami még segítség: Ha leválogatáskor a tételeket azonnal csoportokba rendezzük

Hogyan indultunk? 2012. dec-ben 2013. évi üzemgazdasági tervet készítettek a kórházak negyedéves bontásban 2013. I-II. negyedévi tény adatokról adatszolgáltatást teljesítettek a kórházak A bekért adatokból elvégzett elemzések alapján pontosabb képet kaptunk a kórházak helyzetéről a gazdálkodás vonatkozásában 2013. év végén a konszolidációs tárgyalásokon - a 15 kiemelt kórházzal – a megállapodásban vállalt egyensúlyjavító intézkedések alapja az üzemgazdasági kimutatás lett 2013. nyarán új rendszert alakítottunk ki, havi szinten, főkönyvi kivonatok alapján azért, hogy a TMFF részéről ne növeljük az adatszolgáltatási terheket (lehetőség volt részletesebben gyűjteni az adatokat) 2013. októberben a kórházak megküldték a 2013. január-szeptemberi főkönyvi kivonatokat és ezeket az egységesített rendszerben feldolgoztuk 2014. évre tervet készítettek a kórházak az egységesített táblázatban

A „táblázat” Előre meghatározott - a kórházi tevékenységet visszatükröző - működési bevétel és költség csoportokba összesíti havi szinten a főkönyvi kivonatok adatait, és kiszámítja az üzemgazdasági eredményt. (a főkönyvi kivonatok teljes körű feldolgozása megtörténik, ezáltal Mérleg és Eredmény-kimutatás jellegű táblázat is készül, a működési és felhalmozási tételek szétválasztása figyelembe vételével.)

Mire és hogyan használható a táblázat az üzemgazdasági eredmény kiszámításán túl? Számviteli ellenőrzésre (pl. időbeli elhatárolás megtörtént-e) Mérleg adatok kimutatására (készlet, szállító, stb.) Üzemgazdasági tervezéshez A gazdálkodás hatékonyságának javítása érdekében tett intézkedések hatásának mérésére Teljesítmény értékelési rendszer alapja lehet

Meddig jutottunk el? 2014. márciusban a kórházak megküldték a 2014. január-februári főkönyvi kivonatokat 2014. augusztusban a kórházak megküldték a január-júniusi főkönyvi kivonatokat Feldolgoztuk a 2014. január-június adatokat és az egységesített táblázatokat megküldtük a kórházaknak áttekintésre A kórházakkal párbeszédet folytattunk a terv-tény adatok alakulásáról, javaslatot tettünk az egyensúlyi gazdálkodás eléréséhez (kapacitások, TVK kihasználás, szállítói szerződés módosítás, hatékonyabb humán erőforrás gazdálkodás, térségi együttműködés, stb. ) A kórházak megküldték és feldolgoztuk a 2014. január-szeptemberi főkönyvi kivonatokat A kórházak 2015. évi üzemgazdasági tervet készítettek (80 db beérkezett) 2014. január-decemberi főkönyvi kivonatokat kértünk (68 db beérkezett)

Részleges terv-tény adatok 2013-2015. Személyi jellegű költségek Működési bevételek Konszolidáció nélkül: -5,86 % Működési (üzemgazdasági ) eredmény Dologi költségek Konszolidáció nélkül: -4,76 %

Létszám felmérés eredménye 2014. szeptember 30-i átlagos statisztikai állományi létszám FTE-ben a kórházakban Egészségügyben dolgozók (16.630 fő)

Köszönetet mondunk a munkánk támogatásáért: 103 kórház főigazgatójának 103 kórház gazdasági igazgatójának EGVE vezetőségének 103 kórház számviteli munkatársainak ÁEEK TMFF valamennyi munkatársának Dr. Jakab Anikónak Rozsnyik Zsuzsinak (ÁEEK HR)

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!