TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Advertisements

Dr. Kovács Endre, BME VJT KHV és EKHE eljárás óra BEVEZETÉS
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Általános környezetvédelmi jog – horizontális eszközök SKV, KHV, EKHE
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A környezetvédelem intézményrendszere
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT a Nemzeti Halászati Stratégiai Tervre és Halászati Operatív Programra Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest,
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék.
Környezetmenedzsment rendszerek A környezeti hatásvizsgálat
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.
A KHV szükségességének eldöntése Magyar Emőke és Dr. Tombácz Endre (ÖKO ZRt.) nyomán.
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
ÜHG kibocsátásával kapcsolatos hitelesítési tevékenység IMSYS KFT március 18.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Környezetvédelmi vizsgálatok a KÖZOP beruházások vonatkozásában A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról.
KHV módszerei ellenőrzőjegyzékek; mátrixok; kvantitatív módszerek;
Környezeti hatásvizsgálat (1.) Alapfogalmak, a KHV helye és szerepe a környezet vizsgálatok rendszerében Biomonitoring/9. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
Készítette: dr. Hajdu Klára
Készítette: dr. Hajdu Klára
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Környezetvédelmi engedélyezés. A környezetvédelmi törvény „66. § (1) A környezethasználat - a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel a)a környezeti.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Környezetgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
JPTE Pollack Mihály Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszék
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Környezeti hatásvizsgálati eljárás Kvt §, R §
1 Hirdetmények Dobogókő, január Laczikné Szatmári Csenge KvVM Hatásvizsgálati Osztály.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
Környezeti hatásvizsgálat
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
Levegőtisztaság védelme
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
A KÖRNYEZETVÉDELEM SZABÁLYOZÁSA, TERVEZÉSE, MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA II TANTÁRGYI TERMATIKA Kötelező irodalom: Szabó, L. (2001) Környezetvédelmi esettanulmányok.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Környezetvédelmi engedélyezés
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Környezetvédelmi engedélyezés
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei

Méréstechnika gyakorlat Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola összeállította:Baranyiné C Veres Anna

Tartalom Alapfogalmak A KHV-ra vonatkozó jogszabályok Környezeti hatásvizsgálati eljárás Az előzetes vizsgálati eljárás tartalmi követelményei A részletes környezeti hatástanulmány tartalmi követelményei A hatásvizsgálat készítés folyamata Környezeti hatásvizsgálati módszerek

Alapfogalmak I. Környezeti hatásvizsgálat KHV A KHV az az eljárás, amit a 85/337/EGK és a 97/11/EK irányelvek írnak elő egyes köz- és magáncélú beruházások környezeti hatásainak vizsgálatára. Környezeti hatásvizsgálat előrejelzési módszer, amelynek célja valamilyen tervezett emberi tevékenység következtében várható lényeges környezeti állapotváltozások becslése és értékelése, és ezen keresztül a tevékenységre vonatkozó döntés befolyásolása. Környezeti hatástanulmány KHT Környezeti hatástanulmány a hatástanulmányok a KHV folyamán készülő szakmai dokumentumok, amelyek a döntéshez szükséges információkat tartalmazzák.

Alapfogalmak II. Környezethasználat A környezetnek, vagy valamely elemének igénybevételével ill. terhelésével járó hatósági engedélyhez kötött tevékenység. Környezeti hatás Környezeti hatás az emberi tevékenység okozta olyan állapotváltozás, amely értelmezhető környezetvédelmi szempontból. Hatásviselő Hatásviselő az a környezeti elem vagy rendszer, amely állapotában a változás bekövetkezik. Hatásfolyamat Hatásfolyamat a hatótényezőkből kiinduló folyamat, amely egy vagy több környezeti elem vagy rendszer változását okozza.

Környezetvédelmi törvény (LIII./95) 314/2005. (XII.25) Korm. rend. [20/2001. (II. 14.) – régi rend.] A KHV-ra vonatkozó, hazai jogszabályok

Nemzetközi jogszabályok, uniós irányelvek 85/337/EGK irányelv (1985. június 27.) és 97/11/EK irányelv (1997. március 3.) az egyes köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról 96/61/EK irányelv (1996. szeptember 24.) a környezetszennyezés integrált megelőzéséről és csökkentéséről 2003/35/EK irányelve (2003. május 26.) a környezettel kapcsolatos egyes tervek és programok kidolgozásánál a nyilvánosság részvételéről, valamint a nyilvánosság részvétele és az igazságszolgáltatáshoz való jog tekintetében a 85/337/EGK és a 96/61/EK tanácsi irányelv módosításáról

Környezeti hatásvizsgálati eljárás A várhatóan jelentős környezeti hatású tevékenységeknél szükséges. Kvt. 68. § (1)

Az előzetes vizsgálati eljárás tartalmi követelményei A létesítmény leírása, célja, szükségességének indoklása, a technológia leírása. A tervezett tevékenység számításba vett változatainak alapadatai (volumen, időtartam, területigény, létesítmények, technológia, kapcsolódó műveletek stb.). A számításba vett változatok összefüggése olyan döntésekkel, tervekkel, koncepciókkal, amelyek befolyásolták a telepítési hely és a megvalósítási mód kiválasztását.

Az előzetes vizsgálati eljárás tartalmi követelményei Az országhatáron átterjedő környezeti hatások bekövetkezésének lehetősége. A környezetterhelés és a környezet igénybevétele várható mértékének becslése. A tájban és az ökológiai viszonyokban várható változások részletes leírása. Azon kérdések felsorolása, amelyek csak a részletes környezeti hatásvizsgálat alapján válaszolhatók meg.

A részletes környezeti hatástanulmány tartalmi követelményei A technológia részletes leírása, összehasonlítása a leghatékonyabb megoldással. A hatásterület behatárolása, térképi bemutatása. A hatásterület állapotának bemutatása a tevékenység megvalósítása nélküli helyzetben. A környezet állapotában létrejövő változások a környezeti elemekre és az emberi egészségre gyakorolt hatások előrejelzése és értékelése.

A részletes környezeti hatástanulmány tartalmi követelményei A becslési módszerek és bizonytalanságok leírása. A várható egészségügyi, gazdasági és társadalmi következmények becslése. A kedvezőtlen környezeti hatások elhárítása, illetve csökkentése érdekében szükséges intézkedések. A környezeti hatások mérésének és értékelésének módja. A felhasznált adatok forrásának az alkalmazott módszereknek a jegyzéke. Közérthető összefoglaló a nyilvánosság számára.

A hatásvizsgálat készítés folyamata Helyzetfeltárás hatótényezők létének megállapítása, meghatározása. Hatásfolyamatok feltérképezése, feltárása. Hatásterület becslése, lehatárolása. Környezeti állapotának bemutatása a potenciális hatásviselők érzékenységének megállapításával. A hatásfolyamatok és állapotváltozások becslése a hatásterületen Az állapotváltozások értékelése az egyes elemekre, rendszerekre és a környezet egészére.

Környezeti hatásvizsgálati módszerek Ellenőrző jegyzékek (egyszerű, leíró, kérdőív jellegű) Mátrixok Kvantitatív módszerek Hálózatok, rendszerdiagramok Hatásfolyamat-ábrák Modellek

Forrás: Imsys Kft. részletes környezeti hatásvizsgálat cementgyár Levegőterhelő hatás térképi ábrázolása