Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KHV módszerei ellenőrzőjegyzékek; mátrixok; kvantitatív módszerek;

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KHV módszerei ellenőrzőjegyzékek; mátrixok; kvantitatív módszerek;"— Előadás másolata:

1 KHV módszerei ellenőrzőjegyzékek; mátrixok; kvantitatív módszerek;
hálózatok; hatásfolyamat-ábrák; térképfedvények.

2 Ellenőrzőjegyzékek Típusai: egyszerű, leíró, kérdő jellegű
Tulajdonságaik: + a tényezők alapján kategóriákra osztják a környezetet; + elősegítik az egyes hatások rendszerszemléletű átgondolását; + összefoglalják és jellemzik a lehetséges hatásviselőket; + a változások értékeléséhez elkülönítve mutatják a hatásviselők jellemzőit; - gyakran túl általánosak és hiányosak; - átfedések fordulhatnak elő egy-egy listán belül; - túl nagy lehet a kategóriák száma, ami elterelheti a figyelmet a valóban jelentős hatásokról

3 Mátrixok Táblázat, amelyben a vízszintesen a lehetséges hatótényezőket (=projekt komponenseket), függőlegesen pedig az érintett környezeti elemeket, rendszereket és azok állapotjellemzőit (= környezeti komponensek) soroljuk fel. Típusai: egyszerű, időfüggő, nagyságrend, kölcsönhatás (Leopold) , lépcsős(kereszthatás) és súlyozott mátrixok

4 Kvantitatív módszerek
Alkalmazásukkal az összes hatás relatív fontosságát hasonlítjuk össze a hatások standart értékekhez történő viszonyításával és azok összegzésével. Ilyen pl.a környezetértékelési rendszer(KÉR) (Batelle Columbus Laboratórium, USA)

5 Hatásfolyamat-ábrák A felismert kölcsönhatások (ok-okozati összefüggések) könnyen áttekinthető és megérthető bemutatására szolgálnak.

6 Hatásfolyamat ábra egy bevásárlóközpont megvalósításához (forrás: Cserey Balázs)

7 Térképfedvények Főleg a környezeti hatások nagyságának és térbeli kiterjedésének a bemutatásához használják. Környezeti tényezőnként készítik (talaj, víz, levegő, zaj, élővilág stb.). A térképfedvények átlapoltatásával (egymásra helyezésével) a projekt teljes hatásterülete megállapítható.

8 Hatásazonosítási módszerek összehasonlítása

9 A hatások értékelése A hatások értékelésénél és minősítésénél figyelembe kell venni: a hatás időbeliségét; a hatás térbeli kiterjedését; a felhasznált információk és előrejelzés pontosságát; a várható nemkívánatos hatások csökkentésének lehetőségét; az érintett vagy megszüntetett értékek ritkaságát és pótolhatóságát; az előírt határértékeket és értékelési kategóriákat.

10 Értékelés Az állapotváltozások értékelése
A hatások értékelése átfogó minősítést jelent és tartalmazza az értékeléshez szükséges, a hatások jellegére, a számításokra, a becslések korlátjaira vonatkozó információkat is. Az értékelés történhet: - egészségügyi szempontból; - ökológiai szempontból; - településkörnyezeti szempontból; - tájhasználati szempontból.


Letölteni ppt "KHV módszerei ellenőrzőjegyzékek; mátrixok; kvantitatív módszerek;"

Hasonló előadás


Google Hirdetések