20 éves az EMK: Az egészségügyi menedzserképzés kihívásai két évtized magyarországi és nemzetközi tapasztalatai alapján Gaál Péter 2015. április 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

Az UNILO projekt hozzájárulása a tanulási eredmény-orientált képzési programok kialakításához Zarka Dénes.
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Science Center of DEBRECEN
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEKRE TÁMASZKODÓ GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM FÓKUSZÁBAN TÁMOP F-14/1/Konv
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Az informatikus képzés és az ipari kapcsolatok jövője a SZE-n
Lejtmenetből lendület
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Idegen nyelvű informatika oktatás helyzete Debrecenben
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

20 éves az EMK: Az egészségügyi menedzserképzés kihívásai két évtized magyarországi és nemzetközi tapasztalatai alapján Gaál Péter április 23.

Háttér és néhány történeti érdekesség Az Egészségügyi Menedzserképző Központ az 1990-es évek sorsfordító változásaiból nőtt ki Hallgatói kezdeményezésre fejlesztési projektként indult, első támogatás – EU, TEMPUS JEP Központi szervezeti egységként a Semmelweis Egyetem szenátusa 1995-ben hozta létre:  Semmelweis Egyetem szenátusának határozata az Egészségügyi Menedzserképző Központjának megalapításáról: április 20. – éppen most lettünk 20 évesek További szervezeti fejlesztésként az EMK kezdeményezésére 2010-ben megalakult az Egészségügyi Közszolgálati Kar:  Kari Tanács alakuló ülés: április 21. – éppen most lett 5 éves a Kar 2015-ben emlékezünk Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulójára augusztus 13. 1

Háttér és néhány történeti érdekesség Az EMK küldetése: az egészségügyi menedzsment tudományának magyarországi meghonosítása – otthont teremteni az egészségügyi vezetőknek A klasszikus egyetemi hármas alapfunkció megvalósítása az orvos-, és egészségtudományok, valamint a legszélesebb értelemben vett társadalomtudományok határterületén:  Oktatás – kifejezetten gyakorlat orientált, tapasztalatokra építő, egészségügyi vezető (felnőtt) képzés  Kutatás – egészségügy, egészségügyi szervezetek  Szakértői, tanácsadói tevékenység Semmelweis példája (metafora) és az EMK küldetése 2

Semmelweis példája zseniális innovátor – megbukott változtatásvezető

Semmelweis a zseniális innovátor Forrás: Pittet és Boyce, 2001.

Semmelweis az elbukott változtatásvezető “Ön, Professzor Úr, részesévé vált ennek a mészárlásnak.” “Amennyiben Ön, Hofrath Úr, továbbra is folytatja tanítványainak oktatását [az elméletemmel szemben] anélkül, hogy bebizonyította volna elképzelésem helytelenségét, Isten és az emberek előtt én Önt gyilkosnak nevezem és nem lenne igazságtalan Önnel szemben az sem, ha a 'gyermekágyi láz története' úgy emlékezne meg Önről, mint egy orvosi Néróról." Forrás: Best & Neuhauser, 2004.

Az orvostudomány, az egészségügyi rendszerek fejlődésének egyik legfontosabb motorja a világon technológiai innováció DE ez egyre nagyobb feszültséget kelt a társadalomban abban a tekintetben, hogy a technológiai fejlődés áldásai hogyan jutnak el (eljutnak-e egyáltalán) a betegekhez:  Meg kell találni a szükséges forrásokat: költségrobbanás kezelése  Elemezni, értékelni és szükség esetén meg kell változtatni a korábban kialakult ellátási gyakorlatot EZÉRT:  A vezetés, a változtatások menedzsmentje kulcsfontosságú  A társadalmi innovációnak legalább akkora jelentősége van, mint a technológiai innovációnak Az innovációs paradigma és paradoxon

Az EMK és az egészségügyi menedzserképzés A képzésfejlesztést mindig a nemzetközi közeg és a hazai sajátosságok kettőssége, dinamikája határozta meg A képzésfejlesztés elválaszthatatlan (volt) a nemzetközi közegtől, mert:  Előzmények nélkül csak a nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok adhatták a magyar programfejlesztés alapját (bilaterális csereprogram, Hollandia)  Az adaptáció hazai tapasztalatai ugyanakkor releváns példát, mintát adtak/adnak a hasonló kiindulási ponttal rendelkező országok számára  A magyar egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatos jelenségek, tapasztalatok, jó gyakorlatok, társadalmi innovációk relevánsak a gazdaságilag fejlettebb országok számára is (pl. orvosmenedzserek hatékonysága, HBCs rendszer bevezetése, IBR, migráció, informatika) A hazai sajátosságok sok esetben további kihívásokat jelentettek/ jelentenek az egészségügyi vezetőképzés illesztésében, működteté- sében, fejlesztésében, pl. képzési formák inkompatibilitása, transzferálhatósága a bolognai rendszer bevezetése előtt és után 1

Az EMK és az egészségügyi menedzserképzés Néhány példa a képzésfejlesztés nemzetközi meghatározottságára:  TEMPUS projekt – Kings Fund College, HvA Első három kísérleti évfolyam ennek keretében indult ( )  NM világbanki projekt – Prof. Roger Gosselin angolszász mintára mesterképzés; önálló program, nem pusztán egy MBA szakirány felnőttképzési módszertan adaptációja, tapasztalati úton történő tanulás megújult, átdolgozott program  World Bank Institute – regionális partner 1999-, Harvard School of Public Health Döntéshozó / Flagship program (egészségügyi reformok és fenntartható finanszírozás) Néhány példa a regionális tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre:  Flagship: az alapkurzusra építve az EMK fejlesztett ki két advanced kurzust is (hatékonyság, igazságosság)  Szlovák egészségügyi menedzserképzés fejlesztése és intézményesítése: világbanki program , 2010-ben intézményesült és el is indult  Határon túli magyarok fogadása 2

Az első regionális Flagship Program 62 résztvevő 14 országból

Az EMK és az egészségügyi menedzserképzés Néhány példa a magyar sajátosságokból eredő kihívásokra  A bolognai rendszer bevezetése előtt a mesterképzés nagyon nehezen volt illeszthető a felsőoktatási törvény által meghatározott keretrendszerbe: szakirányú továbbképzés, alapvégzettségtől függően különböző diploma ugyanarra a képzési tartalomra  A hazai akkreditáció bizonytalanságai, folyamatos változtatások: és között 4 alkalommal változott a szakirányú továbbképzések  A bolognai rendszer felemás adaptációja: Megmarad a szakirányú továbbképzés, nem volt keresztülvihető az ekvivalencia 90 vs. 120 kredit A vezetőképzés, mint képzési szint nem elismert (ugyanolyan mesterképzés mint a többi) 3

Az EMK és az egészségügyi menedzserképzés A jelenlegi programról:  egészségügyi menedzser mesterfokozatot ad  3 félév, 90 kredit, de szükséges hozzá 30 kredit előképzettség (summa 120 kredit)  részidős program: szemeszterenként 5 intenzív oktatási hét (2-3 hét szünet)  18 kurzus + területi szakmai gyakorlat (vezetői problémamegoldó projektmunka) + szakdolgozat Néhány statisztikai adat:  535 végzett hallgató (+29 a szlovák nyelvű programban)  férfi-nő arány 60-40%  jelentkezők alapvégzettsége nagyon szerteágazó 4

Az EMK és az egészségügyi menedzserképzés Leggyakoribb alapvégzettségek:  orvos: 59,1%  közgazdász: 9,7%  ápoló: 7,0%  műszaki: 4,0%  jogász: 3,2%  gyógyszerész: 2,7%  pszf: 2,1% Egyéb alapvégzettségek (2% alatti részesedéssel):  összesen 23 egyéb szak  Pl. gyógytornász, mentőápoló, szülésznő, védőnő, egészségügyi szakoktató, mentálhigiénés szakember, gyógypedagógus, bölcsész, nemzetközi tanulmányok, lelkész, informatikus, építész, külker, kommunikáció, agrár, szociológus, stb. 5

Az egészségügyi menedzserképzés kihívásai Milyen lesz a jövő (magyar) egészségügyi rendszere, és ennek menedzseléséhez mire kell felkészíteni a jövő egészségügyi vezetőit?  Nemzetközi trendek: demográfiai és epidemiológiai változások, technológiai fejlődés, különös tekintettel az információtechnológiára, a robotikára, a genetikára és a személyre szabott orvoslásra  Hazai sajátosságok: kiszámíthatóság hiánya (akkor is változtatunk, amikor erre nincs is szükség, stabil kormányzati háttér esetén is átszervezések, folyamatos jogszabályalkotás), nem tűnik prioritásnak az eü, fejlesztési források drámai elapadása, HR krízis Kulcskompetenciák és tartalmi területek:  személyes vezetői készségek, döntéshozatali kompetenciák, flexibilitás, értékteremtés és közvetítés  változtatásmenedzsment  innováció (innovációs paradigma és paradoxon)  eHealth, mHealth, hálózatok, big data, long data, adatbiztonság 1

Az egészségügyi menedzserképzés kihívásai Hazai keresleti oldal problémái:  finanszírozás  kiszámíthatóság Nemzetköziesítés:  regionális vezető szerep megőrzése, fejlesztése  angol nyelvű program nemcsak a régió országainak: felfejleszthető-e az idegen nyelvű orvosképzés szintjére?  felsőoktatási jogszabályi keretrendszer – diploma elismertethetősége 2