2003. 11. 25.BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 A hozzáférés és az összekapcsolás szabályozása Az összekapcsolási szolgáltatások piaca Az EU 97/33/EC összekapcsolási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Villamosenergia-piac
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Vagyonértékelés és vagyongazdálkodás összefüggései a víziközműveknél
Tabletták helyett egészségnyereség Együttműködésre épülő új modellek „Egészségközpontú egészségügy” Szakmai konferencia Jakab Zoltán.
Versenyelemzés 8.fejezet.
Effektív-e a verseny a szélessávú piacon?
Tökéletes verseny és monopólium
A verseny - a piac alkotója
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A piac Szakiskola.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Vállalati Gazdaságtan
Piaci korlátok.
A megbízó-ügynök modell (1)
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Műszaki ellenőrképzés
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Industrial Organization - alapvető modellek
Vállalattal kapcsolatos fogalmak
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Bg.5 téma A biztosítási piac.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Árak: párhuzamok és perspektívák Mennyire alkalmazható a távközlési piac modellje a földgáz piac áraira? Energy Summit Hungary október 08. Tóth.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Bauer András - Berács József:
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Árszabályozás a postai piacokon Kiss Károly Miklós, MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet (Hálózatok gazdaságtana kutatócsoport) Stenger Zsolt, Pannon.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
BMGE Közgazdaságtan Tanszék Az egyetemes szolgáltatások szabályozása Az egyetemes szolgáltatás meghatározása Az „egyetemes szolgáltatási teher”
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Az árszabályozás alapelvei és módszerei
Oligopólium Monopolisztikus verseny A piaci koncentráció mérése
BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 Az infokommunikáció piacszabályozása Az „általános keretek” és az EHT Árszabályozás Hozzáférés és összekapcsolás.
Vállalkozásmenedzsment I.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Harsányi László: Munkafüzethez 1. MOME 1. 2 A számításba veendő öt alaptényező: Beszállítók (írók, nyomdák, stb.) alku-pozíciója Vásárlók (fogyasztók)
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Monopolisztikus verseny, Oligopólium
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti terv bemutatása
Vállalati terv bemutató
A piac és a piacgazdaság
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 A hozzáférés és az összekapcsolás szabályozása Az összekapcsolási szolgáltatások piaca Az EU 97/33/EC összekapcsolási direktívája Az EU 2002/19/EC hozzáférési és összekapcsolási direktívája Az összekapcsolási díj A szabályozó intézmények szerepe az összekapcsolás szabályozásában

BMGE Közgazdaságtan Tanszék2 Az összekapcsolási szolgáltatások piaca (1) n A hozzáférési probléma természetes monopólium esetén –a fogyasztó/felhasználó hozzáférése a hálózathoz –a szolgáltató hozzáférése a hálózat-operátor hálózatához –a közcélú szolgáltató/üzemeltető hozzáférése a zárt célú hálózati elemekhez –különböző, de összekapcsolható szolgáltatások szolgáltatóinak hálózati szintű együttműködése

BMGE Közgazdaságtan Tanszék3 Az összekapcsolási szolgáltatások piaca (2) n A hozzáférési probléma több üzemeltető és/vagy szolgáltató által nyújtott infokommunikációs szolgáltatások esetén –a végfelhasználó hozzáférése a hálózat(ok)hoz –az üzemeltetők/szolgáltatók hozzáférése egymás hálózataihoz –egyetemes szolgáltatás-e a hozzáférés? –A konvergens elektronikus szolgáltatási területeken létesített hálózatokhoz való hozzáférés –a szolgáltatók hozzáférése a felhasználókhoz (és azok adataihoz)

BMGE Közgazdaságtan Tanszék4 Az összekapcsolási szolgáltatások piaca (3) n A piaci szereplők –a hálózattulajdonosok –a hálózat-üzemeltetők –a szolgáltatók –a végfelhasználók –a szabályozó intézmények n Mi a „termék”? n Mi határozza meg az összekapcsolási piac jellegét? –Lehetne-e tökéletes verseny-piac? (Az SCP megközelítés) –a domináns vállalat az összekapcsolási piacon –létezik-e versenyzői szegély? –Stackelberg-oligopólium

BMGE Közgazdaságtan Tanszék5 ONP-direktívák n Mi az ONP? A 90/387/EEC, a 92/44/EEC és a 98/10/EC direktíva n Piacra lépési korlátok a távközlésben n Belépési korlátok az összekapcsolási szolgáltatások piacán n A korlátozott verseny feltételei n A 97/33/EC összekapcsolási direktíva a távközlési piacok évi megnyitásáról –az összekapcsolás szűk értelmezése: csak a távközlési szolgáltatásokra n A 2002/19/EC direktíva az elektronikus kommunikáció összekapcsolási piacáról

BMGE Közgazdaságtan Tanszék6 A hozzáférési kereslet és a kínálat viszonya n A végfelhasználók hozzáférési kereslete: az ONP-elvek n A szolgáltatók kínálati korlátja a végfelhasználók felé n A szolgáltatók hozzáférési (és összekapcsolási) kereslete –származtatott kereslet n A szolgáltatóknak nyújtott hozzáférési (és összekapcsolási) kínálatot befolyásoló tényezők –kapacitás-korlátok –beruházás-megtérülési szempontok –árprés-stratégiák

BMGE Közgazdaságtan Tanszék7 Az összekapcsolási kényszer n Ha egy jószág (pl. az összekapcsolási szolgáltatás) piacán közel tökéletes (lenne) a verseny, egységes ár alakulna ki minden szolgáltató számára –nincs összekapcsolási kényszer, mert a kínálat szinte végtelenül rugalmas n Ha a piacon árbefolyásoló vállalatok működnek, az összekapcsolás stratégiai eszközükké lesz –szükségessé válik az összekapcsolási kényszer –a domináns vállalatnak nem érdeke felajánlani az összekapcsolási szolgáltatást

BMGE Közgazdaságtan Tanszék8 Az összekapcsolási díj n Az összekapcsolási díj, mint alku-kategória n Az összekapcsolási szolgáltatás határköltsége n Az összekapcsolás teljes költsége n A költség-alapú összekapcsolási díj n A díj-elszámolás módszertana n Az időtényező és az összekapcsolási díj (nem egy időben felmerülő összekapcsolási költségek) n Az összekapcsoláshoz szükséges beruházások kockázata és ezek érvényesülése a díjban –ha a határköltség valószínűségi változó f(c) sűrűség-függvénnyel, a profit-maximum feltétele:

BMGE Közgazdaságtan Tanszék9 Összekapcsolás és bevétel-megosztás n Szekvenciális vagy párhuzamos bevétel-megosztás n A „visszagöngyölítés” problémái n A költség-alapú bevétel-megosztás költség-nyilvántartási és publikációs feltételei n Mi tekinthető „ésszerű” költségnek? n „Potyautas” probléma a bevétel- és költség-megosztásban n Morális kockázat és kontraszelekció a bevétel- és költség- megosztásban

BMGE Közgazdaságtan Tanszék10 A vezetékes-mobil távközlés összekapcsolási kérdései n Eltérő egyetemes szolgáltatási terhek a mobil és a vezetékes távközlésben n Piaci szerkezet és tulajdonosi viszonyok n A „keresztfinanszírozás” egy sajátos esete: a vezetékes szolgáltató nyereségének egy részét átpumpálja a mobil szolgáltatóba n Két különálló releváns piac-e a vezetékes és a mobil távközlési piac? n Ki irányítja az alkut? n Hívás-kezdeményezés – tranzit – hívás-végződtetés

BMGE Közgazdaságtan Tanszék11 Az összekapcsolás és a hálózat- fejlesztés összefüggései n Az összekapcsolási piac terjedelme n Az összekapcsolási díj szerepe a hálózati beruházások finanszírozásában n Lehet-e az összekapcsolási díj a túlkapitalizáció forrása? n Kereslet-vezérelt vagy kínálat-vezérelt szolgáltatások és az összekapcsolási kereslet

BMGE Közgazdaságtan Tanszék12 Változások az EU „összekapcsolás- filozófiájában” n Az összekapcsolás és az ONP az 1990-es évek elején n A távközlési piac-nyitás és az összekapcsolás az elmúlt évtized végén n Egységes belső távközlési piac helyett egységes elektronikus kommunikációs piac n Új (potenciális) szereplők az összekapcsolási szolgáltatások piacán az ezredfordulón

BMGE Közgazdaságtan Tanszék13 A 2002/19/EC direktíva (1) n A direktíva hatóköre: minden elektronikus kommunikációs szolgáltatás n Összekapcsolás és a hálózatok inter-operabilitása n A szolgáltatók joga az összekapcsolásra n A domináns szolgáltató kötelezettsége az összekapcsolásra n Az összekapcsolás szerepe a piaci verseny zavarásában n A szabályozó intézmény beavatkozási lehetőségei –az összekapcsolás kikényszerítése –a beavatkozás célja: a piaci verseny lehetőségének fenntartása/bővítése

BMGE Közgazdaságtan Tanszék14 A 2002/19/EC direktíva (2) n A hálózatokhoz való hozzáférés és az összekapcsolás egyazon szabályozás két integráns eleme n A hozzáférés és az összekapcsolás az EU teljes elektronikus kommunikációs piacára vonatkozik n A szabályozásnak érvényesítenie kell a technikai és gazdasági működőképesség, a pártatlanság és az időbeli ésszerűség szempontjait n Az összekapcsolási szolgáltatás díjában meg kell térülnie az azt lehetővé tevő kezdeti beruházások költségeinek, beleértve a beruházási döntés kockázatosságát is!

BMGE Közgazdaságtan Tanszék15 A 2002/19/EC direktíva (3) n A hozzáférés és összekapcsolás jogát a domináns szolgáltató minden más szolgáltatónak azonos körülmények között azonos feltételekkel biztosítja n Az összekapcsolási szerződés átláthatósága –az összekapcsolást nyújtó szolgáltató köteles referencia-ajánlatot kidolgozni n Az összekapcsolási díjra vonatkozóan a szabályozó intézmény kötelezettségeket állapíthat meg a szolgáltató számára: a díjnak költség-orientációjúnak kell lennie –abban az esetben, ha a szolgáltatás piacán domináns szolgáltató működik –lehetőség az árszabályozásra

BMGE Közgazdaságtan Tanszék16 A 2002/19/EC direktíva (4) n Az árszabályozás lehetséges, ha –a verseny erősen korlátozott – a szolgáltató árprést alkalmaz a fogyasztóval szemben n Az árszabályozás működőképességének feltétele: a költség- elszámolási rendszer egységessége és nyilvánossága –a költségek és a bevételek elkülönítésének biztosítása –az értékesítési árak és a belső transzfer-árak elkülönítése –a szabályozó intézmény bekérheti a szolgáltatók költség- és bevétel- nyilvántartását n Az összekapcsolási díj megállapításánál a hívószám hordozhatóság esetében is költség-orientáció

BMGE Közgazdaságtan Tanszék17 A 2002/19/EC direktíva (5) n A nemzeti szabályozó intézményeknek megküldött pénzügyi- gazdasági-technikai nyilvántartásokat az EC-nak is meg kell küldeni n A nemzeti szabályozók technikai és üzemeltetési feltételeket szabhatnak meg a hálózatok működőképességének fenntartása érdekében n Az összekapcsolási piacon is gazdasági piac-elemzéssel kell megállapítani a piaci szereplők relatív gazdasági erejét és a piaci verseny korlátozottságának fokát

BMGE Közgazdaságtan Tanszék18 A 2002/19/EC direktíva (6) n Árszabályozás az összekapcsolási szolgáltatások piacán –„puha” szabályozás: a hálózati utak megválasztásánál az összekapcsolási árak „ésszerűek” –„kemény”: minden díjat tételes költség-elszámolással szükséges alátámasztani n Verseny hiányában, különös tekintettel az összekapcsolási díj és a kiskereskedelmi ár esetében alkalmazott árprés visszaszorítására n Az összekapcsolási díjak költség-alapja –ésszerű megtérülési ráta a befektetett eszközökre –a beruházás élőmunka-költségeinek megtérülése –a tartós eszközök újra-beszerzési árának érvényesítése

BMGE Közgazdaságtan Tanszék19 A 2002/19/EC direktíva (7) n A hozzáférési és összekapcsolási szolgáltatások elsősorban a vállalatokra vonatkoznak n Hozzáférést és összekapcsolást kell biztosítani azon szolgáltatóknak is, amelyek csak továbbértékesítik ezeket a szolgáltatásokat (nincs saját hálózatuk)

BMGE Közgazdaságtan Tanszék20 Összekapcsolás és ösztönző szabályozás n „Morális kockázat” probléma az összekapcsolásban –a részvételi korlát: –ösztönzési korlát: –a megbízó célfüggvénye: n Lehetséges szerződés-típusok: –Bérlet: –Bérmunka: –„Vegye-vigye”: