A versenyképesség mérése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
3.tétel GDP,GNI.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Az életminőség mérése Kelemen Rita
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Regionális gazdaságtan 4.
A gazdasági fejlettség mutatói
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
Gazdasági előrejelzések és elemzések
Ismétlés, rendszerezés
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Környezetértékelési módszerek
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Településmarketing Értékaudit.
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Kérdések a második zh-hoz
Összehasonlító gazdaságtan
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A magyar gazdaság várható helyzete
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Az EEM helye a menedzsmentben
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
Nemzetközi kereskedelem
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
MTA-MEH projekt Vértes András
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Európai Uniós ismeretek
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A versenyképesség mérése

A makroszintű versenyképesség mérése A teljesítményt nemzetközi szinten többféleképpen ítélhetjük meg, ennek megfelelően többféle mutató konstruálható a versenyképesség mérésére A 90-es évekig szinte kizárólagosan képviselt nézeteknek azok a mutatók feleltek meg, amelyek a fejlettséget az egy főre eső GDP-vel, tehát az során végső felhasználásra termelt javak és szolgáltatások összességével mérték, míg a versenyképességet a külkereskedelemben realizált exportárelőnnyel vagy valamely mutatójával mérték A versenyképesség komplexebb értelmezéséhez új megközelítésre, új, komplex mutatók bevezetésére volt szükség

A makroszintű versenyképesség mérése az IMD által A lausanne-i székhelyű International Institute for Marketing Development (IMD) által kiadott „World Competitiveness Yearbook” által alkalmazott módszerek áttekintése: Az évente kiadott adattár sorrendet állít fel az általa vizsgált országokról aszerint, hogy mennyire képesek megfelelő üzleti környezetet biztosítani a vállalatok számára. A versenyképességet 286 statisztikai mutató alapján határozzák meg, ezeket négy fő kategóriába lehet besorolni: A gazdaság teljesítményét mérő mutatók (pl. exportbővülés, a kereskedelem aránya a GDP-ből) A kormányzati hatékonyságot értékelő adatok (pl. diák-tanár arány az alapképzésben, az oktatásra fordított kiadások) Vállalkozásbarát környezet meglétét vizsgáló mutatók (pl. K+F kapacitásokat nem telepítenek át az országból, képzett munkaerő, a nők aránya a foglalkoztatottakon belül) Az infrastruktúra állapotát értékelő mérőszámok (pl. a természettudományi oktatás színvonala, képzett IT szakemberek, távközlési beruházások) A kritériumok két csoportja: az ún. „hard” kritériumok általában a mérhető tényezőket tartalmazzák, amelyeket a nemzetközi statisztikákból szereznek be (OECD, IMF stb.), míg az ún. „soft” kritériumok a kevésbé vagy egyáltalán nem számszerűsíthető tényezőket vizsgálják (az oktatás színvonala, korrupció stb.)

Komplex multidimenzionális mutatók Három makroszintű versenyképességi mutató: Competitiveness Index (CI), versenyképességi index Growth Index (GI), gazdaságnövekedési index Marketshare Index (MI), piacnövekedési, piacrészesedési index A nemzetközi kutatóintézetek többsége (kisebb-nagyobb módosításokkal) ma már ezt használja A mutatók kidolgozásában oroszlánrésze volt a svájci székhelyű IMD-nek (International Management Development), ahol a világ minden tájáról összegyűjtött független kutatók, szakemberek által ellenőrzött adatállomány a feldolgozás alapja

Versenyképességi összefoglaló index Olyan komplex index, amelynek meghatározása során nyolc fő tényezőcsoportot vesznek figyelembe. A nyolc fő tényezőcsoport a következőket vizsgálja: Az ország világgazdaságba való beépülése, a gazdaság internacionalizálása Az állam gazdasági szerepvállalása, az állami szabályozás mértéke és jellege A pénzügyi szektor fejlettsége, minősége A munkaerőpiac jellemzői, a humán tőke minősége Az infrastrukturális szektor fejlettsége, minősége A K+F kiadások, illetve a technika, a technológia minősége A menedzsment minősége A szervezeti rendszer, a jogi és politikai intézmények minősége Az IMD és más neves elemző intézetek is ezeket használják (esetleg összevonva)

A versenyképességi indexet alkotó nyolc fő tényező maga is aggregált mutatószám, amelyek mindegyike további, szinte végtelen számú tényezőre bontható Ezek száma és összetétele és struktúrája sem tekinthető állandónak és lezártnak Pl. az utóbbi években megnőtt a humán tényező, ill. a K+F szerepe

A versenyképességi index és részindexének fontosabb összetevői A versenyképességi index arra ad választ, hogy a multidimenzionális, strukturált, részben objektív, részben szubjektív, s ezáltal nehezen számszerűsíthető tényezők együttes hatására milyen az egyes országok helyzete egymáshoz képest A bonyolult tényezők rendszerében jól használható mérce az egymáshoz viszonyításhoz, az egymással való összehasonlításhoz

1. a gazdaság világgazdaságba való beépülése, a gazdaság internacionalizálása Az export és az import alakulása Az export GDP-hez viszonyított aránya A külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg egyenlege, dinamikája A profitrepatriálás és a tőkebeáramlás egymáshoz való viszonya Bekapcsolódás a nemzetközi integrációs szervezetekbe

2. Az állam gazdasági szerepvállalása és szabályozó tevékenysége Az állami szerepvállalás terjedelme Az állami tulajdon mértéke Privatizáció Az állami költségvetés szerkezete és egyenlege A központosított jövedelmek aránya a GDP százalékában Állami gazdaságpolitikák, fiskális politika, monetáris politika Az állami szabályozás fő területei, jellege, eszközei Az adórendszer jellemzői

3. A pénzügyi szektor fejlettsége A rendelkezésre álló tőke mennyisége, a felhalmozás mértéke A beáramló külföldi tőke mennyisége, megoszlása A kamatláb A bankrendszer jellege, fejlettsége A tőzsde mérete, szerkezete, a tőzsdeindex alakulása

4. munkaerőpiac jellemzői, a humán tőke A lakosság létszámának alakulása, megoszlása A munkaerő szerkezete, képzettségi struktúrája Iskolázottság, oktatási-képzési-átképzési rendszer A munkaerő ára, az ehhez kapcsolódó bérterhek A munkaerőpiac rugalmassága A munkaidő hossza, munkakörülmények A szakszervezetek, érdekképviselet szerepe, jogosítványai

5. Az infrastruktúra minősége A szolgáltatási szektor szerepe, nagysága, struktúrája A szolgáltatások korszerűsége A közműszektor: út-, vasút-, víz-, energiaellátottság fejlettsége A távközlés és a számítógépesítettség fejlettsége Környezetvédelem Az infrastrukturális beruházások finanszírozása, költséghatékonysága

6. A K+F tényező A K+F kiadások GDP-hez viszonyított aránya A K+F kiadások finanszírozók szerinti megoszlása A technika, a technológia fejlettségi szintje Az alap- és alkalmazott kutatások aránya Az intellektuális tőke szerepe

7. A menedzsment tényező A termelékenység alakulása A Total Quality Management (TQM) Szervezetfejlesztés a vállalatnál Vállalati stratégia, jövőkép és küldetés Ösztönzőrendszer, motiváltság A tulajdonos és a menedzsment kapcsolata Vezetési kultúra, vállalati kultúra Külső, belső kommunikáció

8. Az ország stabilitása, a jogi és poltikai intézményrendszer milyensége A demokratikus intézményrendszer megléte és stablitása Az érvényes nemzetközi szerződések tartalma és betartása A törvényalkotás stabilitása A civil kontroll szerepe

Mire ad választ a versenyképességi index? Az egyes tényezők együttes hatására milyen az országok helyzete egymáshoz képest A mutató részleges szubjektivitást is tartalmaz (ennek kiküszöbölésére a gazdaságnövekedési indexet javasolják a versenyképesség mérésére)

Gazdaságnövekedési index (GI) Ez a mutató a strukturális jellemzőket az egy főre eső jövedelemszinttel korrigálva igyekszik választ adni az egyes országok versenyképességi pozíciójára A rangsor ezen megközelítés szerint leginkább az egy főre eső GDP-vel fejezhető ki Az egy főre eső GDP-ben óriási szakadékok vannak (az egyik szélsőséget azok az országok jelentik, ahol az egy főre jutó GDP alig néhány száz dollár, pl. Srí Lanka, Etiópia, Ruanda, a másik oldalon elhelyezkedő országok egy csoportjának ugyanezen mutatója megközelíti, esetenként meg is haladja a 30 000 USD-t, pl. Svájc, Luxemburg, Norvégia, Japán, Szingapúr, Dánia, USA) De: a legdinamikusabb növekedést általában az alacsonyabb fejlettségű országok képesek produkálni, hiszen egy alacsonyabb szintről könnyebb dinamikusabban, a korábbi GDP-hez képest öt-hét, de akár ennél több százalékkal is növekedni A mutató erőssége a relatíve könnyű számszerűsíthetősége, egyszerűsége, a mért tartalom viszonylagos objektivitása A mutató gyengesége: a teljesítményt, nem a teljesítőképességet méri (vagyis a múltra és nem pedig a jelenre és a jövőre koncentrál). 44. old.

Piacnövekedési mutató (MI) A gazdasági növekedés mutatóját a gazdaság, a piac méretével korrigálja. Arra ad választ, hogy a piaci kereslet alakulásából kiindulva az adott országnak mekkora a világgazdaság egészéhez való hozzájárulása Ebből következően a rangsor kialakulásában döntő szerepe van a vizsgált országok méretének, a lakosság számának, de még a fogyasztási határhajlandóságnak is. Ebben a megközelítésben az USA vezető szerepe évek óta vitathatatlan (még akkor is az volt, amikor Japán lekörözte a versenyben)

A három mutató által számított versenyképességi rangsor komoly eltéréseket mutat

Az IMD versenyképességi rangsora A World Competiteveness Yearbook kiadványt a svájci IMD, a világ egyik vezető üzleti iskolája szerkeszti évente, az ICEG European Center és más nemzeti partnerek közreműködésével. Az ország értékelések statisztikai adatokon és vállalatvezetők kérdőíves megkeresésén alapulnak. 55 ország versenyképességét hasonlítja össze Mo. a rangsorban a tavalyi 35- helyről idén a 38. helyre csúszott vissza, mindegyik versenyképességi tényezőt tekintve rontott helyezésén Az elemzők szerint Mo. politikailag az egyik leginstabilabb a vizsgált országok között

2008 májusi értékelés A gazdasági teljesítmény és a kormányzati hatékonyság jelentősen, az üzleti élet hatékonysága és az infrastruktúra állapota mérsékelten romlott más országokhoz viszonyítva A romló versenyképesség okai a kiadvány készítői szerint a gazdaságpolitikában keresendők. Az állam tartós túlköltekezése kényszerítette ki a növekedést visszafogó és az inflációt felpörgető stabilizációt Az elmúlt évben a vizsgált 55 ország közül Mo-on volt a legnagyobb a költségvetési hiány, a leglassabb a gazdasági növekedés és a hetedik legmagasabb az infláció. Az effektív jövedelemadó-teher a legmagasabb, a társadalombiztosítási járulékok nagysága is kiemelkedő A tanulmány szerint Mo számára a legfontosabb rövid távú feladat a Költségvetési kiadások lefaragása A munkába állásra való ösztönzés Az adórendszer torzító hatásainak mérséklése A szabályozás minőségének javítása Az EU-források hatékony felhasználása