differenciált képességfejlesztés az iskolában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Eszköszkölcsönzési szolgáltatások bemutatása
prizma tárház-projekt
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
"Legyen az esély egyenlő ..."
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Összeállította: Szabó Ilona
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Cegléd, június 1. Cegléd, Malom tér 3.
Ágazatközi együttműködés
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

differenciált képességfejlesztés az iskolában Egyéni bánásmód, differenciált képességfejlesztés az iskolában Dr. Hermann Istvánné

Az egyéni bánásmód jogi háttere 2/2005.(III.1.) OM r. (irányelvek) 2011. évi CXC tv a nemzeti köznevelésről 20/2012.(VIII.31.)EMMI r. a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról 32/2012 (X.8.) EMMI r. a SNI gyermekek óvodai nevelésének és a SNI tanulók iskolai oktatásának irányelvei 15/2013. (II.26.) EMMI r. A pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről 48/2012 (XII.12.) EMMI r. a pedagógiai-szakmai szolgálatokról

32/2012.(X.8) EMMI r. 2. sz. melléklete 1.3.3. Az SNI tanulók fejlesztésére vonatkozó célokat, feladatokat, tartalmakat, tevékenységeket követelményeket meg kell jeleníteni: Az intézmény pedagógiai programjában A helyi tantervben A tematikus egységekhez, tervekhez kapcsolódó tanítási-tanulási programban Az egyéni fejlesztési tervben

A gyógypedagógus feladatai az együttműködés során: Segíti a pedagógiai diagnózis értelmezését Javaslatot tesz a gyógypedagógia-specifikus módszerek alkalmazására Segítség a speciális eszközök kiválasztásában Együttműködik a pedagógusokkal , figyelembe veszi a pedagógusok észrevételeit Kapcsolatot tart a szülővel Javaslatot tesz a fogyatékosság típusához, a gyerek igényeihez szükséges környezet kialakításához Figyelemmel kíséri a tanulók haladását, javaslatot tesz a módszerváltásokra Terápiás fejlesztő tevékenységet végez

Integrált osztály A többségi tanulókkal egy vannak a SNI tanulók minden órán vagy csak meghatározott órákon. Fejlesztő pedagógus vagy gyógypedagógus végzi a fejlesztésüket. Az órai fejlesztés a többségi pedagógus dolga.

Baj van a gyerekkel!? A problémás esetek feltárása

Már az óvodában észrevehető, hogy némelyik gyermek figyelmét a játék is csak rövid időre köti le; a beszéddel van gondja, esetleg mozgásos ügyetlensége tűnik fel, rajzát az óvónő sosem tudja megdicsérni, rosszul látnak, hallanak, nem tudnak megszámolni két gesztenyét.

Az iskolai évek alatt: tanulásban jelentkező nehézségekhez vezethetnek, a gyerekek egyre több kudarcot élnek meg, csökken önbizalmuk, sorozatos sikertelenségek , szenved a család, nyugtalan a pedagógus is, mert munkája eredménytelenségével szembesül: korrepetálás nem használ

Az iskolai fejlesztés alapja a pontos diagnózis. Állapotfelmérés a tanuló tudásszintjéhez, állapotához igazított fejlesztő program és fejlesztési ütem felzárkóztató munka az egyéni haladás biztosítása.

A fejlesztő pedagógus és a tanító együttműködésének keretei Kéttanáros modell A fejlesztő pedagógus a tanórával párhuzamosan egyéni vagy kiscsoportos foglalkozásokat tart. A két pedagógus bontott tanuló- csoporttal dolgozik. Együtt vezetik a foglalkozásokat. A fejlesztő pedagógus vezeti a foglalkozást, lehetőséget teremtve kollégájának az egyéni vagy kiscsoportos korrepetálásra. Egyéni foglalkozás Az osztályban tanító pedagógus javaslata alapján kiemeli a rászoruló tanulót a közösségből, egyénileg foglalkozik vele. Pl.: tananyagpótlás hiányzás esetén.)

A fejlesztő pedagógus kompetenciaköre Normál intelligenciaövezetbe tartozó tanulókkal foglalkozik teljesítmény zavar esetén. Diagnosztikus tevékenysége csak a képzése során elsajátított tesztek felvételére és értékelésére terjed ki. A kompetenciakörét meghaladó eseteket speciális szakemberhez irányítja. Tevékenységét más szakemberekkel összehangoltan végzi. (óvodapedagógus, tanító, logopédus, pszichológus) A fejlesztő foglalkozások szakmai minőségéért felelős. Nem kompetens a SNI tanulók fejlesztésében, hiszen ez a gyógypedagógia kompetenciája.

A személyre szabott fejlesztés

Ki gyermeket kapott, az „Rossz és nevelhetetlen”. Füle Lajos: Reménységet keresve Ki gyermeket kapott, az „Rossz és nevelhetetlen”. bajt is kapott vele, -Ilyet kár mondani. ezért hát olykor-olykor Idő előtt a számlát panasszal van tele. ne állítsd róla ki! Mi okból? – Gyönge már a Te is családod gondja felnőtt emlékezet, voltál, s belőled is nem őrzi: kiskorában – ugyan ki hitte volna: – ő is csak „vétkezett”. ember lett végül is. S mit álmaiban képzelt, Reménységet keresve „nem jött be”: gyermeke légy apja, anyja hát, nem lángész, csak középszer! bízd hittel Istenedre, Mit kezdjen így vele? s láss benne is –csodát!

EGYÉNI NYILVÁNTARTÁSI LAP ÉS FOGLALKOZÁSI NAPLÓ a nevelési tanácsadás keretében fejlesztő foglalkoztatásban részesített gyermek/tanuló foglalkoztatásához A gyermek/tanuló neve: ____________nyilvántartási száma:______ születési helye, ideje: _______________________________________ anyja születési neve: ________________________________________ lakóhelye:_________________________________________________ A gyermek vizsgálatát végző Nevelési Tanácsadó (vagy más intézmény) neve, címe, telefonszáma: Szakvélemény kelte, száma: _________________________________ A foglalkozási naplót megnyitotta: A foglalkozási naplót lezárta: ___________________________ __________________________ év hó nap év hó nap A foglalkozási naplót vezette: __________-tól ___________- ig, ______________(név, szakképesítés) A foglalkozás helye: _________________________________________ A foglalkozás időpontja_ _____________________ módja________ A.Tü-353.r.sz. Pátria Nyomda Zrt. – 005049 – (Fsz.: 5-9728)–Látta NEFMI részérőlN.Gy.2011.II.25.

A foglalkozás Megjegyzés Aláírás FOGLALKOZÁSI NAPLÓ AZ ELLÁTÁSRÓL Csoportos foglalkozás esetén a csoport részére csak egy foglalkozási naplót kell vezetnie a pedagógusnak Csoportos foglalkozás esetén a csoport tagjai: osztály 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. A foglalkozás Megjegyzés Aláírás Sorszám Időpontja anyaga 1. 09.05. Szintfelmérés: olvasás Szabó K beteg (Betétlap az Egyéni nyilvántartási lap és foglalkozási napló nyomtatványhoz) Tü. 354. r. sz. – Pátria Nyomda Zrt. – 005747 – (Fsz.: 5-9729) – Látta: NEFMI részéről N. Gy. 2012. II. 27.

Hány lovat látsz a képen?

„A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa.” Karácsony Sándor

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!