Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
G M P Dr. Hetényi László.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
2. előadás.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
Boranalitika.
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Dr. Mikulás Ildikó Miskolc, november 3. Az EU szőlészeti és borászati szabályozása – Magyarországon (1)
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Harsányi Gábor, Borreform az Európai Unióban Harsányi Gábor BCE Környezettudományi Intézet Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszék Budapest,
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Szőlészet, borászat szabályozása
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Nemzetközi kereskedelem
1169/2011/EU jelölési rendelet
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Agrárgazdaságtan előadás április 7.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Kaposvár A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
Előadás másolata:

Szőlészeti és borászati szabályozás

Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés, adatszolgáltatás) ► Piacszabályozási rendeletek (lepárlás, kivágás, export támogatás)

Szabályozás elemei 1. Szőlőkataszter, nyilvántartások 2. Szőlőfajták 3. Szőlőtermesztési zónák, borászati eljárások 4. Minőségi borok 5. Kiszerelés, jelölés 6. Minősítés, ellenőrzés 7. Piac szabályozás 8. Export- import szabályozás

1. 1.Szőlőkataszter, készlet- és termésnyilvántartás - tagállamok kötelesek pontos, naprakész nyilvántartást vezetni szőlőtermő területükről - termelőknek is nyilvántartást vezetniük a borkészletükről valamint must- és bortermésükről (támogatások igénybevételének is előfeltétele ) 2. 2.Szőlőfajták - A piacon jól értékesíthető, jó minőségű borok készítése érdekében a Közösségben a szőlőfajtákat közigazgatási egységenként az "ajánlott", "engedélyezett" és "ideiglenesen engedélyezett" kategóriákba sorolják.

3. 3.Szőlőtermesztési zónák, borászati eljárások, analitikai módszerek - a Közösség rendeletekben szabályozza a borászati eljárásokat, a mustjavítást, a sav hozzáadását és a savtompítást, a kénezést valamint más borászati adalékanyagok használatát. E szabályok egy része a szőlőtermesztési zónák klimatikus adottságainak és fajtahasználatának megfelelően változik Minőségi borok, a termelési potenciál javítása - A minőségi borok különleges státuszt élveznek az EU borászati szabályozásában, rájuk ugyanis gyakorlatilag nem vonatkoznak a piacszabályozási intézkedések csak keretszabályokkal igyekszik versenyegyenlőséget biztosítani.

5. 5.Jelölés, kiszerelés - Annak érdekében, hogy az egyes megnevezések minőségre vonatkozó imázsának védelme érdekében rendeletekkel szabályozzák a címkézést, a kísérő dokumentumokat, számlákat, stb Minősítés és ellenőrzés - Az EU a minősítésre és az ellenőrzésre alapelveket állapított meg. Az intézményi szervezetre vonatkozóan azonban konkrét előírásokat nem fogalmazott meg. Ez a tagállamok feladata, a lényeg az, hogy biztosítva legyen a minőség és az előírások betartásának garantálása. A borok minősítését az EU csak a minőségi borok esetén írja elő kötelezően.

7. 7. Piacszabályozási intézkedések a)Borlepárlás, melynek négy típusa van: - A borpiaci év elejétől a termelők számára nyitva áll a lehetőség, hogy felesleges boraikat önkéntes alapon lepároltassák a szeszesital-piac ellátását szolgáló lepárlási intézkedés keretében - Ha a feleslegek ennek ellenére jelentősek maradnak, s a magántárolási támogatás meghirdetése sem vezet el a kielégítő piaci egyensúlyhoz, krízislepárlásról dönthetnek.

7. 7. Piacszabályozási intézkedések a)B orlepárlás II: - A főképp a Cognac-vidékén termesztett, kettős hasznosítású fajták terméséből készült borokból kialakuló feleslegek lepárlása kötelező. - A borászati melléktermékek kötelező lepárlásának célja a törköly és a seprő túlpréselésének és a gyenge minőségű, alacsony természetes alkohol-tartalmú borok forgalomba hozatalának megakadályozása.

7. 7.Piacszabályozási intézkedések a) Magántárolási támogatás: ezen intézkedés keretében a bortermelőket támogatás fejében, a piaci árak javítása érdekében termékeik tárolására ösztönzik. c) Termelési potenciál szabályozása: - szőlőtermő területek növekedésének megakadályozása - termelésből való kivonás támogatása - szerkezet átalakítás támogatása a) A szőlőmust felhasználásának támogatása: e támogatás célja a Közösségben termelt must versenyhelyzetének javítása. A támogatást a szőlőmust és sűrített szőlőmust felhasználására ill. a szőlőlé népszerűsítő akciókra, új felhasználási módok kutatására, stb. fordítják.

8. 8.Harmadik országokkal folytatott kereskedelem - A közös vámmal stabilizálni kívánják a közösségi piacot és meg akarják akadályozni, hogy a harmadik országok árai és azok ingadozásai a közösségi piac stabilitását veszélyeztessék. - A borfeleslegek levezetésénél a közösségben termelt asztali borok, likőrborok és egyes termelő ill. célországok esetében a szőlőlé és a szőlőmust exportjának előmozdítása végett exporttámogatás ("exportvisszatérítés") vehető igénybe a világpiaci és az Unión belüli ár közötti különbség fedezésére.