A római férfiak viselete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Divatirányzatok By:Novák Laura.
Advertisements

Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
A történelmi idő.
Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák
Ruházatok Időről – Időre.
A testbeszéd többet árul el minden szónál
Középkori város.
X. századi magyar öltözet megjelenítése napjainkban
Görög öltözködés.
Régi korok és a XIX. Század ruhái
Viseletek.
A Nyugatrómai Birodalom bukása
Egyiptomi Teremtéstörténet
A görög színház működése
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
Food for Thought.
A lovagi torna.
Viseletek © Németh György.
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
SPÁRTA, A KATONAÁLLAM.
A számírás története.
Csecsemő ruházata.
Velencei karnevál.
Az ókor színházai.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS. A bedobás a játék újrakezdésének egyik módja. Bedobást kell ítélni annak a csapatnak a javára, amelyiknek ellenfele utoljára.
Pannonia Városai.
Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
Fejfedők a XV. sz-i festményeken
Az egységes egész.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Készítette:Bálintfi Arnold
Mit csinál egy gésa? Egy mesterség születése Jelentése:”szép személy”
GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula.
Írta: Szöllősi Veronika 9.a
A válság százada (III.sz.)
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Európa városi történelme
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
Ókori Róma.
A rómaiak nyomában.
013456… A számok A számok, amiket írunk, algoritmusokból állnak (1, 2, 3, 4 stb.), melyeket arab algoritmusoknak nevezünk, megkülönböztetve őket.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Számrendszerek kialakulása
Az egységes egész.
Az alapvető kommunikáció
Bábel tornya.
A kvantum rendszer.
A Kheopsz piramis.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Hajviselet.
BÖLCSESSÉGEK A MISZTÉRIUMBAN.
A palóc népviselet és ruházat
Naptárunk kialakulása
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
A legfontosabb szempont, mely hozzásegíthet egy termék "nemének" megállapításához az az antropometriai jellemzők, azaz nőies alkatra utaló jellemzői vannak-e.
A divat története A XVIII. század végéig.
Ókor egyiptomi viseletek Egyiptomban az enyhe klímának köszönhetően csak lenge öltözékeket viseltek. A társadalmi viszonyokat tükrözték az öltözékek.
A Római Birodalom Összeállította: Csapó Konrád 9.C.
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
Készítette: Doránt Zsanett
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
Lovagi életmód, lovagi erények
A testbeszéd többet árul el minden szónál A gesztikuláció titkai 1.
A testbeszéd többet árul el minden szónál A gesztikuláció titkai 1.
Női ‚Dresscode’ Az elvárt öltözék protokollja.  White Tie  lehető legelegánsabb öltözet  kötelező az estélyi ruha könyékig érő kesztyűvel  Black Tie.
Előadás másolata:

A római férfiak viselete

A rómaiak a mediterrán éghajlati viszonyoknak megfelelően általában nem szorosan testhez simuló, hanem  bő  ruhát viseltek. A férfiak ruházata egyszerű volt, fehérneműt nem viseltek. Fő öltözetük a tunika és a tóga volt. A tunika volt az általános viselet. Erre öltötték fel a tógát.

Tóga A tóga az ókori Róma polgárjoggal rendelkező férfiúinak hivatalos vagy ünnepi öltözete. Munkához nem viselték, azonban hivatalos megjelenéskor elvárt volt. Ismert történet szintén, hogy a haldokló Julius Caesar arcát tógájával fedte el, mielőtt a földre hanyatlott.

E viselet a társadalmi státusz jelzésének is egyértelmű eszköze volt: szabad római polgár a rabszolgával szemben tógát viselt. Kialakulásakor valószínűleg praktikus és kényelmes lepel, takaró lehetett, azonban az idő előre haladtával egyre nagyobb méretet ért el, így viselése a nagy anyagmennyiségből adódóan egyre kényelmetlenebbé, nehézkesebbé vált, hiszen a tóga redőit nem lehetett ruhakapcsoló tűvel, fibulával letűzni.

Változatai: Toga virilis Toga praetexta Toga pulla Toga candida Toga picta Toga trabea Toga purpurea Toga sordida

Egyéb leplek A tunika felett többféle, különböző formájú leplet, köpenyt viselhettek a rómaiak: így a jobb vállon ruhakapcsoló tűvel, fibulával összefogott négyszögletes sagumot, a félkör formájú chlamyst, a paludamentumot, a maguk köré redőzött, négyszögletes palliumot és pallát, a kezdetben félkör alakú, majd elliptikus tógát, továbbá a ponchóhoz hasonló paenulát és más zártabb köpenyféleségeket – a mantust, a caracallát és a byrrust.

Feltehető, hogy a császár öltözködésmódja birodalom szerte követőkre talált, így válhatott egy kelta eredetű köpeny a Kr. u. 3. századtól az egyik legnépszerűbb római ruhadarabbá. A caracallához hasonlóan a byrrus is igen kedvelt volt a 4. században, ezt mutatja, hogy a birodalomnak legkevesebb 13 különböző pontján gyártották nagyobb mennyiségben.

Mivel a rómaiak általában kalapot, fejfedőt nem viseltek, esős időben a csuklya védte meg a fejüket. Rossz idő esetén illetve utazásra csaknem minden római paeneulát viselt. Ez a felsőruha egyszerű  ujjatlan köpeny volt (afféle gallér)    nyitott    nyakrészen    át    bújtak    bele.

Kényelmes ruhadarab volt, befedte a karokat anélkül, hogy mozgás közben gátolta volna őket, s mivel csak  térdig ért járást egyáltalán nem akadályozta. Különféle anyagokból készült, bőrből  vagy  vízhatlan   gyapjúszövetből.

Lábukon sarut (calceus) viseltek Lábukon sarut (calceus) viseltek. A saru formája ugyancsak árulkodott viselője rangjáról és állásáról. A római férfi otthoni lábbelije csak egy egészen könnyű szandál (sandalia) volt. A katonák csizmát viseltek (caligae), de ez nem azonos azzal a teljesen zárt lábbelivel, amit ma csizmának nevezünk.

Köszönöm a figyelmet!