Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme"— Előadás másolata:

1 Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
A kokárda Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme

2 A kokárda (szalagcsillag) kör alakú, fodros szélű, nemzetiszínű jelvény, melyet eredetileg kalapra vagy sapkára, a nők esetleg a hajukba tűztek. Franciaországból terjedt el a század forradalmak idején egész Európában és Amerikában.

3 PIROS - erő, FEHÉR - hűség, erkölcs, ZÖLD - remény!
A nemzeti színekből készült kokárdát  XIII. Lajos uralkodásától ( ) kezdték használni Franciaországban, magyar neve francia ősének a "cocarde"-nak magyarosított változata. A francia kokárdától eltérően a magyar kokárdát nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára, vagy mellrészére a szív felőli oldalon. A kokárda színei a néphagyomány szerint a következőt jelentik: PIROS - erő, FEHÉR - hűség, erkölcs, ZÖLD - remény!

4 Kokárda eredete A kokárda eredetileg a seregek, illetve különböző rangú katonák megkülönböztetését szolgálta. A trikolórt, a háromszínű zászlót Európában a francia forradalom tette "divatossá". A párizsi események ihlették meg Szendrey Júliát is, amikor március 15-én elkészítette és Petőfi mellére tűzte a ma ismert kokárdák első példányát, hogy így szavalja el a Nemzeti dalt.

5 A kokárda ben napjainkban

6 Szabály szerint a színek mindig belülről kifelé olvasandók: a zászló fölső (függőleges csíkozásnál a bal oldali) része kerül a kokárda belsejébe, az alsó része pedig a külső szélére. A napjainkban viselt kokárda nem szabályos!

7 Más országok kokárdái Franciaország Spanyolország

8 Bolívia Olaszország


Letölteni ppt "Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme"

Hasonló előadás


Google Hirdetések