Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Divatirányzatok By:Novák Laura.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Divatirányzatok By:Novák Laura."— Előadás másolata:

1 Divatirányzatok By:Novák Laura

2 19. század

3 Klasszicizmus A klasszicizmus a 18. század második felétől a 19. század közepéig uralkodó stílustörténeti korszak és korstílus. Neve a latin classis szóból ered, melynek jelentése ’osztály’. Olyan művészeti irányzat, amely a múlt, főként az ókori görög-római alkotásokban megvalósuló eseményeket, szabályokat, hagyományokat tartja követendő példának.

4  A különféle gyári anyagok kevésbé voltak drágák, ezért széles rétegek számára elérhetők lettek. A ruhák már nem értéktárgyak többé, mint a korábbi évszázadokban, amikor nagy becsben tartottak, őriztek egy-egy értékes anyagú, gazdagon díszített ruhadarabot.  A XIX. század második felében a varrógép elterjedése szinte forradalmasította a női divatot, hiszen a géppel sokkal hamarabb el lehetett készíteni egy ruhát, mintha kézzel kellett volna megvarrni, hímezni.  A divat változásának nyomon követését, a divatképek elterjedése elősegítette. A XIX. század közepétől, második felében többnyire színes mellékleteken tanulmányozhatták a hölgyek a legújabb divat irányzatokat. A ruhák elkészítését részletes leírások és szabásminta mellékeltek könnyítették meg.

5

6 19. század A XIX. század végén az emberek gazdagságukat a feleségük ruházatán kívánták megjeleníteni. Ebből következően a divat egyre anyagigényesebb és pompásabb lett. Ebben az időszakban jelentek meg azok a tervezők, akik felmerték vállalni különcségüket és mindinkább ennek megvalósítására törekedtek. A ruhákat egy helyen készíteték el nem külön-külön részekből. A krinolin megjelenése szavatolta azt, hogy a hatalmas méreteket öltő szoknyák tartása megfelelő legyen. Ebben az időben is voltak olyan emberek, mint például Amelia Bloomer, akik új ötletekkel álltak elő, így ő volt az első nő, aki megpróbálta divatbahozni a nadrágot a női viselők számára is.

7 20. század

8 A XX. században vált a divat olyan befolyásúvá, hogy senki nem vonhatta ki magát alóla. Ebben a században a női divat változott legnagyobb mértékben így megjelent a nadrág, a fűző használata kiment a divatból, a szoknya hossza megrövidült. Leegyszerűsödtek a formák és egyre funkcionálisabbá váltak. Sok tervező játszott szerepet az 1900-as évek elei divat alakulásában pl: H.C. Doeuillet, Jacques Doucet. Ebben az időben jelen voltak a fodros uszályos ruhák, a szigorú komplék, a tunikák és az empire ruhák is. Minden alkalomhoz találunk megfelelő viseletet. A kor jellemző otthoni viselete volt a neglizsé, amely könnyű anyagból készült ruha volt. Az utcai viseletben a komplék és a kosztümök voltak jelen, vagy a hölgyek zsaketteket is hordtak csipkegallérral. Az estélyekre még mindig a pompa volt jellemző, így az utcai viseletben meg nem tűrt mély dekoltázs helye volt. Az idő előrehaladtával a szoknya alól kivillant a boka a lábfej majd a vádli egy része is. Az I. világháború alatt a női kabátok és kosztümök szabása a férfi egyenruhákhoz vált hasonlóvá.

9 90-es évek

10 A 90-es években a nők bő férfiöltönyt és szoknyákat, fodrokat, átlátszó anyagokat hordtak. Ekkor alakult ki a punk stílus is, ami kihangsúlyozta a szexualitást. Divatba jött a fekete bőr a tépett póló, a színes felállított haj. Ez a mozgalom Vinnie Westwood nevéhez kötődik. A 90-es években szereplő formák már mind felfedezhetők voltak a régebbi korok divatjában valamilyen formában. A ruhadarabokat az emberek szabadon kombinálták egyéniségüknek megfelelően. A kifutók világában megjelentek a szinte hordhatatlan ruhák, amelyek célja a provokáció és a mindenáron való újítás volt

11 Mai divat……….

12

13

14


Letölteni ppt "Divatirányzatok By:Novák Laura."

Hasonló előadás


Google Hirdetések