Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elek, október 1.Keresztes György1 A természetközeli erdőgazdálkodás szükségessége és alkalmazásának lehetőségei Magyarországon a bujáki FAO-projekt.
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
Závogyán Judit dél-alföldi régió szakmai vezető
Erdőterületek felmérése távérzékeléssel
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
A tanári munka értékelése
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Magán-erdőgazdálkodói Tesztüzemi Hálózat és erdészeti foglalkoztatási potenciál Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet Schiberna Endre 2011.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
A szálalás iránti igény fő forrásai
Élőhelyvédelem 2005/2006. tanév 3. előadás. A magyarországi erdőgazdálkodás rövid története I. történelem előtti korok: földművelő népek, kiterjedt legelők.
Prof. dr. VARGA SZABOLCS ERDŐVÉDELMI KUTATÁSOK AZ ERFARET KERETÉBEN prof. dr. Varga Ferenc 70. születésnapja tiszteletére Sopron, október 18. NYME.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE D. alpr.: Erdészeti és szántóföldi biomassza-termesztés hozamai, kockázata.
Mátyás Csaba szakmai vezető
Egyek-Tiszakeszi közötti hullámtér erdeinek vízgazdálkodási szempontú vizsgálata Bukovenszki Ádám 2011.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
MÉRÉSI ÉRTÉKELÉSI RENDSZER
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
A „Könyvtári minőségfejlesztés – könyvtári korszerűsítés 2.” pályázat Javaslat a feladatok végrehajtásához.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
„ Polgár az európai demokráciában”
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Kovács Atila Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgató ÚTÜGYI NAPOK A közúthálózat állapota és fenntarthatósági stratégiája a jelenlegi.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Erdő- és fagazdálkodás
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
ATV-re szerelt permetezőkeret használatának lehetőségei az erdészetben Készítette: Szabó Zsolt erdészeti növényvédelmi szakmérnök hallgató.
Alapkérdések általában „... az erdő természetes fejlődési folyamatai …” „... a természetes és a gazdasági erdők szerkezete és működése közötti különbségek.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Erdőművelés Tanszék Selmecbánya – Sopron
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Globalizáció és környezeti problémák
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Új skála – új lehetőségek
ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
„Fenntartható” utak K+F bizottság ÁGAZATI K+F TEVÉKENYSÉGET IGÉNYLŐ TÉMÁK   Görgényi Ágnes Colas Hungária Zrt. bizottsági tag.
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Országos Kompetencia Mérés 2011
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert minden elmulasztott nap elvonja erdő- gazdaságunktól azt a feltételt, melytől fejlődése függ.” -Vadas Jenő (1893), az Intézet első igazgatója-

A szűken értelmezett erdőművelési kutatások legfontosabb, gyakorlatban alkalmazott eredményei Fatérfogat-táblák az állományalkotó fafajokra Országos és helyi fatermési táblák valamennyi fő állományalkotó fafajunkra Erdőnevelési modelltáblák és irányelvek a fő célállomány-típusokra Erdőnevelési technológiák a faültetvényekben és a természetközeli erdőkben Fatermesztési modellek a fő célállomány-típusokra Ajánlások az optimális erdősítési hálózatra Erdőfelújítási és erdőnevelési irányelvek Fő fafajok növekedési menetének és fatermesztésének összehasonlítása Az elegyesség hatása a fatermésre, a különböző elegyes faállományok szerkezete Országos kísérleti bázis fenntartása, felvétele és értékelése

A tágabban értelmezett erdőművelési kutatások legfontosabb, gyakorlatban alkalmazott eredményei A táji erdőgazdálkodás, a korszerű magyar erdőtipológia talaj- és termőhelytipológia alapjainak lefektetése A nemesítői tevékenység, mint az erdészeti hozamfokozás egyik hatékony eszköze Erdővédelmi kutatások eredményei Az erdészeti munkák gépesítettségének fejlesztése Az erdészeti gazdaságtani kutatások eredményei

Éves CO 2 -visszatartás az erdő- és fagazdaság révén Készletfelhalmozódás erdőben 0,80 millió t C Energianyerés 0,78 millió t C Egyéb alapanyagokat helyettesítő fatermékek 0,52 millió t C Tartós fatermékek 0,55 millió t C

Az erdőművelési kutatások ökológiai szempontú feladatai a közeljövőben A különböző fafajú, elegyes állományok szerkezetének és működésének megismerése A természetes regenerálódás folyamatainak feltárása A stabilitás és szervesanyag-képzés összefüggéseinek meghatározása Az erdőművelési beavatkozások hatásainak feltárása

AZ ERTI ÉS JOGELŐD INTÉZMÉNYEINEK VEZETŐI VADAS JENŐ  RÓNAI GYÖRGY  ROTH GYULA  MAGYAR PÁL  BOKOR REZSŐ  ROLLER KÁLMÁN MAGYAR JÁNOS LÁDY GÉZA  PARTOS GYULA  KERESZTESI BÉLA  BONDOR ANTAL FÜHRER ERNŐ1993-

Megtisztelő figyelmüket köszönöm.