Szakképzés alakulása Magyarországon, a közép-dunántúli régióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
Advertisements

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Pannon TISZK Veszprém Nonprofit Kft feladata a veszprémi szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítás ában Az Európai Unió támogatásával, az.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és Innovációs.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Tóth Gergely Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola Informatikai jellegű szakképzés iránti igények és elhelyezkedési.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
2009. február 4. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke TISZK az egészségügyi szakképzésben Budapesten.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Szakképzési dokumentumok
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Modul rendszerű oktatás bevezetésének feladatai a Kaposvár-TISZK-ben és a partneriskoláiban.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
TÁMOP Nagyrendezvény. Magyarországi szakképzési rendszer változások I.  2011 új szakképzési törvény  2012 szeptember 01 köznevelési törvény hatályba.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Takács Erika Zádori Zoltán
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Munkaerő-piaci képzések megközelítése. Törvényi változások n a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása, n.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Szakképzés alakulása Magyarországon, a közép-dunántúli régióban Monostorapáti, 2009. június 1. Sójáné Dux Ágnes egyetemi adjunktus sojane.dux.agnes@vati.szie.hu

A szakképzés története Árpád-kor A „szakemberek” számáról és szakterületeiről legtöbbet a az egyházak alapító leveleiből tudunk Tihany 1055, 1211 Veszprém-völgy 1109 A magyarországi „szakképzés” egy idős államiságunkkal. Az árpád-kori oklevelekben, és korai helynevekből is kitűnik, hogy már a vándorló magyaroknak is voltak kézművesei. Az önálló és önellátó parasztcsaládok az uruknak, a királynak, egyháznak, vagy földesuraknak kézműves szolgáltatásokkal is tartoztak (például ács, kovács, tímár). A szükséges ismeretek elsajátításának módjáról források nincsenek, a képzést csak családon belül képzelhetjük el, melyre a még ma is meglévő családnevek is utalnak.

Anjou-kor A mezőgazdaság virágzásnak indult; A Dunántúlon nemesített gyümölcsfákat ültettek; Fellendült a kelet-nyugati kereskedelem; A városokban kialakult a céhrendszer;

Szakmai nevelés a céhekben Első fok az inas: fiatalon (10-12 éves korban); Céhmester kiadta a „szabaduló” levelet; 1-2 évig még fél bérért dolgozott a mesternél; Vándorlás

Első szakképző intézmények 1735-ben Selmecen létrehozott bányatisztképző iskola

Első szakképző intézmények Festetics György megalapította a Georgikon gazdaképzőt

A reformkor egyik eszméje a szakképzésen alapuló gazdaságfejlesztés mindennapi oktatást biztosító szakiskola felállítása A szervezett szakképzés törvényes megteremtése az 1884. évi XVII. Törvényhez kötődik, mely remekműnek tekinthető, mert 40 évig csekély változtatásokkal hatályban maradt.

Siker Az 1890-ben rendezett párizsi világkiállítás ok-tatási nagydíját a magyar ipari képzés nyerte.

XX. századi szakképzés Háborús készülődés; Nagy gazdasági válságok; Szakképzés átalakítása szovjet mintára; Rendszerváltás hatása; EU-csatlakozás

Szakképzés ma A változás okai A rendszerváltás az állami vállalatok és az állami gazdaságok privatizálása; a mezőgazdasági termelőszövetkezetek felbomlása; a gyakorlati képző helyek megszűnése; a szakmai gyakorlati képzés válsága; a szakképzési hozzájárulás felhasználási lehetőségének gyakori változtatása

Szakképzés ma A változás okai A rendszerváltoztatás egyik megjelenési formája a kőbevésett 8+4 éves iskolarendszer megváltoztatása a korábbi 4+8, illetve 6+6 évesre Az iskolák „szabadsága” révén ugyanolyan szinten végzett tanulók nagyon különböző szintű tudással rendelkeznek, mind a szakképzés bemeneti és kimeneti oldalán

Szakképzés ma Változás okai a felsőoktatásban tanulók száma hirtelen megnőtt, emiatt csökkent a szakképzés iránti igény

Szakképzés ma Változás okai Európai Unióhoz való csatlakozással az egységesen elismert, kompetencia alapú, kimenet-szabályozású szakmai követelmények bevezetése volt a cél

Szakképzés a rendszerváltás után 1993-as szakképzési törvénnyel létrejött az OKJ. 2000-ig kb. 1000 szakképesítés fajta jelent meg.

2006-ban megjelent új OKJ Látszólag kevesebb (430 szakma) Egy szakképesítésen belül: rész-szakképesítés elágazás ráépülés

Példa rész-szakképesítésre Szakképesítés: Hulladéktelep kezelő Rész-szakképesítés: Elektronikus hulladék válogató, feldolgozó Hulladékgyűjtő és -szállító Hulladékválogató és -szállító

Példa szakképesítés elágazásra Szakképesítés: Ipari környezetvédelmi technikus Elágazások: Energetikai környezetvédő Hulladékgazdálkodó Környezetvédelmi méréstechnikus Nukleáris energetikus Vízgazdálkodó

Példa szakképesítés ráépülésre Szakképesítés: Egészségügyi asszisztens Ráépülés Audiológiai asszisztens Fizkoterápiás asszisztens Gyógyszerkiadó asszisztens Klinikai fogászati higénikus

Modul rendszer A szakképesítések modul rendszerben épülnek fel Több szakképesítés követelménye is tartalmaz azonos modulokat Előny Új szakképesítés megszerzéséhez nem kell minden „tantárgyat” újra végig hallgatni; Egységes tananyag; A szakképesítés a modulok „összegyűjtésével” is megszerezhető.

Közép-dunántúli regionális szakképzés-fejlesztési stratégia A szakképzés szervezetrendszerének fejlesztése, ezen belül a Szakmakínálat és -kereslet összhangjának megteremtése, Gyors reagálású felnőttképzési rendszer, felnőttképzési hálózat kialakítása

A foglalkoztatás változása 2008. IV. negyedév és 2009 I A foglalkoztatás változása 2008. IV. negyedév és 2009 I. negyedév között ágazatonként a Közép-dunántúli régióban

Közép-dunántúli regionális szakképzés-fejlesztési stratégia A szakképzés infrastrukturális feltételeinek javítása Regionálisan koordinált TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) hálózat; A felsőoktatás szerepének erősítése a szak- és felnőttképzésben; A gyakorlati képzőhelyek korszerűsítése

Fejlesztés forrása 2007-2013 A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) A munkavállalási korú népesség képzésben való részvételének növelése fiatalok munkaerőpiacon történő elhelyezkedési arányának növelése A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése.