HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Alsónémedi bemutatása
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria A Pécsi Bazilika.
Alsónémedi A falu bemutatása
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Készítette: Albert Krisztina
Készítette: Tóth Evelin
Mondák, dalok útja Zsámbok.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Nagyszalonta.
Cella Septichora.
Koronázási Jelképek.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Gazdálkodás és Management BA Levelező 1. évfolyam
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Magyarország világörökségei
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Ungvár.
Felvidék.
Napkor A mi településünk.
Készítette: Bujdosó Villő
DEBRECEN I. RÉSZ.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
Történelmi vonatkozások
A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe,
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Érsekhalma.
Készítette: Dóbiás Kinga
Eger Télanyók csapata.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
Nagykároly Készítette:
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sárrétudvari.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Magyar történelmi zászlók
Veresegyház.
Budapest Programajánló
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Szalay Petra, Almási Lilla
Kolozsvár.
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Készítette: Körtélyesi Nóra
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

HAJDÚDOROG

A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás során magyar nemzetiségek választották lakhelyüknek. Hajdúdorog írásos emléke 1301-ből származik, akkor még Doroch néven, a Gutkeled család birtokaként. A települést később Dorog- egyháza néven említik. Ez a névválasztás akkoriban arra utalt, hogy a település templommal rendelkezik. Bocskai István fejedelem hűséges hajdúinak nemesi címet adományozott és biztosította letelepedésüket. Bocskai halála után Thurzó György 1616-ban újabb adománylevelet ad, melyben Dorogot a Deli Száva lippai kapitány vezetése alatt álló rácoknak adományozta.

Hajdúdorog, a három részre szakadt Magyarországon sokáig a senki földjének számított, majd a tokaji váruradalomhoz csatolták. A település lakosai részt vettek a Rákóczi és a 48-as szabadságharcban egyaránt. A kiegyezés utáni időszakban a város lakossága megközelítette a főt. Hajdúdorog gazdag régészeti emlékekben, különösen jelentősek a népvándorlás korabeli leletek. A város határában eddig négy honfoglalás kori temetőt tártak fel. A Petőfi téren áll a hajdútelepülések összetartozását jelképező Hajdúk kútja, melyet a hét hajdúváros címere díszít, és Bocskai lovas szobra.

Hajdúdorog legjelentősebb épülete a Görög-katolikus Székesegyház, mely ország egyik legnagyobb barokk- romantikus stílusban épült görög-katolikus temploma. A templomot az 1610-es években kezdik építeni, de története során többször is átépítették, restaurálták. A történészek szerint az építést Jankovics Miklós mester irányította. Az Istenszülő Bevezetése a Templomba Székesegyház a megyés püspök székesegyháza, és egyben a Magyar Görög-katolikus Egyház egyik legrangosabb épülete.

A háromhajós elrendezésű templomot X. Pius pápa 1912-ben emelte székesegyházi rangra. A katedrális belső terét a görög- katolikus liturgia hagyományai szerint alakították ki. Ennek legszembetűnőbb eleme a szentélyt a főhajótól elválasztó késő barokk stílusban készült, több mint 200 éves ikonosztáz. A 11 méter magas, 54 képből álló képfal, az ország egyik legértékesebb ilyen jellegű alkotása. A diakónusi ajtókon Szent Mihály és Gábriel arkangyal látható, míg a királykaput ószövetségi jelenetek díszítik. Hajdúdorog lakóinak több mint 80%-a görög-katolikus vallású, emiatt a székesegyház a város mindennapi életében is jelentős szerepet játszik.

Szent Istvánt is láthatjuk a templomban, ennek oka, hogy ő minden vallás szentjei között szerepel.

Készítettem egy kis videót is erről a gyönyörű templomról július