TÉVHITEK ÉS A VALÓSÁG GONDOLATVÁZLATOK A SÉRÜLT EMBEREK ÉS A TÁRSADALOM KAPCSOLATÁRÓL.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Fogyatékosok helyzete Magyarországon
Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Életkor és diszkrimináció
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
CIVITAS FIATALOK KÉT KERÉKEN.
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Fogyatékosok ellátása
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Nagy Zita Éva - Prókai Orsolya Revita Alapítvány (2. lot)
A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
E Ö T V Ö S L O R Á N D T U D O M Á N Y E G Y E T E M B Á R C Z I G U S Z T Á V G Y Ó G Y P E D A G Ó G I A I K A R Életminőség.
Demokrácia és diktatúra
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
A népesség száma és jellemzői
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKHOZ SZMM, OFT Horváth Péter, szakmai tanácsadó, titkár június 17.
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Enpaszmációs jelenségek Csapat: 0. Generáció Előadók:Börcsök Gyula Frank Rudolf Keszthelyi Balázs Sulyok Zoltán.
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Speciális gyermekvédelem
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
IT ESZKÖZÖK KEZELÉSE. P ROJEKT HÁTTERE, KONTEXTUSA, HELYI IGÉNYEKRE REFLEKTÁLÁS A technikai eszközök megosztják az idősebb és a fiatalabb generációt.
Az adatvédelem szabályozása
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Önálló Élet Európai Hálózata Semmit rólunk nélkülünk! Az Önálló Élet Európai Napja Május 5.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Esély a szülőknek, lehetőség
Előadás másolata:

TÉVHITEK ÉS A VALÓSÁG GONDOLATVÁZLATOK A SÉRÜLT EMBEREK ÉS A TÁRSADALOM KAPCSOLATÁRÓL

TÉVHIT: A fogyatékosság egy ritka, patológiai állapot VALÓSÁG: A fogyatékosság az élet természetes velejárója, szinte mindenki érintett, különösen életkorunk előrehaladtával.

TÉVHIT: A fogyatékosság többnyire az idősebb korosztály rákfenéje. VALÓSÁG: A tevékeny életükben valamilyen módon gátolt személyek 68%-a 65 évnél fiatalabb.

TÉVHIT: A fogyatékossággal élő személyek a népesség egy kis szegmensét teszik ki. VALÓSÁG: A fogyatékossággal élő személyek az ország népességének legnagyobb összefüggő kisebbségi csoportját alkotják.

TÉVHIT: A fogyatékossággal élő személyek nem képesek alkotó munkát végezni VALÓSÁG: A fogyatékossággal élő személyek 25%-a főállásban dolgozik

TÉVHIT: A fogyatékosság csupán csak orvosi probléma. VALÓSÁG: A fogyatékossággal élő személyeknek az önálló életet biztosító feltételek az optimális életkörülmények.

TÉVHIT: Az esélyegyenlőségi törvény megoldotta a középületek akadály- mentes megközelítését a fogyatékossággal élő személyeknek. VALÓSÁG: A fogyatékossággal élő személyek továbbra is jelentős akadálymen- tességi nehézségekkel néznek szembe, úgy mint építészeti, fizikai, kommunikációs és viselkedésbeli korlátok által támasztott gátak.

TÉVHIT: Az építészeti akadálymentességet egy szűk réteg élvezi. VALÓSÁG: A társadalom veszít amikor egy tagja alapvető hétköznapi tevé- kenységek gyakorlásának a lehetőségétől elesik. A fogyatékos személyeket, akik a társadalom 10%-át teszik ki ugyanazok az alapvető emberi jogok illetik meg, mint a nagy többséget.

TÉVHIT: Az esélyegyenlőségi törvény megoldotta a tömegközlekedés akadálymentesítését. VALÓSÁG: A tömegközlekedés még mindig rémálmot jelenthet fogyatékos- sággal élő személyeknek.

TÉVHIT: Sérült gyermekek integrált beiskolázása csökkenti az oktatás színvonalát. VALÓSÁG: A tanárok és szülők meggyőződése, hogy az integrált oktatás minden diák hasznára válik.