Nyílt rendszerek összekapcsolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hálózati alapismeretek
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
A TCP/IP protokollkészlet és az IP-címzés
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A TCP/IP hivatkozási modell
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Hálózati architektúrák
Rétegelt hálózati architektúra
Az Ethernet és az OSI modell
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Ember László Hálózatok (Networks) ISO-OSI TCP/IP.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Unified. Simplified. Unified Communications Launch 2007.
Számítógépes hálózatok
Az iWiW platform Szabó Márton Origo Zrt.. Az iWiW számokban 4,3 millió regisztrált felhasználó Napi 1,2 millió egyedi felhasználó Az összes regisztrált.
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
25. Távközlő Hálózatok előadás dec Ami kimaradt: hard/soft state protokollok Cél: két kommunikáló entitás konzisztens állapotba kerüljön.
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK - 4
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az internetről.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Az internet kialakulása
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
A hálózati elemek együttműködése
Az OSI modell 3. fejezet.
Erőforrások a hálózaton
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Piramis klaszter rendszer
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
Hálózati protokollok és szabványok
Számítógép-hálózatok
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Kommunikáció a hálózaton
Internet és kommunikáció
Hálózatok.
Internet és kommunikáció
Az INTEGRÁLT RENDSZER Több egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő biztonsági rendszer összessége, szoftver és hardver elemekből felépítve.
Előadás másolata:

Nyílt rendszerek összekapcsolása Az OSI modell

Nyílt rendszerek Nyílt rendszereknek az olyan rendszereket hívjuk amelyek nyitottak a más rendszerekkel való kommunikációra. Nyitott, más hálózatokról hozzáférhető rendszerek kialakítása során, gondoskodni kell a kommunikációs feladatok rendszerezéséről, rétegekbe rendezéséről.

Hálózati rétegmodell A számítógép hálózatok - a megvalósításuk bonyolultsága miatt - rétegekre osztódnak. Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a szerep az ISO-ra (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) hárult. A hálózatokra vonatkozó rétegmodellt 1980-ban fogalmazta meg OSI (Open System Interconnection) néven. Ez nem szabvány, hanem csak egy ajánlás. Csak azt mondja meg, hogy milyen rétegekre kell osztani egy hálózatot és ezen rétegeknek mi legyen a feladatuk. Sok hiányossága ellenére a mai napig alapnak tekintik a gyártók. 

Az OSI referenciamodell

Az OSI modell megvalósítása Minden réteg kizárólag az alsóbb rétegek által nyújtott funkciókra támaszkodhat, az általa megvalósított funkciókat pedig csak felette lévő réteg számára nyújthatja. Tipikusan az alsóbb rétegek azok, amelyeket hardver szinten (is) megvalósulnak, a felsőbb rétegek szoftveresen kerülnek megvalósításra

OSI modell – alsó rétegek Fizikai réteg: az első, avagy legalsó réteg. ezen a szinten az adatok egy struktúrálatlan bithalmazként vannak jelen, aminek kezelése összetettebb, ráépülő funkciókat igényel. Adatkapcsolati réteg: megbízható adatátvitelt biztosít egy fizikai összeköttetésen keresztül. Ide tartozik a fizikai címzés, a hálózati topológia, a közeghozzáférés, a fizikai átvitel hibajelzése, valamint a keretek sorrendhelyes kézbesítése. Hálózati réteg: összeköttetést és útvonalválasztást biztosít két hálózati csomópont között. Ide tartozik a hálózati címzés és az útvonalválasztás, vagyis a routing. Szállítási réteg: megbízható hálózati összeköttetést létesít két csomópont között. Ide tartozik a virtuális áramkörök kezelése, átviteli hibák felismerése és javítása, az áramlás szabályozás.

OSI modell – felső rétegek Viszonyréteg: ez a réteg építi ki, kezeli és fejezi be az applikációk közötti dialógusokat. Megjelenítési réteg: feladata a különböző csomópontokon használt különböző adatstruktúrákból eredő információértelmezési problémák megoldása. Alkalmazási réteg: az applikációk (mint a fájl átvitel, e-mail, és egyebek) működéséhez nélkülözhetetlen szolgáltatásokat biztosítja. Ilyen pl. fájl átvitelkor a különböző fájl név konverziók figyelembevétele.

A hálózat jelene Az internet globalizálódása új formájú kommunikációs lehetőségeket hívott életre. Ez tette lehetővé az egyén számára, hogy globális közönségek által is hozzáférhető tartalmakat hozzon létre. Az új lehetőségek néhány formája: Azonnali üzenetküldés (IM) / szöveges üzenetküldés: egyszerre két vagy több ember között tesznek lehetővé valós idejű kommunikációt Közösségi portálok: olyan interaktív weboldalakból állnak, ahol az emberek és a közösségek létrehozhatnak és megoszthatnak saját készítésű tartalmakat a barátaikkal, családjukkal, társaikkal és a világgal Csoportmunka eszközök: alkalmazásával együtt dolgozhatunk másokkal megosztott dokumentumokon. Weblogok (blogok): könnyen frissíthető és szerkeszthető weboldalak. Segítségével bárki megoszthatja gondolatait egy globális közösséggel, anélkül hogy értenie kellene a honlaptervezéshez