Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internet és kommunikáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internet és kommunikáció"— Előadás másolata:

1 Internet és kommunikáció

2 Az Internet a világ legnagyobb és legismertebb hálózata
Az Internet  a világ legnagyobb és legismertebb hálózata. Több ezer különböző típusú számítógép milliószámra vesz részt a hálózatban, a legkülönbözőbb hálózati programokat futtatva. A rengeteg fajta hálózatot és számítógépet azonban valamilyen működőképes egységbe kell összevonni. Azt a jól meghatározott szabálygyűjteményt, amely megmondja, hogy két számítógép hogyan kommunikálhat egymással, protokollnak hívjuk. Az Interneten használt több mint száz protokoll összességét TCP/IP  (Transmission Control Protocol/Internet Protocol)-nak hívjuk a két talán legjelentősebb protokoll neveiből származtatva.

3

4 Az internet története Az Intertnet is mint megannyi technikai eszköz a háborúnak ,illetve a katonai fejlesztésnek köszönhető.Az 1960 – as években tetőzött a hidegháború az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetúnió között.Az amerikai védelmi minisztérium egy olyan hálózati rendszert szeretett volna kiépíteni amely túlél egy atomtámadást.A feladatot kiadták a kutatási részlegnek,ez volt az ARPA(Advanced Research Projects Agency).Az ARPA a hálózat védelmét két fő dologban látta.Az első az volt ,hogy a hálózatnak ne legyen központja ,a hálózat minden csomópontja több másik(legalább kettő)hálózati csomóponttal legyen összeköttetésben.

5

6 Napjainkra az internet világa nagyon elterjedt
Napjainkra az internet világa nagyon elterjedt. Sőt, írhatnám úgy is, hogy szinte már nélkülözhetetlen, mindenhol jelen van, még a szegényebb országokban is. A mai rohanó világban ez nagy segítség mindenki számára. Könnyebbé teszi a kommunikációt, megkönnyíti a munkát, stb. Kényelmesebbé varázsolja a hétköznapokat, ezáltal a civilizáció valamilyen téren ellustul. Éjjel-nappal bújják a világhálót. Valami kell, akkor mindjárt az Internet. Van, aki szerint ez rossz, van, aki szerint viszont jó.Mindenki másra használja. Valakinek a munkához kell, van, aki ismerőseivel így tartja a kapcsolatot, mások tanuláshoz használják vagy éppen játékokra, filmek, zenék letöltésére, és még sorolhatnám. Sok dolgozó embernél az internet, már „életvitelként” van jelen.

7

8 A WWW vagyis World Wide Web
A World Wide Web  gyakorlatilag egy hatalmas információhalmaz. Az információk elérését a következő mechanizmusok segítségével biztosítja a felhasználó számára: 1. egy általános szabálygyűjtemény az erőforrások megnevezésére (URI - Uniform Resource Identifier), 2. protokoll, amely segítsé gével ezeket az erőforrásokat el lehet érni (HTTP - HyperText Transfer Protocol), 3. hypertext, az erőforrások közti könnyed navigáció elősegítésére (HTML - HyperText Markup Language). Hypertext alatt gyakorlatilag olyan dokumentumokat értünk, amelyek hivatkozásokat tartalmaznak más dokumentumokra és egyéb erőforrásokra.

9

10 A WWW rövid története A WEB megalkotója Tim Berners-Lee, aki 1989-ben az Európai Részecskegyorsító Intézetben (CERN) dolgozva azt javasolta, hogy a földrajzilag egymástól távol lévő kutatók közötti kommunikációt egy ,,hypertext rendszer'' alkalmazásával oldják meg. Kollégái számára ez lehetővé tette, hogy az egymás kutatási eredményeit tartalmazó dokumentumokat összekapcsolhassák. A CERN támogatta a WEB létrehozását és helyiből világméretű hálózattá fejlesztette. A WEB első nyilvános használatára 1992 januárjában, Genfben került sor, amikor is a kutatók a CERN WEB helyén férhettek hozzá WEB-adatokhoz. Berners-Lee WEB-terve az adatokat egy vagy több WEB-kiszolgálón tárolta, a kutatók pedig egy különleges program, a böngésző segítségével férhettek hozzá az adatokhoz. A WEB az elmúlt években szédületes ütemben fejlődött, az üzleti világ nagyon hamar felfedezte kiváló reklámhordozó képességét

11

12 A HTTP protokoll A HTTP rövidítés olyan protokollt jelöl, amely a hypertext hálózaton való átvitelére szolgál. Amikor a böngésző segítségével egy távoli WEB-helyhez kapcsolódunk, akkor programunk a WEB-kiszolgálótól (szerver) lekéri az általunk megcímzett dokumentumot, erőforrást. A kiszolgáló erre elküldi a megcímzett erőforrást a böngészőnek, amely aztán azt értelmezi és megjeleníti. A kiszolgáló és böngésző közti kommunikáció a HTTP protokoll segítségével zajlik.

13

14 Készítette: Berta Marietta


Letölteni ppt "Internet és kommunikáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések