A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek. Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
„Fenntartható” utak K+F bizottság Szakmai Fórum február :00 Magyar Közút NZrt. Holnapy László NFM főosztályvezető-helyettes, a bizottság vezetője.
FOR EVER GURULÓ XII. FESZ Kongresszus, Velence, szeptember 29. Kogon Mihály.
Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Tehetségsegítő Tanács június 04.
Az eredményeket nem látni, hanem érezni kell Az EQUAL program hatása és kihatása Május 20 VGYKE.
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
MTA Regionális Kutatások Központja A hálózati együttműködés lehetséges szervezeti és jogi keretei a Pozsonyi agglomerációban Somlyódyné Pfeil Edit „Közszolgáltatás-fejlesztési.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Projektkezdeményezés és pályázatírás
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
A kompetencia alapú oktatás implementációja
A projekt szervezeti formái
Minőség menedzsment 6.előadás
Munkavédelem és controlling
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Negyedik Partner Regionális Partnerségi Program TÁMOP /
A projekt szervezeti formái
Az innováció fogalma. A., Schumpeter (1939, 1980) B., Rechnitzer (1993) C., Frascati kézikönyv (1995) D., Oslói kézikönyv (2005) E., Jogszabályok I
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A HORIZONTÁLIS PARTNERSÉG (FOGALOM)
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Konzorciumi együttműködés
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Magyar Útügyi Társaság
Európai Uniós ismeretek
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A civil szervezetek hatásméréséről
Zöld közbeszerzési képzési eszköztár 4. A szükségletek felmérése
Előadás másolata:

A hálózati együttműködésben rejlő lehetőségek

Erőforrás bolt A különleges boltban erőforrásokat, tulajdonságokat lehet adni és venni. Azzal az erőforrással fizethetünk, ami nekünk felesleges, s olyat vegyünk, ami fontos

Milyen hozadéka van az erőforrás cserének?

Információszerzés Mindenki mást tud, máshoz ért Mindenki másképp lát, mindenkinek más fontos Ő olyat csinál, tud, amit én nem. Neki van valamije, ami nekem nincs, amit én is szeretnék megszerezni

Kik azok akikkel célszerű erőforrást cserélni? Kik azok a stakeholderek? Mi a különbség a stakeholder és a beszállító között? A stakeholderek azon szervezetek és személyek összessége amelyek valamilyen módon befolyásolják, vagy befolyásolhatják egy –egy program célkitűzéseinek realizálódását, Akik érdekeltek, és érintettek Akiknek „hatalma” van a program felett pl finanszírozók a projekt végső kezdeményezettjei, „közvélemény” képviselői. sajtó

Hogyan értékelhetjük a stakeholdereket? é r i n t etts ég kicsi közepe s nagy blokkolótámogatósemleges

Mikor beszélhetünk a hálózatról?

Hálózat: gazdaságos, meghatározott minőségű összeköttetések biztosítása –tagolt hálózati szerkezet (üzemeltetési, szolgáltatási, technológiai okok)funkcionális –földrajzi –hierarchikus

A hálózat azonos értékű elemekből álló rendszer, amelyben az elemek különböző módon kapcsolatban állnak egymással. Az elemek lehetnek pontok, emberek, városok, sejtek, számítógépek, szervezetek stb. A szervezetek hálózata általában több egymáshoz kapcsolt szervezetből épül fel, a gyakran a már kialakult partnerségeket szövi rendszerbe, amelyek között lehetőség van információcserére és erőforrás megosztásra, a közös munkára, s gyakran a közös szervezeti tanulásra is.

a hálózat meghatározott célok megvalósítására (társadalmi szükségletek kielégítésére) létrehozott, önálló jellegű, tartós emberi együttműködést igénylő és megvalósító rendszer, ugyanakkor az emberek, az eszközök és az embereket vezérlő eszmék egymással és környezetükkel kölcsönhatásban létező és egészként működő együttese

Egymás tevékenységét kiegészítik, vagy bővítik, tevékenységi rendszert alkotnak. A hálózat legfontosabb alapelve a partnerség. A partnerség független szervezetek önkéntes kapcsolódása. Egy szervezetnek több partnere is lehet.

A hálózat az együttműködés célja szerint különböző szintű lehet, szerveződhet például információ cserére egy-egy feladat közös megoldására, de elvezethet az együttműködés a stratégiai szövetségekig is. Legelterjedtebb hálózati forma a konzorcium.

A partnerség alapelveiA partnerség alapelvei közösen kidolgozott célok mentén dolgoznak együtt, közösen oldják meg az előttük álló problémákat, feladatokat, használják egymás erőforrásait, kicserélik tapasztalataikat, koordinálják tevékenységüket, közösen hoznak döntéseket, folyamatosság, közös tevékenységek, dokumentáció, átláthatóság, esélyegyenlőség, egyeztetés, konzultáció.

A partnerség lehet: konzorciumi[1] partnerség,[1] résztvevő partnerség, egyéb partnerség. [1] A részes felek (tagok) polgári jogi szerződésben szabályozott munkamegosztásán alapuló együttműködés kutatás-fejlesztési, technológiai innovációs tevékenység közös folytatása vagy egy kutatás-fejlesztési, technológiai innovációs projekt közös megvalósítása céljából [1] (2004. évi CXXXIV. törvény a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról )

A hálózatépítés, a partnerség kulcskérdései Mi a célja a partnerségnek, a hálózatépítésnek? Milyen típusú munkakapcsolatokat igényel majd a projekt/program? Miért szükséges a szervezetet/szervezeteket bevonni? Az adott partner tekintetében, milyen típusú partnerség lesz a legmegfelelőbb a projekt számára? Milyen fokú együttműködés várható és szükséges a partnerség, a hálózat tagjaitól? A partnerség, a hálózat szoros (hivatalos) vagy laza (nem hivatalos) lesz? Mi lesz a program/projekt haszna, ha partnert vonunk be, vagy ha hálózatot építünk? A feladatok mely részét tartja, illetve melyeket nem átruházhatónak (delegálhatónak) a programgazda? Várhatók-e nehézségek vagy konfliktushelyzetek a partnerségben, a hálózatban? Mit lehet tenni megelőzésük érdekében?

A PARTNERSÉG ÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS FOLYAMATA A partnerek megszólítása, kiválasztása Közös cél meghatározása: pl. a súlyosan halmozottan fogyatékos embereket ápoló gondozó családtagok munkaerő-piaci integrációja Közös birtoklás, a közös elképzelések számbavétele – a hálózat annyira tud működni, amennyire képes összehozni az embereket egy olyan elképzelés köré, amely vonzó és elkötelezettséget erősítő. Pl. ilyen lehet a munkába segítés Megosztott irányítás, a felelősségek, hatáskörök számbavétele, ki, mit tehet, a közösen megalkotott, megfogalmazott célok érdekében. –Pl. Mit tehetnek közösen a súlyosan-halmozottan fogyatékos embereket ápoló-gondozók munkaerő-piacra történő kilépése érdekében? Közös felelősség kialakítása a munka minőségéért és értékéért – közös hálózatértékelő stratégia (mérföldkövek, tevékenységek, eredmények) kimunkálása Közös tanulás jövőképfejlesztés, támogatások biztosítása, kihívások számbavétele, konfliktusok kezelése, kockázatok mérséklése stb.