Barlangok kialakulása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Advertisements

Barlangföldtan Barlang fogalma Föld szerkezete, ásványok, kőzetek
A KARSZTJELENSÉGEK.
mint természeti veszélyforrás a Dél-Dunántúlon
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
A légkör összetétele és szerkezete
A légnyomás és a szél.
Európa fogalma, fekvése, határai
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
ŐSKOR.
Nagy földi légkörzés.
A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
A Föld gömbhéjas szerkezete
A levegő felmelegedése
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
A földkéreg „kérge”: a talaj
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
Az általános légkörzés
Tigris.
A tundrától a trópusokig
Készítette: Kálna Gabriella
A levegőburok anyaga, szerkezete
A hideg övezet.
Természetföldrajzi övezetesség
Leíró éghajlattan.
ZONÁLIS SIVATAGOK = száraz éghajlatú terület, ahol a lehulló csapadék mennyisége (ált. 250 mm/év) nem elegendő a párolgás pótlására.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
A vízkörforgás Dr. Fórizs István.
Európai Unió Mezőgazdasága
Miért változnak az évszakok?
TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSC
Ausztria Valacsay András.
Amazonas.
Ciklonok, anticiklonok
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Aggteleki Cseppkőbarlang
Aggteleki cseppkőbarlang
A Föld napja.
A barlangok típusai 9.C.
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
A szél és a felszín alatti vizek felszínformálása. Karsztosodás
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
7/B A Barlangok típusai.
Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Földrengések.
Barlangok Készitette: 9.A.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Készítette: Gál Judit Klimatikus geomorfológia
Készítette: Oláh Péter meteorológus
Szöveges oldalakon továbblépés saját ütem Hámori-tó, Anna Mésztufa-Barlang, Szent István cseppkőbarlang, Herman.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
Buzgó-barlang Várhosszúrét
KAPRUN.
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
KAPRUN.
A földrajzi övezetesség
Előadás másolata:

Barlangok kialakulása Barlangnak nevezzük a Föld szilárd kérgében, természetes úton létrejött, 2 méternél nagyobb, ember által járható üregeket. Tudománya a szpeleológia, más néven barlangtan, bejárói a barlangászok, bejárása a barlangászás.

A barlangokat alapvetően két csoportra oszthatjuk, ezek a szingenetikus, illetve a posztgenetikus (más néven epigenetikus) barlangok. A barlangok egyik fajtája a szingenetikus (=együtt keletkezett) barlangok, melyek a befoglaló kőzet keletkezésével egy időben jöttek létre. A posztgenetikus vagy epigenetikus (=később keletkezett) üregeket másodlagos barlangképző hatások, illetve folyamatok alakították ki.

Szingenetikus barlangok Posztgenetikus barlangok

Szingenetikus barlangok Posztgenetikus barlangok ●Lávahólyag ●Lávacsatorna ●Mésztufabarlangok ●Korallbarlangok ●Gejzírbarlangok ●Telérben képződött barlangok ●Szerkezeti vagy kőzethasadék-barlangok ●Áltektonikus vagy suvadásos, rogyásos barlangok ●Szélmarásos, deflációs barlangok ●Gipszduzzadásos barlangok ●Korróziós, oldott barlangok (hévizes) ●Eróziós barlangok

A barlangi klíma A barlangokra jellemző a hőmérsékleti kiegyenlítettség, ez mindig az adott terület évi középhőmérsékletével megegyező értéket jelent (Magyarországon 10-13 °C). Az ősember egyrészt a hőmérséklet eme kiegyenlítettsége miatt választotta lakóhelyéül a barlangokat. A jégkorszakban még a felmelegedések idején is hidegebb volt az éghajlat, mint ma, így érthető, ha a télen-nyáron egyforma, jól kibírható klímájú barlangokba költöztek. Magas a barlangi levegő relatív páratartalma. A tipikus barlangi részek értékei 98-99% érték körül mozognak, a hőmérséklethez hasonlóan ez a tényező is egyforma minden évszakban. Egyes barlangokban, főleg a barlangrendszereknek számító nagyobbakban különböző irányú és jelentőségű légmozgást (huzatot) tapasztalhatunk.

Barlangrajz

Magyar rekordok Nemzetközi rekordok Leghosszabbak Pálvölgyi-barlangrendszer 30 200 m Baradla-Domica- barlangrendszer 25 120 m (magyarországi szakasz 20 500 m) Ariadne-barlangrendszer 14 300 m Tapolcai-barlangrendszer 12 000 m István-lápai-barlang 8 700 m Mamut- barlangrendszer,USA, Kentucky, 590 629 méter Optimiszticseskaja, Ukrajna, 214 000 méter Jewel Cave, USA, Dél- Dakota, 207 718 méter Hölloch, Svájc, 191 909 méter Wind Cave, USA, Dél- Dakota, 186 780 méterr

A leghosszabb barlang Mammoth Cave, USA

Magyar rekordok Nemzetközi rekordok Legmélyebbek Bányász-barlang 275 m István-lápai-barlang 254 m Vecsembükki-zsomboly 236 m Ariadne-barlangrendszer 204 m Kessler Hubert-barlang 202 m Krubera (Voronja), Grúzia 2191 méter Lamprechtsofen Vogelschacht Weg Schacht, Ausztria, 1632 méter Gouffre Mirolda / Lucien Bouclier, Franciaország, 1626 méter Reseau Jean Bernard, Franciaország, 1602 méter

Krubera (Voronja), Grúzia A legmélyebb Krubera (Voronja), Grúzia

A karsztbarlangok kialakulása és fajtái A karsztos kőzetek belsejében futó járatokat abban az esetben nevezik barlangnak, amennyiben azok ember által járhatók. A szpeleológia (barlangtan) a karsztvíz- hidraulika törvényeit figyelembe véve barlang kritériumnak azt a járatkeresztmetszet méretet tekinti, ahol a karsztvíz már képes turbulensen áramlani. Ez nagyjából 5–15 mm-es átmérőt jelent, ami persze jóval kisebb a hagyományos fölfogású barlangmérettől. A Föld leghosszabb karsztos barlangja az Egyesült Államokban található Mammoth Cave, hossza mintegy 530 km.