Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE"— Előadás másolata:

1 A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
kéreg köpeny mag

2 A nehézségi erő, a földmágnesesség és a földrengés-hullámok segítettek a Föld belső szerkezetének megismerésében. A nehézségi erő, a gravitáció, nem egyforma a Föld különböző pontjain. Ezt gravitációs anomáliának hívjuk, oka, a Föld belsejében lévő anyagok eltérő sűrűsége, elhelyezkedése.

3 A Yucatán-félszigetnél lévő meteorkráter gravitációs anomáliája

4 Földmágnesség A földrajzi észak-dél és a mágneses észak-dél kis mértékű eltérésének szögben kifejezett értéke a mágneses elhajlás vagy deklináció.

5 Földrengéshullámok A rengéshullámok iránya és sebessége a különböző halmazállapotú, sűrűségű és nyomású határfelületeken megváltozik.

6

7 KÉREG Legkülső, szilárd halmazállapotú gömbhéj. Óceáni kéreg 5-8 km Sűrűsége nagyobb Bazaltos 200 millió évnél fiatalabb Egyszerű felépítésű Szárazföldi kéreg 30-40km Sűrűsége kisebb Gránit, bazalt Idősebb, 3,8 mrd éves is lehet Változatos felépítésű

8

9 FÖLDKÖPENY Felső vékony része szilárd Alatta, magas hőmérsékletű, képlékeny állapotú – Asztenoszféra Alsó köpeny szilárd FÖLDMAG Külső képlékeny Belső szilárd Kőzetburok – litoszféra A kéreg és a köpeny felső szilárd része

10 További szférák, gömbhéjak
Talajok – pedoszféra Vízburok – hidroszféra Levegőburok – atmoszféra Élővilág - bioszféra

11 Geotermikus gradiens A Föld belseje felé haladva a mélységgel fokozatosan , de nem egyenletesen növekszik a hőmérséklet, átlagosan 100 méterenként 3 °C-kal. Ezt a növekedési értéket geotermikus gradiensnek nevezzük. Vulkanikus területeken nagyobb, ősföldeken kisebb a növekedés értéke. Magyarországon magasabb ez az érték a Föld átlagértékéhez képest.

12


Letölteni ppt "A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések