Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Refraktált hullámok. Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Refraktált hullámok. Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben."— Előadás másolata:

1 Refraktált hullámok

2 Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben. Ekkor az áthaladó hullám nagyobb szög irányában folytatja az útját, mint amekkora a beeső hullám beérkezési szöge. Növelve a beérkezési szöget, eljutunk egy ponthoz, amikor az áthaladási szög már tovább nem növelhető, mert egybeesik a réteghatár irányával. Ez egy speciális hullámot generál, ami a réteghatáron halad, a nagyobb sebességű rétegben érvényes hullámterjedési sebességgel. Ezt a hullámot refraktált hullámnak nevezzük.

3 Refraktált hullámok A sugárutak törési szögét a már korábban megismert Snellius-Descartes törvény írja le : A kritikus helyzetet akkor érjük el, amikor az áthaladás szöge derékszöggé növekszik. Ekkor a sinus értéke 1 lesz. Ezt a beesési szöget kritikus szögnek nevezzük.

4 Refraktált hullámok

5

6

7

8

9 A menetidőgörbék elvileg megkülönböztethetők az alakjuk alapján. Az ábrán direkt hullámot, refraktált hullámot és reflektált hullámot látunk. A direkt hullám és a refraktált hullám alakja elvileg egyenes, feltételezve, hogy a felszín is és a reflektáló felület is sík.

10 Refraktált hullámok A refraktált hullám menetidő görbéjének kiszámítása : Jelölje T k a kritikus szög elérésekor beérkező hullám beérkezési idejét. Ez a felszínen a hullámgerjesztéstől x k távolságra észlelhető. Jelölje T a tetszőleges x távolságnál mérhető beérkezési időt.

11 Refraktált hullámok

12 1.A dirket hullám meredekségéből kiszámítjuk a V 1 sebességet. 2.A refraktált hullám meredekségéből kiszámítjuk a V 2 sebességet. 3.Az előzőekben levezetett képlet segítségével kiszámítjuk a d mélységet.

13 Refraktált hullámok

14


Letölteni ppt "Refraktált hullámok. Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések