A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió Csonka Renáta roma integrációs koordinátor Budapest, 2010. szeptember 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
A Széchenyi Programiroda Nkft
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
általános főig. helyettes
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
KMRMK XXI. kerületi, XX.-XXIII. kerületi, XVIII.-XIX. kerületi Kirendeltsége Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Irodájának ügyfelei részére.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Beszámoló a Kistérségi Koordinációs Hálózat munkájáról, feladatairól.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Szektorok közötti együttműködések
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
1 Svájci Hozzájárulás November 25. Nagy- Veres Enikő Észak- Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
A Széchenyi Programiroda tevékenysége az Észak-magyarországi régióban Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KONCEPCIÓJA A TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
„Első lépés” a Zemplénben TÁMOP C-09/
Lorem ipsum.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió Csonka Renáta roma integrációs koordinátor Budapest, szeptember 15.

Az Észak-magyarországi régió

Kistérségi koordinátorok A Hálózat koordinátorai munkájuk során folyamatos szakmai és stratégiai együttműködést valósítanak meg a kistérségi fejlesztési társulásokkal, azok munka - szervezeteivel, ülései ke n tanácskozási joggal részt vesznek. Az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség miskolci székhelyén, valamint egri és salgótarjáni irodájában a kistérségi koordinátorok napi 8 órában látják el az ágazati operatív programok általános, illetve az Észak- magyarországi Operatív Program (ÉMOP) prioritásaival kapcsolatos pályázati ügyfélszolgálati tevékenységet. Munkatársaink elérhetőek:

Kistérségi koordinátorok A régióban jelenleg 48 kistérségi koordinátor dolgozik. A hátrányos helyzetű kistérségekben két-két fő segíti a projektgazdákat. A régiókban roma integrációs koordinátorok is segítik a hálózat munkáját. Észak-Magyarországon jelenleg 4 roma integrációs koordinátor dolgozik (2 fő Borsod-Abaúj-Zemplén, 1 fő Heves és 1 fő Nógrád megyében).

Roma integrációs koordinátorok feladata Folyamatos kapcsolattartás a kistérségekben lévő cigány kisebbségi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, vállalkozásokkal, önkormányzatokkal. Munkájukat támogatni a releváns pályázati lehetőségek megismertetésével. Konkrét projektekben szakmai segítségnyújtás. Segítségünk térítésmentes! Jelenlegi partnereink száma: Közigazgatási szervCivil szervezetVállalkozás 144 db167 db269 db

Amiben segítettünk… TÁMOP-1.4.1/07-1: Alternatív munkaerő-piaci programok megvalósulása ÉMOP 4.3.1/2F-2f: Közoktatás térségi sajátosságokhoz igazodó szervezése és infrastruktúrájának fejlesztése TÁMOP /2: Kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP /2: „Építő közösségek” közművelődési intézmények az egész életen át tartó tanulásért 2. kör: A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában TIOP /1: Infrastrukturális fejlesztések a minőségi oktatás, az egész életen át tartó tanulásnak a kultúra eszközeivel történő elősegítése érdekében az LHH kistérségek esélyegyenlőségéért

Amiben segítettünk… TÁMOP 3.3.5/A-08/1: Tanoda programok támogatása TÁMOP /2: Minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében TIOP /1: Kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítása és fejlesztése TÁMOP /2: "Első lépés" - alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai TIOP /1: A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése

Tapasztalatok, problémák Infrastruktúra hiánya oNem rendelkeznek a pályázók internet-hozzáféréssel, számítógéppel, nyomtatóval, szkennerrel. oNem tudnak eljutni tanácskozásokra a tömegközlekedés korlátai miatt, saját gépjármű sok esetben nem áll rendelkezésre. Humánerőforrás hiánya oNincs megfelelő szakembergárda, aki elő tudná készíteni a pályázatot, ill. megvalósításában ténylegesen részt tudna venni. oNincsen meg a résztvevők megfelelő iskolai végzettsége egy-egy „poszt” betöltésére a projektben.

Tapasztalatok, problémák Tőke hiánya oMinden pályázat utófinanszírozott. Nem rendelkeznek kellő önerővel a projekt elindításához, ill. annak fenntartásához. oSok esetben hitelre lenne szükség, de civilek nem rendelkeznek felajánlható fedezettel. oA vállalkozások számára alacsony a támogatási intenzitás, csak túl nagy összegekre lehet pályázni, így a mikrovállalkozások nem próbálkoznak.

Tapasztalatok, problémák Adminisztratív feladatok oSok esetben szükségtelenül sok adminisztráció, amibe a pályázó belebonyolódik. Túlvállalás oTöbbletpontokért sok olyan tevékenységet is vállal a projektgazda, amit nem tud betartani vagy később megfeledkezik róla. Pozitívumok oEgyre több roma civil szervezet próbálkozik uniós pályázatokkal; sok sikeres projekt fut jelenleg is. oA tapasztalt pályázók segítik egymást új projektekben.

TÁMOP /1 Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület Támogatás: Ft Két kistérségben tartanak fent információs irodát: Balassagyarmaton és Szécsényben. Programok: iskolaidőben korrepetálás reál tantárgyakból általános és középiskolások részére; jogi tanácsadás, mentálhigiéniás tanácsadás; pszichológiai tanácsadás. Szabadidős tevékenységek: ingyenes internethasználat, ping-pong, csocsó, könyvklub, stb. Álláslehetőségek

Képek a projektről

Köszönöm a megtisztelő figyelmet Csonka Renáta Nógrád megyei roma integrációs koordinátor Tel.: 20/ A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. (VOP )