Pályaválasztás helyett Pályaorientáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
Az iskolai szociálismunka
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
Leonardo da Vinci mobilitási projekt LdV-HU-10-IVT-1051 projekt Disszemináció február 24. Gundel Károly SZKI Alapítványi Est.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Digitális technika, digitális áramkörök
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Életpálya-építés fiatalkorban
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Programfejlesztési Központ
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR SZEGED.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
PÁLYAVÁLASZTÁS.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
TÁMOP /A Önismeret, öndefiníció, önértékelés.
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Felvételi eljárás 2014/2015.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Út a sikeres tanuláshoz
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
JÁTSSZUNK SZAKMÁT! Avagy innovatív lehetőségek a pályaorientációban Kollégium – általános iskolák – szakiskola közötti együttműködés Jó gyakorlatok -
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Szülői értekezlet A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉS RENDJE ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁS GYAKORLATI TUDNIVALÓI.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Tapasztalatok az Együtt lépünk tovább szakmai műhely felméréséről TÁMOP
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
Rettegi Attila február 14.
A VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PÁLYAORIENTÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
MÉCS konferencia március 21. Mezőtúr
Tény alapú pályaorientációs szakpolitika
Pályaválasztási Kiállítások 2008
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Pályaorientáció lehetőségei az iskolában
Előadás másolata:

Pályaválasztás helyett Pályaorientáció

Miért kell erről beszélnünk? Egyéni: boldog, kiegyensúlyozott, egészséges felnőtt Családi: a szülő biztonságban szeretné tudni gyermekét Iskola: a sikeres pályaválasztás (iskolaválasztás) az iskola hozzáadott értékét is tükrözi: „az iskola hírneve nő” Társadalmi, gazdasági: sikeres pályaválasztás társadalmi haszon (pl. kevesebb munkanélküli, több adó, kevesebb átképzés, stb…) Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

A pályaorientáció célja a fiatalok támogatása döntéshozatalukban ismerkedés önmagukkal, a társadalmi környezettel képet kapni személyiségjellemzőikről és lehetőségeikről legfontosabb, hogy megtanuljanak célok mentén gondolkodni, pályát tervezni

Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D. A Pályaorientáció… NEM - korlátozódhat egyetlen alkalomra, NEM - cél megmutatni a fiatal helyét a társadalomban, FONTOS CÉLKITŰZÉS - segítség ennek a helynek a megtalálásában. Legfontosabb, hogy a fiatalok a realitáshoz igazodva, egyéni jellemzőiket figyelembe véve kapjanak támogatást. Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D. A pályaorientáció… „…egy olyan folyamat, amely a tanuló egyéni igényeinek figyelembevételével segíti a megfelelő pálya, szakma kiválasztását a lehető legszélesebb információnyújtás révén.” Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

Kompetens döntéseket hozunk hiteles információ önmagunkról + releváns ismeretek a pályák világáról és a munkaerő-piacról Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

ÖNISMERET: Érdeklődés MIT SZERETEK CSINÁLNI? Üzleti kapcsolat emberekkel Társadalmi körülmények javítása érdekében végzett munka Emberek tanulmányozása, vélemények közlése Tudományos, műszaki Absztrakt, alkotó munka Gépekkel végzett munka Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D. ÖNISMERET Képesség MIBEN VAGYOK JÓ, SIKERES? Térbeli gondolkodás Nyelvi kifejezőképesség Számolási készség Fizikai teherbírás Kézügyesség Ötletgazdagság Kapcsolatteremtő képesség Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D. ÖNISMERET Érték MI AZ, AMI FONTOS NEKEM? Szellemi ösztönzés (független gondolkodás) Anyagiak (jól fizet) Változatosság (öröm, mint feladatorientált) Függetlenség (saját módszer szerint) Presztízs (rang mások szemében) Esztétikum (szép dolgok) Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

KÖRNYEZET ISMERET Pályaismeret Feladatok és tevékenységek: Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ebben a szakmában? Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgoznia? (anyagok, szerszámok, műszerek, gépek…) Hol végzi a munkáját? (szabadban, műhelyben, irodában, üzletben…) Munkája során kikkel kerül kapcsolatba, kikkel van dolga? (vevő, ügyfél, kolléga…) Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

KÖRNYEZET ISMERET Pályaismeret Követelmények: Milyen fizikai igénybevétellel, megterheléssel jár a munkavégzés? Pl. pincér, bolti eladó Milyen környezeti ártalmakkal, hátrányokkal járhat a szakma gyakorlása? Pl. por, sötét, hangos, stb… Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a szakma? Milyen egyéb tulajdonságok megléte kedvező ebben a szakmában? Pl. ízlelés, színlátás, kapcsolatteremtő kép. stb… Milyen tantárgyakban kell jó eredményt elérni ehhez a szakmához? Milyen érdeklődési kör a legelőnyösebb ebben a szakmában? Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D.

Segítség a pályák bemutatásához Információs tanácsadás felvilágosítás előadások videofilmek munkahelyi látogatások társintézmények meglátogatása

Munkánk mottója lehetne…. "Aludtam és azt álmodtam: az élet-öröm. Felébredtem, és azt láttam: az élet-kötelesség. Dolgoztam, és azt láttam: a kötelesség-öröm." (Rabindranath Tagore)

Mi így dolgozunk… Szakmai gyakorlat havi egy alkalommal összefüggő 5x45 perc kiemelt kereskedelmi és vendéglátó partnerekkel. Közel 30 üzlet vállalta, hogy bevezetik a szakma világába az érdeklődő tanulókat Effektív munkavégzés, alapfeladatok ellátása

Mi így dolgozunk….. A fogd kézen program keretén belül termelőüzemekben tettünk látogatást Szegedi paprikafeldolgozó SZEFO( FONALFELDOLGOZÓ) NOVOTEL FORRÁS SZÁLLÓ

Mi így dolgozunk…. Válasszunk együtt gyakorlóhelyet Partnertalálkozó Kamarai tájékoztatók Középiskolák börzéje minden évben annak ellenére, hogy már elvileg választottak szakmát Előadók pénzügyi, fogyasztóvédelmi, szakmai

Mi így dolgozunk…. Szöveges értékelés a pályaválaszt megelőzően Értékelőlap kitöltése a tanulóval együtt a választott szakmára vonatkozóan „alkalmas” „nem alkalmas”

Vendéglátás cukrászat, kézügyesség (marcipán) Valahogy így???

Kereskedelmi egységek meglátogatása

Tortadíszek készítése Ez nyuszi lesz….

Karácsonyi vásár Kár, hogy nincs pénzem….

Beszélgetés a szakma szépségeiről Korszerű eszközök a szakmák bemutatására

Vendéglátás a Tiszán…

Másik szakma Állatgondozó? Ó, de aranyosak…..

Víz világnapja kiállítás Kulturális örökségünk

Vonzóbb lett a kereskedelem… Árkád! Ujjéééé….

Pályaorientációs szakmai gyakorlat Havonta egyszer élő környezetben

Kulturális, közéleti tevékenységek… Magyar rádió körzeti stúdiója Délmagyarország szerkesztősége Múzeum Kiállítóházak Mozi! A kulisszák mögött Városunk nevezetességei Kiállítások, vásárok, fesztiválok….

Esztétikai érzék fejlesztése Szakmák képekben

Fogyasztóvédelmi pályázat Nézzük a vásárló szemével…

Dr. Budavári-Takács Ildikó Ph.D. Köszönöm a figyelmet!