Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pályaorientáció lehetőségei az iskolában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pályaorientáció lehetőségei az iskolában"— Előadás másolata:

1 Pályaorientáció lehetőségei az iskolában
Sólyom Brigitta Óvodai és iskolai szociális segítő ECSGYK, Pécs A jövő nemzedékének segítői – az óvodai és iskolai szociális segítők mindennapjai a gyakorlatban című konferencia  Pécs, június A pályaválasztás nem könnyű feladat. Életünk során többször is felmerül a kérdés, hogy melyik pálya felé orientálódjunk. Mi leszel, ha nagy leszel? Fontos figyelnünk a gyermek válaszára, hiszen egy-egy szakma művelőjeként már ekkor is el tudja magát képzelni. Felnőttek feladata az, hogy lehetőséget adjunk a gyermeknek arra, hogyha megtetszik neki egy szakma közelebbről is megismerje…beszélgetés. Minél több ismerettel rendelkezik egy szakmáról annál jobban bele tudja élni magát. Így a képzelet és a valóság hozzá fogja segíteni ahhoz, hogy olyan szakmát válasszon, amelyet igazán tud szeretni.

2 Miért kell kiemelt figyelmet fordítani a pályaválasztásra?
- Fiatal generáció változása Információáradat Szülők elvárásai Társadalmi beilleszkedés Személyiségfejlődés Más az érdeklődésük, más a fejlettségük és eltérő habitussal rendelkeznek. Több olyan dolog foglalkoztatja őket, amelyek az előző generáció látóterébe csak később kerültek. Hozzájárul ehhez az is, hogy egy felgyorsult világban élünk, ahol a fiatalokat információ áradat… A szülők egy teljesen más világban nőttek fel, mégis hasonló elvárásokat támasztanak a gyermekeikkel szemben, mint amilyet a szüleik támasztottak velük szemben. De rá kell döbbenniük arra, hogy a munka világ nagyon is megváltozott, már a pályakezdőkkel szemben is hatalmas elvárásaik vannak. Ahhoz, hogy hosszútávon valaki a munka világában maradjon többnyelvűség, folyamatos továbbképzés, élethosszig tartó tanulásra… előző generációknál nem volt ilyen súlyozottan jelen. Azért is rendkívüli jelentőséggel a pályaválasztás a fiatalok számára, mert előfeltétele annak a folyamatnak, hogy a társadalomba való beilleszkedésük végbemenjen. Sajnos a pályaválasztási döntés időpontja a személyiségfejlődés olyan időszakára esik, amikor a fiatalt sokféle gond és probléma foglalkoztatja.

3 Tapasztalt problémák Igazolatlan hiányzások Alulteljesítés
Alacsony önismeret Nem tudják mi érdekli őket Szülők befolyása Családsegítő szolgálatok és Központok tapasztalják a sok igazolatlan hiányzást. Többször előfordul a családsegítés során, hogy az adott intézménybe azért nem járnak, mert nem tetszik nekik az a szak, amit választottak, nem erre számítottak a pályaválasztások során. Példa? Sokszor érdektelenek az adott szak irányába, ezért teljesítenek alul. Többször azt sem tudják, hogy mit szeretnének tanulni, mert alacsony önismerettel rendelkeznek. A szülőkre nem minden esetben tudnak támaszkodni, pedig ők ismerik a legjobban a gyermeküket, irányt tudnának mutatni. A probléma az, hogy sok szülő nem a gyermeke képességeit nézi, hanem saját meg nem valósult karrierjét szeretné, ha a gyermeke véghezvinné. De az is általános, hogy a egyéb problémák miatt nincs a szülőknek idejük ezzel a kérdéssel foglalkozni.

4 Kik tudnak segítséget nyújtani?
Család Pályaválasztási tanácsadó, pszichológus Oktatási intézmény A család a gyermek számára az elsődleges szocializációs színtér. A gyermeknek a család tanítja meg a viselkedésmintákat, az érzelmek kifejezését, a tárgyakkal való bánásmódot, a másokkal való kapcsolat kialakításának lehetőségét, az önkifejezést, a gondolkodást. A család az egyén és a társadalom közötti kapocs. A gyermek itt tanul meg kommunikálni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy más emberekkel kapcsolatba tudjon lépni. támogató, biztonságot nyújtó közegre. A gyerek ilyen környezetben tudja a legjobban felfedezni önmagát, rájönni arra, hogy ő miben tehetséges. Másodlagos szocializációs színtérként jelenik meg az iskola a gyermek életében. Az iskola feladata, hogy az egyetemes műveltség, valamint a kultúra közvetítése által részt vegyen a tanuló személyiségének a fejlesztésében, segítse a gyermeket a családról való leválásban. Az iskolában a gyerekek olyan ismeretanyaghoz juthatnak, amelyeket akkor sem tud otthon elsajátítani, ha a családja művelt. Olyan formális ismeretekre tanítják meg a gyermekeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy boldogulni tudjanak majd felnőttként. Megtanítják nekik azt is, hogyan működjenek együtt olyan személyekkel, akik nem tartoznak a családjukhoz, hogy bizonyos szervezetekben hogyan lehet előre jutni. A munka világában, a választott pályájuk művelése során erre óriási szükségük lesz.

5 Pályaorientáció az iskolában
Milyen tevékenységeket végezhetünk? Csoportos Egyéni Az oktatási intézményben mind csoportos, mind egyéni pályaorientációs tevékenységet is tudunk végezni. Az a leghatékonyabb, ha ez a két tevékenység egymásra épül.

6 Csoportos tevékenység
Előkészítés: szülői értekezlet (szülői beleegyező) Pályaorientációs kérdőív kitöltése (7.,11.) (tanulmányi eredmény, döntött-e már, mely szakmák tetszenek, ismer-e hiányszakmákat, Hiányszakmák ismertetése Pályaválasztási internetes felületek bemutatása (NPP, palyaorientacio.munka.hu; felvi.hu… stb) Visszajelzés az osztályfőnök számára Ezt követően egy osztályfőnöki óra keretében megtörténik a kérdőívek felvétele. A kérdőívek kitöltése után átbeszéljük az osztállyal, hogy mely kérdések okoztak a számukra problémát. Megbeszéljük, hogy hogyan állapítják meg a hiányszakmákat, jelenleg melyek, azok és milyen előnnyel jár az, ha ilyen szakmát tanul a gyermek. Ezekután pályaválasztási internetes felületek kerülnek bemutatása, melyről egy tájékoztatót is kap minden tanuló. A kérdőívek kiértékeléséről egy táblázatot készítünk. Ebből egy példányt átadunk az osztályfőnök számára, és ez alapján megbeszéljük, hogy melyek azok a tanulók, akiknek fontos lenne az egyéni tanácsadásban részt vennie.

7 Egyéni tanácsadás témái
Hiteles információ önmagukról Releváns ismeretek a pályák világáról ( Aktuális munkaerő-piaci információk Képzési lehetőségek ismerete Az egyéni tanácsadás során arra kell fókuszálni, hogy a tanuló megfelelő önismerettel rendelkezzen, tisztában legyen azzal, hogy melyek azok a szakmák, az ő személyiségének, érdeklődésének megfelelőek. Ezenkívül lényeges, hogy a pályaválasztó rendelkezzen a különböző pályákról ismerettel. Ez nem könnyű feladat, mert a szakmák száma az elmúlt 50 évben rendkívüli módon megnövekedett, akkor 200 szakmából lehetett választani, ma több ezer szakma létezik. Több mint 400 szakmabemutató film Munkaerőpiaci ismeretekre azért van szükség. Hiába tetszik a fiatalnak egy adott szakma, ha később nem tud benne elhelyezkedni, vagy nem az általa elképzelt bért fogja kapni érte. Lényeges, ha megvan a szakma, akkor segítsünk neki képzési lehetőséget kapcsolni hozzá.

8 Az egyéni tanácsadás során leggyakrabban használt kérdőívek
Super-féle Munkaérték Kérdőív Foglalkozás Érdeklődés Kérdőív (FÉK) Munka Érdeklődés Kérdőív (MÉK) Holland-féle Érdeklődés Az egyéni tanácsadásra egyedül vagy szülővel érkezik a gyermek. Az egyéni tanácsadás során is kiemelt figyelmet kapnak a kérdőívet. Kitölthetjük a gyermekkel együtt, vagy otthoni kitöltésre is átadhatjuk, ahol a szülő segíthet a gyermeknek. A kérdőívek kiértékeléséből egy szöveges érétkelés készül. Itt külön-külön kiemeljük azt, hogy az adott kérdőív szerint melyik típusba sorolható a gyermek és ehhez mely pályakörök kapcsolhatóak. Az adott szakmákat pedig melyik intézményben lehet tanulni. Ezt az értékelést átadjuk a szülőnek vagy a gyermeknek.

9 “Válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell dolgoznod az életedben.” (Konfucius)
Legyen ez a célunk akkor, amikor segítjük a tanulókat a pályaválasztásuk során.

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Pályaorientáció lehetőségei az iskolában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések