A kompetencia alapú programcsomag bevezetése a Nyárfácska Napköziotthonos Óvodában Változások sodrában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás bevezetése a tényői Napközi Otthonos Óvodában és az Ady Endre Általános Iskolában Projektindító.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A koragyermekkori nevelésről
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Kompetencia alapú óvodai programcsomag
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
TÁMOP az intézményi folyamat szaktanácsadó szemével Balatonszentgyörgy
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Fejlesztési koncepció
A gyakorlatvezető mentor
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.

 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Korszerű óvodapedagógiai módszerek, eljárások alkalmazása a Csertán Sándor Általános Iskola és Óvodában TÁMOP / projekt TEMATIKUS MÜHELYFOGLALKOZÁS.
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A portfólió - óvodai szakterület
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
Szeretettel köszöntöm
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Készítette: Kovács Ferencné
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Összeállította: Szabó Ilona
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A kompetencia alapú programcsomag bevezetése a Nyárfácska Napköziotthonos Óvodában Változások sodrában

Az óvoda rövid történeti áttekintése Óvodánk 1980-ban épült ,egy csoportszobával kezdve meg működését Később összevont óvodák központi intézménye lett (Felsőkelecsény, Dövény tagóvodákkal

Az óvoda rövid történeti áttekintése Jelenleg két tagóvodával Alsószuha, és Felsőkelecsénnyel alkot egy intézményi egységet A három óvodában 4 csoporttal működünk

Óvodánk tárgyi feltételrendszere Az óvoda berendezési, felszerelési tárgyai színben, gyermekek életkori sajátosságainak megfelelnek. Fejlesztő játékainkat pályázati pénzből tudtuk finanszírozni. gyermekeink számára.. Óvodánk tárgyi feltételrendszere

Óvodánk személyi feltételrendszere Célunk, hogy intézményünkben valamennyi alkalmazott rendelkezzen a munkakörre előírt legmagasabb szakképzettséggel: Jelenlegi helyzet: Óvodapedagógus: 7 fő főiskolai végzettséggel rendelkezik Ebből 2 fő vezető óvodapedagógusi szakvizsgával is rendelkezik. Dajkák: 4 fő 4 dajkai képesítéssel, mellettük jól képzett technikai személyzet segíti a munkánkat

Az óvodai nevelés szociokulturális háttere A társadalomban zajló események településünket sem kerülik el. A gyermekek nagy része jelentős szociális, műveltségi hátránnyal rendelkezik, így az esetek nagy részében a gyerekek korukhoz képest alacsonyabb fejlettségi szinten kerülnek be az óvodába.

Nevelés filozófiánk Óvoda dolgozói valljuk: hogy nevelő munkánk akkor eredményes, ha a gyermekeket megismerve, elfogadva, számukra érzelmi biztonságot teremtünk Egyéniségüket tiszteletben tartva törekszünk arra, hogy az ismeretek befogadására nyitottak legyenek, egyéni, differenciált nevelésünk, fejlesztő munkánk eredményeként sikeresen felkészüljenek az iskolai életmódra.

Nevelés filozófiánk Az intézményünkben a tevékenység központú óvodai nevelés módszerét használtuk közel 10 évig A változó társadalmi követelmények miatt éreztük, változtatni kell, új pedagógiai módszereket kell megismernünk, alkalmaznunk

Nevelés filozófiánk: A gyermekeknek nem csak életkori szakaszonként, hanem egyénenként is eltérő testi-lelki szükségleteik vannak. Alapvető követelmény a kisgyermek emberi méltóságának tisztelete, szükségleteinek maradéktalan kielégítése.

A változás szükségessége Nevelő munka során , szükségként jelentkezett a változtatás, a megújulás iránti vágy A pedagógiai megújulás, útkeresés a nevelőtestület részéről Valamint az SNI- gyermekek integrálása a csoportokba

Merre, hogyan? Értékelt nyújtson a gyermekeknek Pedagógiai megújulást adjon a pedagógusnak Érezzék a változást a szülők is A fenntartó is elégedett legyen (anyagi, személyi feltételek Középpontban az alkalmazásképes ismeret, tudás álljon

Merre, hogyan? Az óvodapedagógusok pedagógiai módszertani kultúrájának megújítása, Megfelelő tanulási környezet biztosítása

Kompetencia elvű nevelés- miért is? -A kompetencia-alapú program az egyénre szabott képességfejlesztést helyezi a középpontba, - hangsúlyozza a tevékenykedtetések közben megszerzett ismeretek fontosságát, A tapasztalatszerzést természetes élethelyzetekben. Szakít a frontális Csoportos munkával

Kompetencia elvű nevelés A programcsomag komplex lehetőséget biztosít a módszertani kultúra megújulására gyermekek differenciált fejlesztésére, az egyéni fejlődési ütem figyelembe vételére.

Kompetencia elvű nevelés  A programcsomag tartalma a négy őselemhez kötődik: levegő,- tűz,- víz, - föld.

Kezdetek-az új út megtalálása ???

A kezdetek-az új út megtalálása Új fogalmak-ismerkedés a programmal Kompetencia Innováció Implementáció Projekt Téma hét

A kezdetek-az új út megtalálása Feladatunkat nehezítette, hogy a kompetencia alapú óvodai programcsomag elsősorban homogén csoportokra íródott, a mi óvodánkban vegyes csoportok működnek, így a témák feldolgozása során erre külön oda kellett figyelni.

Tisztul a kép- elindul a munka tanév során hetente több órát töltünk el önképzéssel, felkészüléssel. Intézményi szintű fejlesztő csoportot hoztunk létre melynek állandó tagja volt a szakmai vezető és a megvalósító óvodapedagógusok. A csoporthoz egy-egy feladat elvégzésére kapcsolódtak az adott területen jól felkészült kolléganők is.

Tisztul a kép- elindul a munka A munka során legtöbbet azonban a gyerekek kapták, hiszen minden őértük történt, felhőtlenül játszottak, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, sok közös és egyéni élményben volt részük, gazdagodott személyiségük, örömteli napokat töltöttek az óvodában.

Elvégzett tevékenységek Szeptemberben projekt indító nap az óvodai programcsomag adaptálása, nevelési programunk megújítása, fejlesztési tervek, eszközök kidolgozása, a szükséges új dokumentumok elkészítése. A vállalkozó pedagógusok felkészítő továbbképzésen vettek részt,210-240 óra.

Elvégzett tevékenységek Az óvodapedagógusok az új módszereket beépítették nevelőmunkájukba, amelyről videó film és fénykép is készült. Az óvónőket szakmai mentor segítette, elemzéseivel, szakmai javaslataival. Elkészültek az óvoda saját innovációi Témahetet szerveztünk szülők bevonásával /farsang Három hetes projektet készítettünk szintén a szülők bevonásával /ébred a természet /

Elvégzett tevékenységek Örömmel az óvodában címmel az intézményt átfogó innováció Szociális kompetenciák fejlesztése Szabad óvodai csoport választás pihenés, relaxálás igénye

E l v é g z e t t t e v é k e n y s é g e k

E l v é g z e t t t e v é k e n y s é g e k

Elvégzett tevékenységek A családi játszóházat szerveztünk a szülők számára Elkészítettük óvodánk honlapját,

Egyéb óvodai tevékenységek - Ünnepségek,szervezése/ nyílt, szülőkkel közös/ - Pályázatok programok megvalósítása - Kapcsolattartás a társintézményekkel - Együttműködés a Szülői Munkaközösséggel - Színházlátogatás

Eredmények A legtöbbet azonban a gyerekek kapták, hiszen minden őértük történt, felhőtlenül játszottak, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, sok közös és egyéni élményben volt részük, gazdagodott személyiségük, örömteli napokat töltöttek az óvodában.

Hogyan tovább??? A jövő tervei : jó gyakorlat adaptálása Helyi innováció további alkalmazása Kompetencia elvű nevelés fenntartása Új projektek kidolgozása, a projekt módszer folyamatos alkalmazása

„ Az élet egyikünk számára sem könnyű „ Az élet egyikünk számára sem könnyű. De nincs semmi baj, ha az embernek van kitartása, s főleg önbizalma. Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és hogy ezt a valamit bármi áron is el kell érnünk.” (Madam Curie)

Megvalósult elemek

Megvalósult elemek