Technológiai folyamatok tervezése 1. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Szervezetfejlesztési Program
Mobil egészségipar Mi a mobil és miért?
Tudás, közösség, hatalom
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A gyufa története és mint alkotás eszköze
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Gyártási folyamatok tervezése
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Bútoripari Technikusnak?
Negyedik előadás Március 11
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Nagy Gábor MF01-M2.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Minőségmenedzsment 2. előadás
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Nyugat-magyarországi Egyetem
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Mérnöki készségek 1. ELŐADÁS.
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Technológia / Fémek megmunkálása
Felvilágosodás Bevezető óra.
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Gyógyszerész t.képzés okt. 28. A validálással kapcsolatos új fogalom a PAT PAT (Process Analytical Technology) egy új típusú munkaelv (koncepció),
A CONTROLLING MINT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Személyiségelméletek
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Mindennapi csodák Hogyan „vág” az olló Technika 5. osztály.
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
Az innováció forrásai.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Az információrendszerek kialakulása
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Technológia / Fémek megmunkálása
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Anyagvizsgálat - mérés
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A statisztika eredete és története
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Technológiai folyamatok tervezése I. 5. előadás
Informatikus - fizika 1 ÚJ SZAK AZ ELTE TTK-N az oktatás modernizálása keretében 2000-ben lett kidolgozva, 2002 júniusában engedélyezve, 2003 szeptemberében.
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
Operatív menedzsment és versenyképesség
A tűz története.
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
A fizika mint természettudomány
A gyufa története és mint alkotás eszköze
Tanulási görbék.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Technológiai folyamatok tervezése 1. előadás Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Ipari Termék- és Formatervező Szak Faipari Mérnöki Szak Technológiai folyamatok tervezése 1. előadás

Megfigyeléstől a technológiákig Összetettség, bonyolultság Technológia, ipari technológiák Technika Érzékelés, tapasztalat, megfigyelés Kialakulás ideje

Megfigyeléstől a technológiákig Érzékelés, megfigyelés, tapasztalat Emberi tulajdonság: különböző természeti folyamatokat érzékelte, megfigyelte, tapasztalatokat gyűjtött (hosszú folyamat). Pl.:Ősember a tüzet az égő erdőből hozza. A tűz őrzőjének kiváltságos helye a társadalomban, hatalmi jelkép a tűz. A görögöknél egész mondakör született róla (Prométheusz) Tűzgyújtás: közösségi ünnep

Megfigyeléstől a technológiákig További megfigyeléseket végzett s összegyűjtötte a tapasztalatokat: kövek, fémek szikrázása  tűz (pattintás-kovakő) ágak dörzsölése  tűz (csiholás) Megfigyeléseiből lassan különböző tűzgyújtási technikákra jött rá, melyekkel tüzet gyújthatott. (A középkori emberig ezeket a módszereket használták. Továbblépéshez kellett a tudomány fejlődése, mely a felhalmozott ismeretanyag differenciálódásával továbbfejlődésre adott lehetőséget.)

Megfigyeléstől a technológiákig Tűzgyújtási technikák fejlődése: Kínában már a 6. században használtak tűzgyújtásra kénnel átitatott fenyőfa pálcákat, de a modern gyufa feltalálása a 19. század elejére esik. A 18. század végén a fehérfoszfor felhasználásával kísérletezték ki az első, még nem dörzsgyufaszerű gyújtóeszközöket (pl. foszforos gyertya). 1805-ben a francia vegyész, Louis Jacques Thénard asszisztense, Jean Chancel kísérletezett ki egy költségesen előállítható és meglehetősen veszélyesnek bizonyult gyufaféleséget, a mártógyufát. Az első dörzsgyufát John Walker angol vegyész találta fel 1827-ben, mely érdes felülethez dörzsölve meggyulladt, a hozzá mellékelt dörzspapír segítségével nehezen, de siker esetén robbanásszerűen gyulladt meg, a láng nagysága kiszámíthatatlan volt, ráadásul elviselhetetlen szaggal járt együtt.

Megfigyeléstől a technológiákig Tűzgyújtási technikák fejlődése: 1831-ben a francia Charles Sauria fehérfoszfort adott a gyulladóelegyhez, amely könnyebb gyulladást eredményezett, és csökkentette a kellemetlen szagokat. Az újítás viszont azzal járt együtt – lévén a fehérfoszfor rendkívül gyúlékony –, hogy a gyufaszálakat légmentesen kellett tárolni. Ráadásul az újonnan nyílt gyufagyártó üzemek munkásai tömegesen kaptak foszformérgezést, sőt, követtek el foszforral öngyilkosságot, így a veszély felismertével széles körű kampány indult a fehérfoszforos gyufák betiltásáért. A zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufát 1836-ban a magyar Irinyi János szabadalmaztatta még vegyészhallgató korában. A foszfort meleg vízben oldotta fel, majd a kicsapódott foszforszemcséket ólom-szulfiddal és gumiarábikummal elegyítette. A fenyőfa gyufaszálak fejét a képlékeny masszába mártogatta, majd hagyta keményre száradni.

Megfigyeléstől a technológiákig Gyufagyártás technológiája: A nyersanyagként felhasznált, hagyományosan 60 centiméteres hengeres rönköket megforgatják, a ceruzahegyezőhöz hasonló elv alapján éles penge segítségével először vékony lemezt, hámozott furnért készítenek belőle. Ezt utána vékony csíkokra széthasítva szálfurnért állítanak elő, amelyet kötegekben a megfelelő hosszúságúra darabolnak. Az így kapott nyers gyufaszálakat foszforsav vagy foszforsavas ammónium vizes oldatával impregnálják, kifehérítik vagy megfestik, majd meleg légáramban megszárítják. A gyufaszálakat a mártáshoz előkészítve egy keretbe tűzdelik, s az abból kiálló szálvégeket (a leendő gyufafejet) a képlékeny gyúelegybe mártják. Száradás után az immár kész gyufaszálak a gyufásdobozokba kerülnek, s ez utóbbiakra mozgó körkefék mázolják fel a dörzsfelületet eredményező, melegen még képlékeny masszát.

Megfigyeléstől a technológiákig Összetettség, bonyolultság Technológia, ipari technológiák Technika Érzékelés, tapasztalat, megfigyelés Kialakulás ideje

Technika - Technológia Technika: A legmegfelelőbb és gazdaságos eszközök és anyagok racionális, tudatos felhasználása egy kitűzött cél érdekében. Technikája annak van akinek, vagy aminek a megoldásai elég bonyolultak, precízek vagy "műszakiak", egyéniek és/vagy eszközigényesek ahhoz, hogy elválasszuk attól a személytől vagy eszköztől, amely azt működteti vagy használja. (Ha nem választjuk el az emberi testtől, akkor a neve testtechnika, amelynek legfőbb "művészi" produkciója a performance.) A mérés és az ezzel kapcsolatos tudatos tervezés szorosan összefügg a tevékenységgel, ahogy a mérnök szó is mutatja, "műszaki”, mérésen alapuló technológiai beavatkozás, többnyire szabványos, szabványosított, azaz megismételhető, mással összekapcsolható és utánozható produkció, szemben az ezt nélkülöző "művészi", vagyis kötetlen, méretlen megoldásokkal.

Technika - Technológia A technológia fogalom eredete: (Görög: τεχνολογια < τεχνη "mesterség" + λογος "tan" + toldalék ια) DEF.: A technológia gyűjtőfogalom. Az emberek felhalmozott tapasztalataira, tudására, az ismeretekre alapozva készített eszközeinek, gépeinek, eljárásainak, módszereinek gyűjtőneve, melyeket az ember saját maga alkotott az egyéni (emberi) képességeit megnövelő céllal, amelyek segítségével az emberiség egyre többet tud megismerni, megváltoztatni, megőrizni, stb. az őt körülvevő világból.

Technika - Technológia A technológia során felhasznált, alkalmazott eszközöket, amelyek az emberi élet különböző területein jelentkező problémáinak megoldását segítik, egyszerű szinten szerszámnak, fejlettebb szinten technikának nevezzük. A technológia a mérnöki tudomány eredményeire támaszkodó, azt megtestesítő ismeret vagy szaktudás . A pattintott szerszámoktól a gyufagyártáson át a nanotechnológiákig nagy utat járt be a technológia, mely az emberiség egyik legátfogóbb kultúrkincse. Technológia általános értelmezésén a termékek készítésének, gyártásának tudományát, technikáját és gyakorlatát értjük.

Technológiai korszakok Emberiség kiemelkedése az állatvilágból  tudatos szerszámkészítés Történelem előtti idők technikái kézművesség Középkor  céhek, manufaktúrák technológiái Ipari forradalom (gőzgép, villamos energia, nagyüzemek)  gyártástechnológia XIX. század: tervezés és szervezés tudományos igényű alkalmazása XX. század: tömeggyártás: szalagszerű szerelés (Ford T), mechanikus automaták, megjelenése, kezdetleges, merev programozás („ember nélküli gyárak” megjelenése) XX. század közepe: elektronika, számítástechnika (NC, CNC), informatikai alkalmazások, rugalmas automatizálás (egyedi gyártás is gazdaságos) XXI. Század: mechatronika, robottechnológia, géntechnológia, nanotechnológia … Tapasztalások, tudatosság ismeretanyag, tudáshalmaz növekedés, információ szerzés- és áramlás, tudományos szemlélet

Technológiai korszakok Borotválkozás technológiai fejlődése

Technológiai elemek A technológiai folyamat értékteremtő folyamat. Az egyes érteket teremtő tevékenységek a folyamatok különböző szintjeire kerülhetnek az alábbiak alapján: Tudatossá (megmunkálási mód és eszköz), Eredmény oldaláról megismerhetővé (mérés), Egységessé (szabványosítás), Szabályozottá (visszacsatolás), Folyamat tevékenységelemei egyenként optimálissá (hatékonyság, gazdaságosság, termelékenység, stabilitás), Folyamat egésze optimálissá.

A tevékenység tudatossá tétele CÉL: Technológiai folyamatoknál a célunk a kiindulási anyagokból (és segédanyagokból) új, igényeinknek (vagy a piacnak )megfelelő, termék előállítása. Fontos ezen folyamatoknál, a reprodukálhatóság, a tudás átadása és a kommunikáció. Az alakítási folyamat, lehet egyszerű (eszköz) és bonyolultabb ( technika, maga a technológia). A tevékenység onnantól válik tudatossá, hogy a megfelelő cél eléréséért az általunk tudatosan készített eszközt alkalmazzuk. Az eszköz teszi tevékenységünket tudatossá. Ilyen jól azonosítható esetek : Hídkészítés egyszerű fadarabokból Védelem a környezeti hatások ellen Ételek hőkezelése, őrlése Végtermék oldal oldal (OUTPUT) Tevékenység, átalakítási folyamat (ESZKÖZ, TECHNIKA) Kiindulási oldal (INPUT)

Az tevékenység minőségi és mennyiségi szempontjai A tevékenységi (technológiai) folyamat értékteremtő folyamat. Az értékteremtés során 3 tényező vizsgálandó: Anyag-transzport (folyamat, egyensúlyi egyenlet) Energiatranszport (folyamat, egyensúlyi egyenlet) Információhasznosítás (tudás hasznossága, beépülése a folyamatba) Minőségi eredmény: a nyersanyag – termék átalakítás szakmai eseménye, a folyamat input és output oldalának vizsgálata a befektetett anyagok és kapott termék összehasonlításával. Mennyiségi értékelés: a befektetett anyagok, szaktudás és idő (pénz) megtérülése, azaz a hatékonyság kiértékelése.

A tevékenység eredményeinek kritikus értékelése A tudatos tevékenység végzése, azaz az eszköz, avagy technika tudatos használata teszi lehetővé, hogy a megszerzett tudás (információ) birtokában az egyszer már elvégzett anyag-átalakítások megismételhetőségét. Azaz az egyes folyamatok eredményét használatba vesszük. Az egyes folyamatok eredményei között azonban eltérés lehet (van). Azért, hogy ezeket a különbségeket érzékelni lehessen, a termékek minőségének értékelésére megszülettek az információgyűjtési kiegészítések: MÉRÉS

A tevékenység eredményeinek kritikus értékelése, mérés Mérésnek nevezzük valami méretének vagy nagyságának a megállapítását. Fontos, hogy minden mennyiség fajtához más mérési szint (nagyságrend) tartozik. Alapvető dolog a mérés a tudományos életben, kutatásban. Hídkészítés egyszerű fadarabokból  mérés  a híd teherviselése Védelem a környező hatások ellen  mérés  lakókomfort fokmérői Ételek hőkezelése, őrlése  mérés  ételek íze, emészthetősége Elvárások: kritikus és mérhető tulajdonságok