Milyen követelmények érvényesüljenek a versenyjogi ügyek közgazdasági értékelésekor, különösen bírósági felülvizsgálat esetén? Csorba Gergely MTA KRTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A marketing információs rendszer
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A CLLD-LEADER megközelítés helye és lehetősége a magyar fejlesztéspolitikában VIAB Finta István Ph.D.
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
Szuverenitás az Európai Unióban mint szerződési probléma Az új intézményi közgazdaságtan nézőpontja „Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság” konferencia,
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Verseny és szabályozás 2009 Rövid bemutatás és jellemzés Kiss Ferenc László.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Büntetőeljárás-jog.
Készítette: Magyar Orsolya
Előnyök és alkalmazási területek
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Az érvelés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
Dr. Molnár-Bíró György A piacok újragondolása (avagy hogyan készül az EU elektronikus hírközlési szakpolitikája) Kende Ügyvédi Iroda 1113 Budapest, Karolina.
Dr. Dinya ElekPhD kurzus január 30. DÖNTÉSI MEGOLDÁSOK ESZKÖZEI AZ ORVOSI DIAGNOSZTIKÁBAN.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Pénzügyi szervezetek felügyelete a válság időszakában XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Budapest, szeptember 3. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Dominancia versus versenyhatásteszt a fúziókontrollban Csorba Gergely GVH & MTA-KTI
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
Verseny és Szabályozás konferencia
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
UCP Irányelvek végrehajtása Ausztriában Conference « Consumer protection - Unfair commercial practices » Budapest, 21 st /22 nd of October 2008 Ulrike.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
1 A Nyelvi Tesztelés és Értékelés Európai Egyesülete (EALTA)
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
További együttműködési lehetőségek az AEO-k és a vámhatóság között Duda Gergely NAV KH Vám Főosztály.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
A kelet-közép európai villamos energia átviteli hálózatok értékelése közgazdasági modellezésen alapuló költség-haszon elemzéssel Mezősi András – Szabó.
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
A versenytörvény módosítása
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Nemzetközi magánjog II.
Az SZMBK Intézményi Modell
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Milyen követelmények érvényesüljenek a versenyjogi ügyek közgazdasági értékelésekor, különösen bírósági felülvizsgálat esetén? Csorba Gergely MTA KRTK KTI Verseny és Szabályozás 2013 bemutató

2 Bevezetés A közgazdasági elemzés szerepe egyre erősebb a versenyjogi ügyek értékelésekor, habár a szerepe még mindig kiegészítő A hatásalapú megközelítés egyre határozottabban megjelenik az EU Bizottság és nemzeti hatóságok gyakorlatában és döntéseiben –Különösen összefonódások érékelésekor –2011 EC Best practices for the submission of economic evidence & data collection A cikk két fő (összekapcsolódó) kérdést kíván bemutatni: 1.Milyen sztenderdeket lehet és kell a bíróságoknak alkalmaznia egy adott ügy felülvizsgálatakor az abban megjelenő közgazdasági elemzéssel szemben? 2.Milyen sztenderdeket kell a hatóságoknak és a feleknek alkalmazniuk saját közgazdasági elemzéseikben, hogy a jogi döntéshozók meg tudják ítélni annak relevanciáját és megbízhatóságát?

3 A közgazdasági elemzés felülvizsgálatának korlátai Két fontos figyelembe veendő tény 1.Egy tipikus európai versenyjogi esetben (EU, HUN), a hatóság "inkvizítorként" jár el: egymaga gyűjti be a bizonyítékokat, értékeli azokat és hoz döntést 2.A közgazdasági és empirikus elemzés nem vagy csak nagyon ritkán képes belátni, hogy egy adott hipotézis ésszerű kétséget kizáróan fennáll vagy sem Következmények, amelyeket az EU esetjog is támogat 1.A hatóságnak meg kell hagyni a mérlegelési és döntési lehetőséget (margin of discretion) a közgazdasági bizonyítékokkal szemben (Kali and Salz C-68/94 §223) 2.Elfogadott a valószínűségek súlyozásán (balance of probabilities) alapuló bizonyítási mérce (Impala C-413/06 §52) 3.A bírósági felülvizsgálat nem helyettesítheti saját közgazdasági értékelésével a hatóságét (Impala C-413/06 §145 )

4 Közgazdasági elemzés felülvizsgálatának szintjei A bírósági felülvizsgálat kettő szerepe (Vesterdorf) közgazdasági kérdésekhez kapcsolódó értékelések esetében 1.Teljes ellenőrzés: megfelelő volt-e a hatóság eljárása, feltárta-e pontosan a tényállást – ez egy szigorú "belépési teszt" 2.Korlátozott ellenőrzés: elkövetett-e a hatóság nyilvánvaló értékelési hibát (manifest error of appraisal) (Aalborg Portland C-204/00 §279) –Nem azt kell tehát eldönteni, hogy a hatóság közgazdasági megközelítése a LEGJOBB volt-e, hanem hogy HELYES volt-e annak alkalmazása DE: "Ez nem jelenti azt, hogy a közösségi bíróság nem vizsgálhatja felül a Bizottság gazdasági jellegű tényekre vonatkozó értékelését. 1.A közösségi bíróságnak többek között nem csupán a hivatkozott bizonyítékok tárgyi valószerűségét, megbízhatóságát és következetességét kell vizsgálnia, hanem azt is ellenőriznie kell, hogy a bizonyítékok tartalmazzák-e az adott összetett helyzet értékeléséhez figyelembe veendő összes adatot, 2.valamint hogy e bizonyítékok alátámasztják-e a belőlük levont következtetéseket." (Tetra Laval C-13/03 §39) –Tetra Laval döntés ki is jelöli azokat a fontos kritériumokat, amiket ellenőrizni kell

5 Legjobb gyakorlat közgazdasági elemzésekre EC Best Practices 2011: nem megkötés, csak kijelölt sztenderdek Szintén egy kétlépcsős tesztet jelöl ki annak eldöntésére, hogy egy adott közgazdasági elemzés az adott eljárásban mennyiben elfogadható és releváns bizonyíték: 1.Elemzés alapvető (belső) minőségének ellenőrzése formai kritériumok alapján, 2.Elemzés egységességének és konzisztenciájának ellenőrzése a további kvalitatív és kvantitatív típusú bizonyítékokkal –Alapvetően egy triviális "belépési teszt" – mégis több nagy híres bukás Öt elvárás egy közgazdasági elemzéssel szemben 1.Az elemzés releváns kérdéseit egyértelműen ki kell jelölni 2.A rendelkezésre álló adatok relevanciáját, minőségét és előállítását alaposan be kell mutatni és reprodukálásra alkalmas módon átadni 3.Az alkalmazott módszer választását meg kell indokolni 4.Az eredményeket érthetően kell elmagyarázni és megvitatni 5.Az eredmények robosztusságát be kell tudni mutatni

6 Összefoglalás Bíróságok jogköre elvileg korlátozott a közgazdasági elemzés konkrét szakmai kérdéseinek felülvizsgálatának kapcsán Ugyanakkor mégis teljeskörűen ellenőrizheti és kikényszerítheti, hogy a közgazdasági természetű bizonyítékok begyűjtése és alapos mérlegelése az eljárás során megtörténjen, és ott kerüljön sor azok minden irányból történő mérlegelésére –Vagy végső soron a bírósági eljárásban azt egy szakértő megteheti (de az nem helyettesítheti a bíróság döntését!) Ez a folyamat akkor működik ugyanakkor igazán jól, ha ebben mind a hatóság, mind a felek partnerek Szakmai sztenderdek ezt támogatják, de sajnos az adott ügyben követett rövid távú érdekek miatt ezt nem mindig optimális követni –Ezért is fontos, hogy a bíróság hosszú távra milyen követendő irányt jelöl ki