Operációs rendszerek I

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver ismeretek Háttértárolók
Operációs rendszerek Bevezetés.
A számítógép felépítése
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Mi van a számítógépházban?
A számítógép felépítése
SZOFTVEREK (programok)
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Egy példa a könyvtárszerkezetre
BE KI Perifériák Számítógép.
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
A számítógéprendszer.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Központi feldolgozó egység (CPU)
Az operációs rendszer.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Az operációs rendszereK
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
A számítógép teljesítménye
Állomány és lemezműveletek
Neumann János és elvei.
A személyi számítógép részei:
IT alapismeretek Csíki Gyula.
MS Windows FÁJLMŰVELETEK
A számítógép felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Windows Intéző.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Hardware: (=kemény áru)
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
A számítógép felépítése
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
5. osztály Háttértárolók
Mai számítógépes perifériák
Fájlrendszer, számrendszer
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
A számítógép.
A számítógép felépítése
SZOFTVEREK (programok)
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
A számítógép feladatai és felépítése
Szoftverek csoportosítása
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
Sz&p prof.
Számítógépek és eszközök
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Számítógépek és eszközök
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Előadás másolata:

Operációs rendszerek I Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra

Alapfogalmak CPU : Central Processing Unit a központi feldolgozó egység, ez értelmezi a parancsokat és hajtja végre a memóriában tárolt utasításokat. RAM : Random Access Memory Futtatható olvaható memória. Itt történik az elõbb említett tárolás. A benne lévõ adatok akikapcsolással elvesznek. ROM : Read Only Memory. Csak olvasható tár. A gyártás során határozzák meg a benn lévõ gép számára hasznos információkat. BIOS : Basic Input Output System. Az alapvetõ perifériák kezeléséhez szükséges programok és adatok összefoglaló neve.

HARDVER : A számítógépet felépítõ alkatrészek, fizikai berendezések összessége. SZOFTVER : A számítógépek mûködéséhez szükséges elvek, módszerek és azokat megvalósító programok, eljárások adatok összege. PROGRAM : A számítógép által értelmezhetõ utasítások sorozata. DOS : Disk Operating System. Lemezes operációs rendszer. A szg mûködéséhez, üzemeltetéséhez szükséges programok összessége. FILE, ÁLLOMÁNY : Valamilyen rendezõ elv alapján összetartozó adatok halmaza, amelyet egy egységként tárolunk a háttértárolókon. KATALÓGUS, KÖNYVTÁR : Az a terület, ahol a fájl-okra vonatkozó adatokat (megnevezés, létrehozási idõpont, méret...) tároljuk.

A számítógépek feladatai: · Adatok tárolása. · Adatok gyors visszakeresése. · Műveletek végzése adatokkal. · Adatok csoportosítása. · Folyamatszabályozás (UNIVERZÁLIS eszköz). · A feldolgozást a program szabja meg. · Különböző feladatoknál az eszköz nem változik. · Új feladathoz új program.

A számítógép működési elve A számítógépek működésének elve a kettes számrendszer segítségével fogalmazható meg. Kétféle állapotú egységek működtetésén alapul a legbonyolultabb eljárások elvégzése, szöveges és képi információk tárolása. A működés legkisebb egységeit biteknek (binary digit, bináris számjegy; egy, az adott áramköri állapotnak megfeleltetett 2-es számrendszer-béli szám, értéke 0 vagy 1.) nevezzük. Az információtárolás egysége a 8 bitből álló bájt. (byte). 1 kB (kilobyte) = 1024 byte 1 MB (megabyte) = 1024 kB 1 GB (gigabyte) = 1024 MB Az információkat kódrendszer segítségével tárolja a számítógép. A kódrendszer a karakterekhez számokat rendel, a legelterjedtebb (ASCII) kódrendszer 256 (28) elemű.

Mi van a számítógépházban? Tápegység memória Merevlemez, cd-és dvd meghajtó Illesztőkártyák (PCI) Alaplap

Alaplap:Az alaplap és a számítógép képességeit döntően meghatározza az alkalmazott lapkakészlet. Tápegység:Az ebből kiinduló, színes vezetékek viszik mindenhová az áramot. Processzor: Az alaplapon található. A számítógép „agya”. Memória: Az adatok, programok ideiglenes tárolására szolgál. Illesztőkártyák: Perifériák csatlakoztatásához szükségesek.

Háttértárolók: a számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat. Merevlemez(winchester,HDD): Több, egymás felett elhelyezkedő merev, mágnesezhető réteggel bevont könnyűfém lemez. Nagy mennyiségű adat biztonságos tárolására alkalmas, ugyanakkor gyors működésű. Hajlékonylemezek(FDD): 1,44 MB adat tárolására alkalmas, sérülékenyebb, lassú működésű. CD (650 MB, 700 MB, 800 MB) DVD (4,5 GB, 9 GB) Pendrive(128 MB, 256 MB, 512 MB, 1 GB, …)

Periféria A perifériák azok az eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy a számítógép és a külvilág között kapcsolat jöjjön létre. A perifériákat három nagy csoportba soroljuk adatáramlás alapján: Kiviteli periféria, amelyeknél a szg-ből jutnak el adatok a külvilág felé. Pl. nyomtató Beviteli periféria: a külvilágból jutnak el adatok a szg-be. Pl. egér, billentyűzet, scanner Ki-és beviteli periféria: a külvilág és a szg között mindkét irányban áramlanak adatok. Pl. merevlemez

Programok(szoftverek) csoprtosítása: Operációs rendszerek: kapcsolatot teremt a gép és a felhasználó között, vezérli a hardver eszközöket, és a programok futásához megfelelő környezetet biztosítanak. Felhasználói programok: egy-egy speciális feladat megoldására alkalmas. Fordítóprogramok: A programozónak van rá szüksége. A különböző programnyelveken megírt programokat a számítógép által érthető jelsorozatra fordítják le. (verzió)

Az operációs rendszer ISO (Nemzetközi Standard Szervezet) fogalmat mondanék el. Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így például: ütemezi a programok végrehajtását elosztja az erôforrásokat (pl. belső tár, processzor...), azaz vezérli a hardveregységeket biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt (grafikus felhasználói felület…).

Operációs rendszerek osztályozása egy időben futatható programok száma szerint (egyfeladatos, többfeladatos) felhasználók száma szerint (egy, ill. több felhasználós) a felhasználói felület szerint (grafikus, karakteres) a hardver mérete szerint („nagygépes”, „kisgépes”)

PC-s operációs rendszerek Windows XP Windows XP DOS MacOS LINUX LINUX BSD Windows Vista

Windows fejlődése

Ikonok Asztal Start menü Tálca

Teljes méret Címsor Rendszermenü Menüsor Kis méret Bezárás Görgetősávok

Váltás a programok között: Alt+tab billentyűkombinációval Tálcán A windows leállítása: Alt+F4 Start leállítás leállítás

Állomány nevének felépítése Állománynév.kiterjesztés Az állománynév a DOS-ban max. 8 karakter lehet. Speciális karaktereket és szóközt nem tartalmazhat.

Kiterjesztések Futtatható állomány: COM, EXE, BAT szövegfájlok: TXT, DOC, WRI, PDF, RTF Adatbázis állomány: DBF, MDB, DAT, LST Hangállomány: MID, MP3, SND, WAV, WMA, AU, OGG, AIFF Ideiglenes állomány: TMP Ideiglenes vagy biztonsági mentés állomány: BAK Képállomány: BMP, TIF, GIF, JPEG, JPG, PCX, PNG ,ICO… Nyomtatásleíró: EPS Prezentációs állomány: PPT, PPS Táblázatkezelő: XLS, XLC, WQ1, WKS Tömörített állomány: ARJ, LHA, ZIP, RAR, ACE, TGZ Videó: MP4, AVI, MOV, ASF, WMV Windows vágólap állomány: CLP

Mappa-/fájlműveletek létrehozás: jobb egérgomb  új Mappa/állomány Fájl új Mappa/állomány törlés Jobb egérgomb  törlés Fájl törlés Átnevezés Jobb egérgomb  átnevezés Fájl  átnevezés Áthelyezés Jobb egérgomb kivágás, jobb egérgomb beillesztés Szerkesztés kivágás, szerkesztés  beillesztés Másolás Jobb egérgombmásolás, jobb egérgomb  beillesztés Szereksztés másolás, szerkesztés beillesztés

Kijelölés Különböző helyen lévő fájlok/mappák kijelölése: Ctrl + kijelölés Egymás után elhelyezkedő fájlok/mappák kijelölése: Shift + kijelölés

Állományok tulajdonságainak beállítása Állományon jobb egérgomb  tulajdonságok