A TANODA Dr. Schiffer Csilla.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Bókay János Humán Szakközépiskola tanév
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Nem a probléma érdekes, hanem az ember Belvárosi Tanoda Alapítvány • középiskolákból kimaradt fiatalok középiskolája • lemorzsolódó fiatalok képzésének.
Az iskolai szociálismunka
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Méltányossági elvek a közoktatásban
Az osztályfőnöki szerep története
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
2008. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA. KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉRETTSÉGI ELŐKÉSZÍTŐ középszintű emelt szintű ÉRETTSÉGI VIZSGA Feltétele: a tanuló.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM és SZAKKÖZÉPISKOLA Tovább.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Integráló iskolák a közoktatásban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
DARUS a gyermekekért.
„Referenciaintézmény kialakítása a II
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A TANODA Dr. Schiffer Csilla

„Olyan intézmény, amely iskolán kívüli foglalkozás keretében a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, közülük is főként a hátrányos megkülönböztetés miatt még nehezebb helyzetben lévő romák iskolai sikerességét, továbbtanulását kívánja elősegíteni, ezáltal javítva későbbi esélyeiket a munkaerőpiacon való érvényesülésre és a társadalmi integrációra.” (Kerényi, 2005, 15)

A TANODÁK CÉLJA megpróbálnak hozzájárulni tanulóik iskolai sikerességéhez – képességeik kibontakoztatása által, megpróbálják csökkenteni a szociális hátrányokból fakadó nehézségeiket, segítik megőrizni az otthoni kultúra értékeit, azaz erősítik a programban résztvevő gyermekek kulturális identitását

A BELVÁROSI TANODA A Belváros Tanoda Alapítvány 1 éves előkészítő munkát követően 1990-ben kezdte meg tevékenységét Budapesten, az V. kerületben. (1056. Bp. Irányi u. 19-23.) A nevelés-oktatás általános célja, feladata az iskolai oktatásból kimaradt fiatalok gimnáziumi képzése, érettségire való felkészítése, kétszintű érettségiztetése, szakképzése, mentális gondozása integrált módon személyre szabott tanulási program és személyközpontú gondoskodás alapján. A Tanoda feladata, hogy a gimnáziumi tananyag elsajátítása, az érettségire való felkészítés, szakképzés mellett segítse a tanulással, szocializációval kapcsolatos gátak, szorongások leépítését; fejlessze a fiatalok tanulási és kommunikációs kedvét, készségét, képességét, a megfelelő önértékelés kialakulását.

CÉLCSOPORT A 15-22 év közötti középiskolát megkezdett, de abból különböző okok miatt kimaradt, kallódó, deviáns életvezetésű fiatalok, köztük a beilleszkedési, magatartási zavarokkal küzdő, látás-, hallás-, mozgássérült, testi, érzékszervi fogyatékos (sajátos nevelési igényű), tanulmányi problémákkal küszködő fiatalok.

A TANODA MUNKACSOPORTJAI A Tanodában három munkacsoport foglalkozik a fiatalokkal, ebből kettő speciális célcsoporttal: Megálló Oktatási Program: a szenvedélybeteg- és komoly életvezetési zavarokkal és tanulási problémákkal küszködő fiatalok egész napos ellátását, érettségire való felkészítését vállalja, napirendbe szervezett, terápiával is kiegészülő segítő munkával Váltó Program: a kriminális életvezetésű, előzetes letartóztatásban lévő, büntetésüket töltő, szabadult, ill. szabadlábon lévő fiatal felnőttek oktatását és reszocializációját végzi Tanoda Program: azoknak a középiskolákból kimaradt deviáns fiataloknak kínál tanulási lehetőséget, akik elsősorban a személyközpontú oktatásért fordulnak az intézményhez segítségért

Felmérik az egyes tanulók tudásszintjét, képességeit és érdeklődési területeit A tanulóközösen egyéni tanulási és teljesítményprogramot alakítanak ki, melyet szerződésben rögzítenek. Nincsenek osztályok és évfolyamok, a diákok tantárgyanként kialakított, kis létszámú tanulócsoportokban tanulnak.

CÉLOK Kemény, közös munka során képessé tenni a bekerülő fiatalokat az önálló, támogatás nélküli, értelmes és lehetőleg örömökben gazdag életvezetésre, s felkészülni az érettségi vizsgára. Az intézmény tanárai nem várják el, hogy a diákok minden tantárgyból a maximumot teljesítsék. Az elvárás az, hogy a diákok az általuk választott témakörökben alaposan elmerüljenek, a többi tárgyból pedig az alapszintet teljesítsék.

OKTATÓ-NEVELŐ TEVÉKENYSÉG A tanórák alatt minden egyes alkalommal intenzív kommunikáció zajlik. Az oktatók minden egyes foglalkozás ideje alatt minden diákot megszólítanak, munkára invitálnak és késztetnek. Ennek azért van különleges jelentősége, mert az intézmény diákjai esetében csak kis százalékban lehet számítani az otthoni munkára. Az információk és a tudás megszerzésének elsődleges helye az ő esetükben a Tanoda.

MÓDSZEREK Alapmódszer: a beszélgetés. A Tanoda munkatársai a tanítás tekintetében is elsődlegesen segítő személyek. Az alkalmazott módszerek lényege a személyközpontúság, ami által minden diák a maga tempójában juthat el az érettségiig. A Tanodában segítő foglalkozású szakemberek, pedagógusok, szociális munkások, népművelők dolgoznak, akiknek legfontosabb feladata a segítő kapcsolat alakítása, fenntartása, és akik a tanár-diák kapcsolatot is így értelmezik, működtetik.

Egy TANÉV időbeosztása Több tanulmányi időszak: Műhelymunka időszakkal kezdődik (tanórák, ahol a szaktanár és a diákok közösen dolgozzák fel a tananyagot) Konzultációs- és vizsgaidőszak Egyéni és csoportos konzultációk (vizsgák előtt a tantárgyanként) Fakultációk (foto, film, zene, vallástörténet, sport …) Spontán szerveződött tevékenységek (önálló tanulás, beszélgető csoportok, közös játék, közös zenélés …)

JELLEMZŐI az intenzív, közös munkán, elfogadáson, bizalmon és őszinteségen alapuló, egyenrangú partnerként együttműködő tanár- diák kapcsolat a napi odafigyelés minden diákra az otthon-érzet, a családias légkör, a kölcsönös törődés a diákok és tanárok személyes igényeinek tiszteletben tartása, az egymás iránti türelem, és a közösen végzett munka öröme és buktatói, a folytonos változás és tanulás

IRODALOM Győrik Edit (2007): A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja, Budapest Kerényi György (szerk. 2005): Tanodakönyv. Javaslatok tanodák szervezéséhez. Sulinova Kht, Budapest Németh Szilvia (szerk. 2008): A tanoda-típusú intézmények működésének, tevékenységének elemzése, Tárki-tudok, Budapest, http://www.tarki- tudok.hu/file/tanulmanyok/tanodaelemzes.pdf