KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szociológia mint tudomány
Advertisements

Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Történeti episztemológia
Az orvosi szociológia oktatása a Szegedi Tudományegyetemen
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
A személyiség.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
GYAKORLAT-ORIENTÁLT KURZUSOK/ TANANYAG-TARTALMAK A SZOCIÁLIS MUNKÁS ÉS SZOCIÁLPOLITIKUS KÉPZÉSBEN ( a jelenlegiek, ill. az 544c projekt ez irányú fejlesztései)
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA iii. módszertan Escher, M. C.: Hand with Reflecting Globe, 1935.
Nevelés- és oktatásszociológia
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
2008/2009. I. félév Takács-Murinkó Lívia
Bevezető információk Új tárgy – közösen kell „kiszenvedni” (gyakorlat ??) Anyagok rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ (a megfelelő.
Mivel foglalkozik a pszichológia?
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
TUDÁSALAPÚ RENDSZEREK Tudnivalók ILCV441 Előadó: Kovács Zita 2013/2014. I. félév.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A társadalmi modernizáció és a szociológiai gondolkodás gyökerei
A környezetjog elvei.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Társadalom – politika – média Komplex digitális tananyag- és taneszköz- fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára (TÁMOP /1/A )
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Emberképek a tudományágak szempontjából Szociológia II.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Kultúra-gazdaságtan Takács Dávid
Mérnök informatika szak BSc.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A szociológia kilakulása, tárgya, szemléletmódja
A szociológia „előfutárai” és az „Alapító atyák”
Sámánizmus és népvallás 3.
Bevezetés a pszichológiába
NEVELÉSELMÉLET.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
Funkcionalisták Dr Skrabski Árpád. Saint Simon ( ) A társadalmat mozgató erők: megszokás amely intézményekben ölt testet újításra való hajlam.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Szociológia - Jogszociológia
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Durkheim Társadalmi kötelékek és rituálék. A vallás társadalmi jellegű A társadalom egyes egyéni erők szintézise Ezen erők az egyén viszonylatában fölérendeltek.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Závada Pál: Természetes fény Magvető, Budapest, 2014 Készítette: Pfeiffer Tamás István.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
III. A szociológia története. 1. Az előfutárok Claude Henri Saint-Simon ( ) - a megszokás ereje és az újításra való hajlam - teológiai, katonai.
JÖVŐKUTATÁSI PARADIGMÁK Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottságának Jövőkutatási Bizottsága Budapest, június 4. Dr. Hideg Éva egyetemi.
KOMMUNIKÁCIÓS STRATÉGIÁK a társadalmi kommunikációban, avagy a közösség és a társadalom szintjén.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
Bevezetés a filozófiába
A közigazgatás funkciói/feladatai
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
*Innovatív társadalom, innovatív közösségek*
*Innovatív társadalom, innovatív közösségek*
*Társadalmi innovációk a térségben* Dr. Szabó-Tóth Kinga
*Társadalmi innovációs példák és gyakorlatok Dr. Szabó-Tóth Kinga
Előadás másolata:

KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László

„A modernizáció folyamatának az olvasatai” TANTÁRGYBEMUTATÓ „A modernizáció folyamatának az olvasatai”  Péter László

TANTÁRGYBEMUTATÓ Elméletek, elméleti megközelítések Perspektívák A szociológiai gondolkodás kialakulása  Péter László

Auguste Comte szociológiája TANTÁRGYBEMUTATÓ Auguste Comte szociológiája Szociológia és szociologizmus Társadalmi statika és társadalmi dinamika Társadalmi evolúció, és a stádiumok elmélete A tudományok rendszere és a szociológia módszertana  Péter László

Herbert Spencer szociológiája TANTÁRGYBEMUTATÓ Herbert Spencer szociológiája A társadalmi organizmus metaforája A társadalmi fejlődés elmélete  Péter László

Emilé Durkheim szociológája TANTÁRGYBEMUTATÓ Emilé Durkheim szociológája Módszertan, társadalmi tény fogalma Organikus és mechanikus szolidaritás fogalmai Az öngyilkosság kérdése, típusok, módszertana  Péter László

Max Weber szociológiája TANTÁRGYBEMUTATÓ Max Weber szociológiája Alapfogalmak Társadalmi cselekvés, társadalmi kapcsolat, az ideáltípusok Az uralom típusai A protestantizmus és a kapitalizmus viszonyának kérdése Politikai és etika viszonya  Péter László

Ferdinand Tönnies szociológiája TANTÁRGYBEMUTATÓ Ferdinand Tönnies szociológiája A társadalmi akarat és társadalmi kapcsolatok problematikája A közösség és a társadalom fogalma  Péter László

TANTÁRGYBEMUTATÓ Kötelező könyvészet I. Emilé Durkheim: Regulile metodei sociologice, Bucuresti, 1982 Emilé Durkheim: Az öngyilkosság. Szociológiai tanulmány, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1982 Max Weber: Gazdaság és Társadalom I, A megértő szociológia alapvonalai, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1987 Max Weber: A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme, Gondolat, Budapest, 1982  Péter László

Kötelező könyvészet II. TANTÁRGYBEMUTATÓ Kötelező könyvészet II. Max Weber: A politikai, mint hivatás, Medvetánc, Szeged, 1989 Ferdinand Tönnies: Közösség és társadalom, Gondolat, 1987 vagy 2004 Felkai-Haskó-Némedi-Molnár-Némedi-Pál-Somlai: A szociológia kialakulása, Új Mandátum, Budapest, 1999 Michel Lallement: Istoria ideilor sociologice, Vol. I. De la origini pana la Weber, Antet, Oradea, 1997  Péter László

Kötelező könyvészet III. TANTÁRGYBEMUTATÓ Kötelező könyvészet III. Nemedi, Dénes (2005) Klasszikus szociológia 1890-1945 Budapest: Napvilág Kiadó  Péter László

Szemináriumi feladatok TANTÁRGYBEMUTATÓ Szemináriumi feladatok Csoportos bemutatások Két konceptuális és szinoptikus térkép egyéni kidolgozása és bemutatása (értelmező séma)

Teszt II: Előzetesen adott kérdések értelmezése: 25% TANTÁRGYBEMUTATÓ Tesz I: Klasszikus szövegek szerzőinek a felismerése és értelmezése a kötelező könyvészetből: 25% Teszt II: Előzetesen adott kérdések értelmezése: 25% Teszt III: Megadott szociológia fogalmak helyes használata és alkalmazása 20% Konceptuális és szinoptikus térképek kidolgozása és bemutatása a szemináriumok alkalmával 30%  Péter László

A következő órára való kötelező olvasmány TANTÁRGYBEMUTATÓ A következő órára való kötelező olvasmány Felkai, Gábor és Mtsai. A szociológia kialakulása Budapest, Új Mandátum, 1999, 13.-24. oldalak