Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája 2010. március 4-5. STRATÉGIAI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Az alapítványi munka alapgondolata, reménye és célja:
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Egészség-műveltség = Health Literacy ☺
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Az emberi szükségletek hierarchiájáról
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Fenntartható fejlődés
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Egyéni döntések a szervezetben
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Elméleti közgazdaságtan
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Fogd A Kezem Alapítvány
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
A vidéki tér sikertényezői
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az EEM helye a menedzsmentben
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A hippokratészi eskü értelmezése
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Fleischer Tamás MTA KRTK Világgazdasági Intézet ELTE Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományok Módszertana Tanszék Humánökológia szakirány Város, közlekedés,
Etikai irányzatok a települések környezetvédelmi törekvéseiben Suvák Andrea, tudományos segédmunkatárs MTA KRTK RKI DTO.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Vállalati fenntarthatóság
SEEM alapok.
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Előadás másolata:

Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI KUTATÓKÖZPONT

A közösség - a fenntartható fejlődés szükséges feltétele Kiss Tibor Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Stratégiai Kutatóközpont STRATÉGIAI KUTATÓKÖZPONT

3 A fenntarthatóságról Fenntarthatóság alatt a jelenlegi civilizációnk generációkon keresztüli működtethetőségét értjük. MASLOW 5. Önmegvalósítás 4. Elismerés 3. Valahová tartozás 2. Biztonság 1. Fiziológiai szükségletek GLOBÁLIS SZABÁLYOZÁSKORLÁTOK! ERŐFORRÁSOK Statikus, a fizikai fenntarthatóságra utal, a fejlődést előfeltételezi

4 A fejlődésről A fejlődés minőségi kategória, ezért korlátlan, nincs felső határa. MASLOW 5. Önmegvalósítás 4. Elismerés 3. Valahová tartozás 2. Biztonság 1. Fiziológiai szükségletek A GAZDASÁGI RACIONALITÁS, PÉNZÜGYI ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK CSAK ITT KEZDŐDHETNEK!!

5 Irányítottság helyett önálló cselekvés A felülről irányított, reagáló emberek helyett önállóan cselekvő, a tetteikért felelősséget vállaló autonóm emberek, közösségek. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉST A KÖZÖSSÉGEK BIZTOSÍTHATJÁK.

6 Az igazi paradigmaváltás a fenntartható fejlődés működése során következik be NEM a világgazdaság határozza meg, hogy MIT VESZ EL, hanem a közösségek határozzák meg (KONTROLL), hogy MIT ADNAK, és a VILÁGGAZGASÁG ALKALMAZKODIK. Globális gazdaság Új kultúra, új gazdasági – társadalmi struktúra kialakulása, az élelmiszer- és energiabiztonság kialakítása

7 Tennivalók A fenntartható fejlődés olyan életmód kialakítását és fenntartását jelenti, melynek során az ember, a közösségek és a természeti környezet kölcsönösen fejlődik, és ez a szemléletmód öröklődik a következő generációkra. Megvalósítás A közösség által teremtett piac Költséghatékony termelési struktúra SAJÁT KEZDEMÉNYEZÉSBŐL VALÓSÍTHATÓ MEG MINDKETTŐ. El kell kezdődnie az embertömegek közösségé alakulásának és a természeti környezet újjáélesztésének. Hulladék

8 Összefoglalás Köszönöm a figyelmet! A fenntarthatóság jelenlegi értelmezése a fizikai szükségletek kielégítésének egyoldalú szemlélete. A lelki – szellemi tényezőkkel együtt kapjuk meg az emberek, a természet igazi lényegét, ahová fejlődnünk kell, ahol kisebb a fizikai tényezők jelentősége. A kívülről irányítottságot fel kell váltani a belső kezdeményezéssel: a közösség, mint feltétel Az ember és a természet együttes fejlődése indíthatja el az igazi paradigmaváltást.