Rotary Története, eszméi, tevékenysége. Rotary – A sztori Paul P.Harris alapította az első Rotary klubot 1905 február 23-án Chicagoban. Több mint egy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
HAJDÚSZOBOSZLÓ ⁄ Hajdúszoboszló Közép-Európában, Magyarország keleti részén található. Európa híres pusztája, a Hortobágy és a mozgalmas nagyváros, Debrecen.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Rettegi Attila programja
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
A cserkészet bemutatása
Iskolánkról.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LC SOPRON ELSŐ ÜLÉS ÜNNEPÉLYESSÉGE  Lions himnusz  Főhajtás az elhunyt tagokért  Külön tisztelet az aktív alapítóknak.
Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
Legyen jobb a gyermekeknek!
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Fogd A Kezem Alapítvány
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
Tagszervezeti munka erősítése
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” NCA-ÖNSZ-08-C-0070 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért Alapítvány Május
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
Mozduljunk meg! Let’s move! HU-12-E R3 Projekt indító rendezvény Általános ismertető.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Mentorrendszer ELTE Mi a mentorrendszer?dv Egyetemünk külföldi hallgatóit segítő önkéntes magyar hallgatókból álló szervezet Students helping students.
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
B a r á t s á g g a l a k ö z ö s s é g é r t! Rotary Akadémia A Rotary klubok szervezeti kérdései, klubélet Összeállította: Dervarics Attila.
B a r á t s á g g a l a k ö z ö s s é g é r t! Rotary Akadémia A Rotary pénzgazdálkodása Összeállította: Hajdu Szabolcs.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Miért jó rotarystának lenni? Két megközelítés Emberbaráti Praktikus.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Hegyvidéki Kulturális Szalon
A DANONE és az MLSZ együttműködésében
Hogyan indítsunk cserkészcsapatot közösségünkben?
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Vajdasági ifjúsági tapasztalatok az uniós programok terén
Óvodai és iskolai szociális segítés
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

Rotary Története, eszméi, tevékenysége

Rotary – A sztori Paul P.Harris alapította az első Rotary klubot 1905 február 23-án Chicagoban. Több mint egy évszázaddal az alapítás után a Rotary megmaradt eredeti célkitűzésénél mint a helyi közösségek támogatása valamint az emberi kapcsolatok, a béke és a kölcsönös megértés szolgálata. Az ENSZ alapításában 1945-ben 49 rotarista vett részt delegátusként vagy szakértőként és ma a Rotary, mint nem kormányzati szerv az egyik legmagasabb szintü konzultációs státusszal rendelkezik.

Mi a Rotary? 1,2 millió üzleti, szakmai és közösségi vezető ember több mint 200 országban és régióban végez humanitárius szolgálatot és tesz erőfeszítéseket a jóakarat és béke építésére. A Rotary helyi közösségek önkénteseinek globális hálózata. A világon több mint Rotary klub kezdeményez segítő szolgálatokat az írástudatlanság, a betegségek, az éhezés, a szegénység, a tiszta ivóvíz hiánya és egyéb környezeti ártalmakban érintettek megsegítésére.

Nemzetközi projekt támogatások Rotary klubok sokrétű humanitárius, interkultúrális és oktatási tevékenységben vesznek részt az életminőség javítására. A Rotary nemzetközi szervezete adományokkal támogatja a helyi klubok kezdeményezéseit amelyek orvosi szolgálatot, tiszta vizet, élelmet, szakmai és általános oktatást, az ifjúság fejlődését szolgálják a rászorulók milliói számára főként a fejlődő világban. Több mint 200 különféle támogatási alap nyújt anyagi forrást a Rotary önkéntesek munkájához, akik a világ különböző részein a szükséges technikai tudással és szakértelemmel projekteken dolgoznak.

Béke és jóakarat A Rotary építi a megértést nemzetközi ösztöndíjakon, csere programokon keresztül és humanitárius támogatási alapokkal óta több mint diák 110 országból tanult hazájától távol a Rotary Követek Ösztöndíj program keretében. A Rotary Csoportos Tanulmányi Csereprogram keretében fiatal szakember tanulmányozhatta szakmája fejlődését más országokban. Minden évben középiskolás diák szerez életre szóló tapasztalatot az egy tanulmányi évre szóló Ifjúsági Csereprogram keretében.

Polio Plus program A Rotary 1985-ben a WHO és az UNICEF együttműködésével indította el ambíciózus programját a világ összes gyermekének a gyermekbénulás elleni szerrel történő ellátására. A program eredményeként annak kezdete óta, a Rotary tagok 650 millió US dolláros támogatásának és a helyi önkéntesek munkájának köszönhetően a gyermekbénulásos esetek száma 99%-kal esett. A Bill és Melinda Gates Alapítvány nagylelkű hozzájárulásával remények szerint a program rövid időn belül teljes sikerrel zárulhat.

Rotarista Rotary klub tagként lehetőség van, hogy élvezetes és szervezett formában tehessünk helyi közösségünkért. A tagok hetente találkoznak, hogy tervezzék és szervezzék szolgálatukat a helyi és nemzetközi közösség üdvére. A tagok szakértelmüket és tapasztalatukat felhasználva akár globális célok érdekében is, szakmai ismeretekre tehetnek szert, karrierjük fejlődhet és lehetőségük van más kultúrák megértésére is. A Rotary klubok nem vallási vagy politikai alapon szerveződnek és nyitottak jelöltek befogadására bőrszínüktől, vallásuktól és kultúrájuktól függetlenül.

Rotary Magyarországon 1925 október 29-én alakult meg Magyarországon az első Budapesti Rotary Club a Pannónia szállóban ban már 12 rotary klub működött az országban 628 taggal, köztük több olyan ismert személyiség mint Szentgyörgyi Albert. A Rotary tevékenysége 1942-től 1989-ig, 47 éven keresztül kényszerből szünetelt Magyarországon. A rendszerváltást követően, 1989-től vált lehetővé klubok alakulása és újraalakulása ben már ismét önálló kormányzóságba (D-1911) szerveződtek a magyar rotaristák. Ma 46 Rotary klub van az országban 1200 taggal.

Rotary Szentendrén A Dr.Cseri Miklós kezdeményezésére működő asztaltársaság 1998 június 27-i charter ünnepségen 25 taggal alapította meg az önálló Rotary klubot Szentendrén. A klub több mint 15 éves története során számos jótékonysági akció szervezésével járult hozzá szűkebb környezetében a nehézségekkel küzdők támogatására. Részt vett országos és nemzetközi kiterjedésű adománygyűjtő akciókban is.

Rotary akciók Szentendrén Tapintható térkép a szentendrei Skanzenben Feljáró a postánál mozgássérültek részére Püspökmajori játszótér fejlesztése Pestis kereszt felújítása a Szamárhegyen Déméter Ház alapítvány támogatása Látásvizsgáló készülék gyermekeknek a rendelőintézet részére Ázsiai tsunami károsultjainak támogatása Gyermekétkeztetési szolgáltatóknak technológia fejlesztés 50 km sebességkorlátozás betartását célzó kampány Homlokzatjavítás a Rákóczi Gimnázium épületén Cselló és zongora a Zeneiskola számára Haiti földrengés károsultjainak támogatása

Rotary akciók Szentendrén Jobb Velünk a Világ koncert támogatása Folyosói dekoráció a Móricz Gimnáziumban Diákcsere programok szervezése Vaktérkép felállítása a Dumtsa utcában ‘Bízz magadban’ tehetség gondozó Ösztöndíj program Gumikacsa adománygyűjtő verseny Adventi adománygyűjtés Meleg leves akció hajléktalanoknak Pihenőpadok az orvosi rendelőnél

Klubélet Klub események: Heti ülések Félévi és évzáró családos ünnepi vacsorák Adománygyűjtő akciók Kirándulások Részvétel a D-1911 és az Rotary International rendezvényein Külföldi klubkapcsolat Ferney-Voltaire

Klubélet A tagsági követelmények: Rotary International és klubélet szabályainak elfogadása tagdíj követelmények teljesítése részvétel a heti üléseken aktív részvétel a klub programjaiban klub tisztség vállalása rotációban