Függvények.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

A Szállítási feladat megoldása
Információs függvények
Koordináták, függvények
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Gazdasági informatika
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Visual Basic for Application (VBA)
Göncziné Kapros Katalin humáninformatika.ektf.hu
Microsoft Excel 2007.
Táblázatkezelés - függvények
“Dátum és idő“ függvények
Microsoft Excel Függvények II.
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Az XI.A osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Magyarázata:
Összeállította: Sallai András
Táblázat kezelő programok
Visual Basic for Application (VBA)
Táblázat kezelő programok I.
Táblázatkezelés-Excel
Táblázatkezelés Microsoft Excel
Táblázatkezelés a MS Excel segítségével
Mátrix függvények Keresőfüggvények
Turbo pascal feladatok 2
CELLACÍMZÉSI MÓDOK A TÁBLÁZATKEZELŐ PROGRAMBAN
Táblázat módosítása.
Táblázatkezelés – MS Office Excel
Microsoft Excel Függvények VII..
Microsoft Excel Függvények VI..
Microsoft Excel Függvények II.
Microsoft Excel Függvények VIII.
Adatkezelő lehetőségek
Excel Hivatkozások, függvények használata
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Függvények.
Függvények.
Forrás: informatika.gtportal.eu/letoltes/excel/szum_max_min.ppt
Elemi döntési módszerek példa: 4 alternatíva, 6 szempont
Táblázatkezelés.
“Cserey-Goga”iskolacsoport Kraszna X.B Statisztikamánia csoportja S TATISZTIKAI FÜGGVÉNYEK.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Használt függvények bemutatása, magyarázata Forrás: ubuntu.huubuntu.hu.
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Táblázatkezelés tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Openoffice Calc.
Összefoglalás eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
Informatika I. 4. Szöveg és dátumfüggvények.
Excel használata fizikai modellkísérletekhez Multimédiás alkalmazások a természettudományos oktatásban Szerző: Csanaky Attila.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Microsoft Excel függvények
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
Turócziné Kiscsatári Nóra
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Függvények II..
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Táblázatkezelés.
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice, LibreOffice Calc
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Statisztikai és logikai függvények
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Függvények használata
FÜGGVÉNYEK (Excel).
Készítette:Roppantóné Lévay Mária
Excel függvények a dolgozathoz!
Előadás másolata:

Függvények

Minden képletet, cellahivatkozást, függvényt egyenlőség jellel kezdünk. Függvény felépítése: =függvénynév(paraméter1;p3;p4…) A függvények paramétereit pontosvesszővel választjuk el Kis és nagybetű nem számít Általában

Függvénymásoló használata Lemásoljuk a függvényt Megnézzük, hogy másolásnál nem-e csúsztak el a cellahivatkozások Ha elcsúsztak a cellahivatkozások, $ jellel lekötjük a megfelelő értéket Ha lefele(/felfele) másoljuk, akkor a sorszám csúszhat el Ha jobbra(/balra) másoljuk, akkor az oszlop érték csúszhat el Függvénymásoló használata

SZUM(szám1;szám2...) A cellatartományban lévő számokat összeadja. Például: =SZUM(A2:A55) =SZUM(A2;A3:B6) =SZUM(A2;A4;A4:B6) Példa feladat: Mennyi érmét gyártottak. SZUM(szám1;szám2...)

ÁTLAG(cellatartomány) A cellatartományban lévő számokat átlagolja. Például: =ÁTLAG (A2:A55) =ÁTLAG (A2;A3:B6) = ÁTLAG(A2;A4;A4:B6) Például: egy érmát átlagosan hány ember tervezett? ÁTLAG(cellatartomány)

MIN(cellatartomány) MAX(cellatartomány) A cellatartományban lévő számok közül vissza a legkisebbet (min) vagy a legnagyobbat (max). Például: =MAX (A2:A55) =MIN (A2;A3:B6) =MAX(A2;A4;A4:B6) Például: Leghamarabb készített érme dátuma, VAGY legtöbb darabbal rendelkező érme darabszáma. MIN(cellatartomány) MAX(cellatartomány)

KICSI(cellatartomány; N) NAGY(cellatartomány; N) A cellatartományban lévő számok közül vissza a n-edik legkisebbet (kicsi) vagy az n-edik legnagyobbat (nagy). Például: =KICSI (A2:A55; 2) =NAGY (A2:B60; 3) Például: 3. legkevesebbet gyártott érme darabszáma, VAGY az 5. legújabb érme készítési dátuma. KICSI(cellatartomány; N) NAGY(cellatartomány; N)

DARAB(cellatartomány) DARAB2(cellatartomány) DARAB: Megszámolja, hogy hány számértékkel rendelkező cella van a kijelölt cellatartományban. Például: =DARAB (A2:A55) DARAB2: Megszámolja, hogy hány értékkel rendelkező cella van a kijelölt cellatartományban. =DARAB2(A2:A55) DARAB(cellatartomány) DARAB2(cellatartomány)

DARABÜRES(cellatartomány) Megszámolja, hogy hány üres cella van a kijelölt cellatartományban. Például: =DARABÜRES(A2:A55) Példafeladat: Hány olyan érme van, amelyet még nem vontak be. (DarabÜres) Hány érme van (Darab) Hány érme van amit még nem vontak be (Darab2) DARABÜRES(cellatartomány)

DARABTELI(tartomány;kritérium) Megszámolja, hogy hány olyan cella van a kijelölt cellatartományban, amely megfelel a kritériumnak. Például: =DARABTELI(A2:A55;”>2”) =DARABTELI(A2:A55;C1) (egyenlő C1) Feladat: Hány olyan érme van, amelyből több mint 1.000.000 darabot gyártottak? Hány olyan érme van, amelyet egy ember készített? DARABTELI(tartomány;kritérium)

HA(logikai vizsgálat;érték ha igaz; érték ha hamis) Egy cellára megvizsgálva a feltételt, majd megadja, hogy mi történjen a feltétel teljesülésénél és nem teljesülésénél. HA(A2=””;”IGAZ”;”HAMIS”) HA(A2=3;”IGAZ”;”HAMIS”) HA(A3>1;”IGAZ”;””) HA(A5<=C2;”IGAZ”;”HAMIS”) Példafeladat: adjuk meg érménként, hogy bevonták-e? (Igen, Nem) adjuk meg minden emberre (emberenként), hogy gazdag-e (>300.000 FT kereset esetén gazdag) HA(logikai vizsgálat;érték ha igaz; érték ha hamis)

SZUMHA(tartomány;kritérium;összegtartomány) Egy feltételnek eleget tevő cellákat összeadja. Például: =SZUMHA(A2:A5;”>20”;B2:B5) =SZUMHA(A2:A5;C5;B2:B5) Példafeladat: Mennyit keresnek összesen a férfiak; Mennyit keresnek azok az emberek, akik 1965 előtt születtek. SZUMHA(tartomány;kritérium;összegtartomány)

ÁTLAGHA(tartomány;kritérium;átlagtartomány) Egy feltételnek eleget tevő cellákat átlagolja. Például: =ÁTLAGHAHA(A2:A5;”>20”;B2:B5) =ÁTLAGHAHA(A2:A5;C5;B2:B5) Példafeladat: Átlagosan mennyit keresnek a férfiak; Átlagosan mennyit keresnek azok az emberek, akik 1965 előtt születtek. ÁTLAGHA(tartomány;kritérium;átlagtartomány)

Dátumfüggvények I. ÉV(dátumÉRTÉK): egy dátum év részét adja vissza HÓNAP(dátumÉRTÉK): egy dátum hónap részét adja vissza NAP(dátumÉRTÉK): egy dátum nap részét adja vissza PERC(IdőÉRTÉK): egy időérték perc részét adja vissza MPERC(IdőÉRTÉK): egy időérték másodperc részét adja vissza Dátumfüggvények I.

MA(): visszaadja a mai dátumot (nem kell paramétert megadni! MOST(): visszaadja a mai dátumot az aktuális időértékkel együtt! Példafeladatok: Hány napos vagy. Hányan születtek januárban. Az egyes érméket melyik évben gyártották. A dátumokat napként tárolja 1987.01.14 15:13 = 31791,63 15:13=0,63 Dátumfüggvények II.

Bal(szöveg, menyit): Egy szöveg bal oldaláról levág „mennyi” számú karaktert. jobb(szöveg, mennyit): Egy szöveg jobb oldaláról levág „mennyi” számú karaktert. Közép(szöveg, mettől, mennyit): egy szöveg „mettől” számú karakterétől levág „mennyi” számú karaktert Szövegkezelés I.

ÖSSZEFŰZ(szöveg1;szöveg2;…): a szöveg1-et összefűzi a szöveg2-vel. HOSSZ(szöveg): visszaadja a szöveg hosszát. Példafeladatok: Írjuk ki a nevünk első két betűjét! Írjuk ki a nevünk utolsó két betűjét! Írjuk ki a nevünk első és utolsó két betűjét! Milyen hosszú a nevünk! Szövegkezelés II.