XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEINEK VÁLTOZTATÁSI JAVASLATAI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
Advertisements

Az érettségi rendszere
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
~ 1970: Világnézetünk alapjai a középiskolában.
Mozgóképkultúra és médiaismeret Háttér: ● Választható közismereti vizsgatárgy (5. érettségi tárgy) ● ig kétszintű az érettségi 2011-től a felvételi.
Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Az érettségi rendszer változtatási lehetőségei
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
Informatika Minden szép, minden jó, mindennel meg vagytok elégedve?
Az írásbeli feladatok értékelése
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
Utazás &Turizmus érettségi 2008 tavasz. U&T érettségi Központilag akkreditált érettségi vizsgatárgy (Ady Endre Gimn., Ráckeve Csak k özépszintű! Felvételinél.
. Vizsgatárgyak (az idegen nyelvűekkel együtt) Középszint Emelt szint
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A NAT és az élő idegennyelvek Az új NAT szükségessége Köznevelés tartalmi egysége Kulturális javak: minden tanuló férhessen hozzá Közös.
A NAT jövője az informatikán innen és túl Reményi Zoltán.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont
A belügyi rendészeti ismeretek vizsgatárgy
A kétszintű biológia érettségi vizsgáról
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Orosz nyelv TÁMOP / Kép helye április 10.
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
Gazdasági ismeretek.
A francia nyelvi érettségi tapasztalatai. Források: Oktatási Hivatal adatbázisa Országos Közoktatási Intézet Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központjában.
A válaszadók > május-június október-november
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
A nevelési-oktatási program előzményei
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
A kerettantervek fejlesztése
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Az új történelem érettségiről, avagy a megőrzés és megújítás egyensúlyának kísérlete F. Dárdai Ágnes - Kaposi József Új Pedagógiai Szemle 2005.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
A magyar közoktatás- politika irányvonalának változásai 1998-tól 2006-ig Készítette: Kemenczky Zsuzsanna.
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Kompetencia alapú oktatás
Szakképzési dokumentumok
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Érettségi esszék középszinten
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN.
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A kétszintű érettségi. Középszint Írásbeli : 180 perc, 90 pont Szóbeli : perc, 60 pont A vizsga részei: –Egyszerű, rövid választ igénylő feladatok.
Érettségi élő idegen nyelv
Szülői értekezlet
Kétszintű érettségi.
A szakiskola jelene és jövője
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Felkészítés szakmai vizsgára, informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Szóbeli feladatsor témaköreinek áttekintése, tipikus feladatok megoldásának.
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
Előadás másolata:

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEINEK VÁLTOZTATÁSI JAVASLATAI Szabó Márta

1. A 2005-ös reform előtt A történelem érettségi vizsga a 2005-ös reform során a tantárgyak közül az egyik legjelentősebb változásokon átesett vizsgatárgy volt. A történelem érettségi vizsga 2005 előtt kizárólag szóbeli vizsga volt

2. A 2005-ös reform 2005 óta viszont két vizsgarészből áll: –egy szóbeli és –egy írásbeli vizsgarészből. Az írásbeli vizsga is két vizsgarész-összetevőt tartalmaz: egy rövid válaszokat igénylő (ún. teszt) és egy szöveges kifejtést igénylő (ún. esszé) feladatokat tartalmazó vizsgarész-összetevőt.

3. Az érettségi követelmények megváltoztatásának három fő indoka A Nat és a kerettantervek új tematikai egységei és az egyes témákra szánható órakeretek arányainak változásai. A vizsgával kapcsolatban felhalmozott szaktanári tapasztalatok a kompetenciák terén Az érettségi követelmények (kompetencia-követelmények) és a tantervi fejlesztési követelmények terminológiájának összehangolása.

4. Bővítés és szűkítés 1. A bővítés oka: A „Társadalomismeret”, az „Állampolgári ismeretek”, a „Pénzügyi és gazdasági ismeretek” valamint „A munka világa” című témakörök megjelenítése az érettségi követelmények tematikájában. Ezen kívül újkori, legújabb kori valamint jelenismereti témákra − arányait tekintve − több tanóra jut, mint az ókori, középkori és kora újkori témákra.

4. Bővítés és szűkítés 2. A szűkítés okai: A fentiek miatt az ókori, a középkori és a kora újkori témákra a korábbinál nemcsak arányát tekintve, hanem szám szerint is lényegesen kevesebb tanóra jut, ezért az érettségi követelmények tematikájában lényegesen csökkentettük ezen témakörök témáinak számát, arányát. A szakmai bizottság szükségesnek tartotta a részletes követelményekben felsorolt témák számának csökkentését a vizsgázók jobb felkészülésének lehetővé tétele érdekében.

A jelenlegi és a tervezett tematika áttekintő összehasonlítása 1. Jelenlegi tematikaTervezett tematika 1. Az ókor és kultúrája (6 téma) 1. Az ókor és kultúrája (3 téma) 2. A középkor (8 téma) 2. Társadalom, gazdaság, vallás és kultúra a középkorban (4 téma) 3. A középkori magyar állam megteremtése és virágkora (6 téma) 3. A Magyar Királyság megteremtése és virágkora (4 téma) 4. Szellemi, társadalmi és politikai változások a kora újkorban (4 téma) 4. Szellemi, társadalmi és politikai változások a kora újkorban ( ) (4téma) 5. Magyarország a Habsburg Birodalomban (5 téma) 5. Magyarország a kora újkorban ( ) (4 téma) 6. A polgári átalakulás, a nemzetállamok és az imperializmus kora (6 téma) 6. A polgári átalakulás, a nemzetállamok és az imperializmus kora ( ) (4 téma)

A jelenlegi és a tervezett tematika áttekintő összehasonlítása 2. Jelenlegi tematikaTervezett tematika 7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon (7 téma) 7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon ( ) (4 téma) 8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig (9 téma) (A tervezetben két témára bontottuk: 8. és 10. téma) 8. A világháborúk kora ( ) (4 téma) 9. Magyarország története az első világháborútól a második világháborús összeomlásig (6 téma) 9. Magyarország a világháborúk korában ( ) (4 téma) 10. Magyarország 1945-től a rendszerváltozásig (6 téma) 10. A jelenkor 1945-től napjainkig (4 téma) 11. A jelenkor (5 téma) 11. Magyarország a második világháború után (1945-tól napjainkig) (5 téma) 12. A mai magyar társadalom és életmód (5 téma) 12. Társadalmi, állampolgári, pénzügyi és munkavállalói ismeretek (4 téma)

5.1. A jelenlegi tematika 1. Az ókor és kultúrája (6 téma) 2. A középkor (8 téma) 3. A középkori magyar állam megteremtése és virágkora (6 téma) 4. Szellemi, társadalmi és politikai változások a kora újkorban (4 téma) 5. Magyarország a Habsburg Birodalomban (5 téma) 6. A polgári átalakulás, a nemzetállamok és az imperializmus kora (6 téma) 7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon (7 téma) 8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig (9 téma). (A tervezetben két témára bontottuk: 8. és 10. téma) 9. Magyarország története az első világháborútól a második világháborús összeomlásig (6 téma) 10. Magyarország 1945-től a rendszerváltozásig (6 téma) 11. A jelenkor (5 téma) 12. A mai magyar társadalom és életmód (5 téma)

5.2. A tervezett tematika 1. Az ókor és kultúrája (3 téma) 2. Társadalom, gazdaság, vallás és kultúra a középkorban (4 téma) 3. A Magyar Királyság megteremtése és virágkora (4 téma) 4. Szellemi, társadalmi és politikai változások a kora újkorban ( ) (4 téma) 5. Magyarország a kora újkorban ( ) (4 téma) 6. A polgári átalakulás, a nemzetállamok és az imperializmus kora ( ) (4 téma) 7. A polgárosodás kezdetei és kibontakozása Magyarországon ( ) (4 téma) 8. A világháborúk kora ( ) (4 téma) 9. Magyarország a világháborúk korában ( ) (4 téma) 10. A jelenkor 1945-től napjainkig (4 téma) 11. Magyarország a második világháború után (1945-tól napjainkig) (5 téma) 12. Társadalmi, állampolgári, pénzügyi és munkavállalói ismeretek (4 téma)

6. Kompetenciák átstrukturálása a vizsgakövetelmények alkalmazása során felhalmozott a szakmai tapasztalatok alapján A történelem vizsgatárgy vizsgarész- összetevőinek formája a bevezetésekor –mind a megelőző magyar, –mind a nemzetközi vizsgáztatási gyakorlattal összevetve egyedülállónak és újszerűnek számított.

6.1. Tapasztalatok A vizsga működőképesnek bizonyult, de a feladatírói, a vizsgáztatói és szaktanári tapasztalatok alapján a kompetenciák struktúrája és megfogalmazása korrekcióra szorul az összehasonlíthatóság, az áttekinthetőség, egyértelműség, érthetőség érdekében. (Ezekre a változásokra az Oktatási Hivatal által megbízott tételkészítő bizottság javaslatainak figyelembe vételével és felhasználásával került sor).

6.2. Terminológia Összhang –a tantervek által alkalmazott terminológiával és – a fejlesztési követelmények struktúrájával. Ezek a terminológiai különbségek azonban nem takarnak szemléletbeli változást.

6.3. Az érettségi követelmények és a fejlesztési követelmények Jelenlegi érettségi kompetenciák Kerettantervi fejlesztési követelmények Források használata és értékeléseIsmeretszerzés, tanulás A szaknyelv alkalmazásaKommunikáció Tájékozódás térben és időben Eseményeket alakító tényezők feltárása Kritikai gondolkodás Történelmi események és jelenségek problémaközpontú bemutatása -

6.4. Célok Ugyanakkor biztosítani kellett, hogy a terminológiai összehangolás során lehetőség szerint ne változzon –az érettségi vizsga – szerkezete, –feladattípusai, – a feladatok értékelési szempontjai Ennek megfelelően egészítettük ki a kompetenciák fő területeinek megnevezését.

6.5. A jelenlegi és a tervezett kompetenciák Jelenlegi Tervezett 1.Források használata 1.Ismeretszerzés, források használata 2. A szaknyelv alkalmazása 2. Kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása 3. Tájékozódás térben és időben 4. Eseményeket alakító tényezők 4. Eseményeket alakító tényezők feltárása, kritikai és problémaközpontú gondolkodás

6.6. A kompetenciák változásai 1. Ismeretszerzés, források használata -A korábbi cím kiegészül a kerettantervi fejlesztési követelmények alapján -a korábbi, forrástípusok alapján meghatározott kompetenciák helyett -az elvégzendő műveletek, tevékenységformák szerint meghatározott, de a korábbi kompetenciákat magukba foglaló, továbbra is érvényben tartó kompetenciák kerültek be.

6.6. A kompetenciák változásai 2. Kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása A tantervek alapján valamint a vizsgaforma jelenlegi gyakorlata alapján általános követelményként jelenik meg a „Szövegalkotás megadott témában”.

6.6. A kompetenciák változásai 3. Tájékozódás térben és időben A jelenlegi általános követelmények egyszerűsítését, összevonását, tömörítését javasoljuk a jelenlegi 9 általános követelmény helyett 6 marad.

6.6. A kompetenciák változásai 4. Eseményeket alakító tényezők feltárása, kritikai és problémaközpontú gondolkodás Az eseményeket alakító tényezők feltárása című érettségi kompetencia kiegészül a tanterveken szereplő kritikai gondolkodásra és problémaközpontú gondolkodásra vonatkozó követelményekkel.

6.6. A kompetenciák változásai 5. Történelmi események és jelenségek problémaközpontú bemutatása Elhagyható/Elhagyandó, mivel a történelmi események problémaközpontú bemutatásához szükséges, illetve felhasználható témák a követelmények részét képező tematikából következnek.

7. A vizsgaleírás 1. Esszék száma Két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) tartalmaz.

7. A vizsgaleírás 2. A választható esszék száma középszinten: A vizsgázónak a négy feladatból kettőt kell választania: - egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül; - egyet a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 utáni korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 előtti korszakokra kell vonatkoznia.

7. Vizsgaleírás 3. Esszék emelt szinten A feladatlap háromféle típusú kifejtendő feladatot tartalmaz: 1. Rövid feladatot, amelyet kb szóban (kb soros) szerkesztett szövegben kell megoldani. 2. Hosszú feladatot, amelyet kb szóban (kb soros) szerkesztett szövegben kell megoldani. 3. Valamely történelmi probléma több korszakon átívelő bemutatására irányuló feladatot, amelyet kb szóban (kb soros) szerkesztett szövegben kell megoldani.

7. Vizsgaleírás 4. Esszék emelt szinten A vizsgázónak a hat feladatból hármat kell választania: egy rövid, egy hosszú és egy meghatározott történelmi probléma több korszakon átívelő bemutatására irányuló hosszú feladatot. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 utáni korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 előtti korszakokra kell vonatkoznia.

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!