XXVIII. Vezérigazgató Találkozó 2014. Szeptember 11. Röjtökmuzsaj Etikai üzemzavar A jó vezetők miért hagyják gyakran jóvá a rossz lépéseket? Dr. Tomka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A kölcsönös befolyásolás
Etikai Kódex.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Az ökológiai lábnyom: mennyi természeti forrást használunk és
Somogy megyei projektek
Egy kezdő debreceni startupper tapasztalatai Zajdó Csaba.
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
Egy újságíró kérdése: … mi az üzleti élet 7 főbűne?
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
Miért fontos? 3478 Negatív hír az egészségügy szereplőiről nyomtatott és online sajtóban 2009-ben Mindenki érintett: EÜM, OEP, kórházak, orvosok, gyógyszergyártók.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Toma Pál Budapest, március 28.
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
A válság és ami utána következik….
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
TÉNYLEG CSAK EZ MOTÍVÁL?
Halászat a globális adatóceánban – de mit tehetünk vele?
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
Sodrásban vagy flow-ban? vezetők újratöltve
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
Az ökológiai lábnyom.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
OTTHON A MUNKÁBAN OTTHON A MUNKÁBAN OTTHON.
Fülemüle informatika verseny
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Piac és Profit Május 8. Kockázatkezelés a kapcsolatok hálójában.
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Kozik Árpád Műszaki Igazgató ALFA-NOVA Kft május 13.
10. óra A HIBA -- esetek.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
Margitay – Mérnöketika A MÉRNÖKI FELELŐSSÉG -- ESETEK 11. óra.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
TISZK-ek Miért kellettek, és miért kellenek? Múlt, jelen, jövő Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Marcali, május 18.
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Túl a szakzsargonon Szemléletformálás - kinek az inge? Klímacsúcs II. Budapest, február 19. Czippán Katalin.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Dolceta - Pénzügyi ismeretek
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Humánerő krízis az egészségügyben „Zavar nincs, csak zavarkeltés”
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
Stresszmentes, hatékony vállalkozásvezetés Avagy hogyan építsük fel újra vállalkozásunkat Horváth Győző – május.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Bizonytalanság A teljesen megbízható következtetést lehetővé tevő tudás hiánya Egy esemény bizonytalansága  objektív  szubjektív Módszerek  numerikus.
1. A tudásmegosztás közösség nélkül elképzelhetetlen
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Vállalkozás alapítás Ausztriában
Bölcsességek, aforizmák
A szlovákiai társadalmi sajátosságok: a munkaerő munkáltatójához való lojalitása, felelősség vállalása és egyéb kiemelten fontos tényezők együtteséről.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
A kutatás etikai vonatkozásai
Előadás másolata:

XXVIII. Vezérigazgató Találkozó Szeptember 11. Röjtökmuzsaj Etikai üzemzavar A jó vezetők miért hagyják gyakran jóvá a rossz lépéseket? Dr. Tomka János ügyvezető igazgató, KPMG Akadémia főiskolai tanár, KRE

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva. 1 Ami kiszámítható „Az etikátlan viselkedések kedvező eredmények miatti megjutalmazása a hosszú távú katasztrófa előidézésének biztos módszere.” (Max. H. Bazerman, Ann E. Tenbrunsel: Etikátlan lépések; HBRm május) „A tanulság, hogy  valóban nem éri meg jogkövető adózónak lenni…  nem érdemes egy közepesen jó lehetőséget elfogadni, úgyis érkezik még egy…  puszta költségvetési érdekek továbbra is erősebbek egyes jogállami érdekek megőrzésénél…  az adóamnesztia-jellegű intézkedések várhatóan nem fogják emelni… az adómorált.” (Jalsovszky Pál: Adóamnesztia újratöltve; VG március 11.)

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva. 2 Megkérdőjelezhető előfeltevések  „…a menedzserek döntő többségének az a célja, hogy etikus módon vezesse a szervezeteket…”  „…néhány vezető megrögzött csaló…”  „…azért … szegik meg az etikai szabályokat, mert feletteseik nem veszik észre…” „Újabb botrány az ADAC-nál Félmilliárd euró adótartozást halmozott fel a napjainkig megbízhatónak tartott, 18 millió tagot számláló német autóklub, az ADAC a Spiegel hírmagazin szerint.” (VG március 11.)

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva. 3 Etikátlan lépések – etikai lábnyomok (Wikipédia, szeptember 5.) „Gyakran még a legjobb szándékú igazgatóknak sincs tudomásuk sem a saját etikátlan viselkedésükről, sem az alkalmazottaikéról.” TérségÖkológiai lábnyom (ha) Biológiai kapacitás (ha) Ökológiai hiány (ha) Afrika1,331,73-0,4 Ázsia, Csendes -óceáni térség 1,781,110,67 Észak-Amerika11,76,25,5 Kelet-Európa4,93,11,7 Nyugat-Európa6,32,93,4 Világ2,852,180,67 A helyzet súlyosságaAz ökológiai lábnyomról

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva lábnyom: Rosszul megfogalmazott célok „Ha nem jön össze a minimumként előírt számú kérdőív-kitöltő, megduplázom a tényleges számot, az arányok maradnak…” (Okos, szorgalmas, igazságosságra érzékeny egyetemi hallgatók) „Célokat jelölünk ki, és különféle ösztönzőkkel támogatjuk az elérésüket a kívánt viselkedés elősegítése érdekében, de ezek negatív magatartást váltanak ki”

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva lábnyom: Érdekvezérelt vakság „Szakmailag nem értek egyet, de vezetői döntés volt, végrehajtom. Másik választási lehetőség lett volna, hogy »hazamegyek«, de ezt nem venné észre senki.” (Nagyvállalati HR-igazgató) „Szemet hunyunk mások etikátlan viselkedése felett, ha az érdekünk úgy kívánja, hogy ne tudjunk róla.” A mi hasonló magatartásunkat szinte teljes vakság fedi.

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva lábnyom: Közvetett vakság „Mi soha nem adunk 10%-ot a potenciális megbízónak. Ha valamelyik alvállalkozónk mégis így tenne, arról nem tehetek...” („Etikus” cégvezetők) „Kevésbé tartunk másokat felelősnek az etikátlan viselkedésért, ha azt egy harmadik fél által hajtották végre.”

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva lábnyom: A csúszós lejtő „Kilenc évig tökéletesen megbíztam benne… mégis 5 évbe és 25 millióba került a munkaügyi per.” (Naiv ügyvezető igazgató) „Kevésbé vesszük észre mások etikátlan viselkedését, ha fokozatosan alakul ki.” Ugyanez vonatkozik a saját viselkedésünkre.

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva lábnyom: Az eredmények túlértékelése „Igazad van, de ha őt kirúgnám, néhány héten belül a többi vezetővel is ezt kellene tennem…” (Vezérigazgató a helyettesének) „Kedvező eredmények esetén hajlamosak vagyunk eltekinteni az azt elősegítő etikátlan viselkedéstől.”

© 2014 KPMG Akadémia Kft., a magyar jog alapján bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. Minden jog fenntartva. 9 Csodaszerek helyett küzdelem  Meddig lesz erejük a harchoz?  Mit tesznek majd, ha rájönnek, hogy nincsenek tisztek és tábornokok velük?  És mi lesz, ha rádöbbennek a verseny etikátlan aspektusaira? „Tekinthetünk úgy is a millenniumiakra, mint akik olyan változásokért küzdenek, amelyekre minden generáció vágyik.” (Jeanne C. Meister, Karie Willyerd: A milleneumi generáció mentorálása; HBRm szeptember)

KPMG Akadémia Nyilvántartási szám: Akkreditációs lajstromszám: AL-1068 EDU_V/1_v15