A német romantika Novalis.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Add a kezed, hogy zengjünk az Úrnak, zengjünk az Úrnak halleluját
Advertisements

A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
„Boldog, ki hinni tudja, hogy még a tenger tévedésből partra ér! Mit nem tudunk, épp arra volna szükség, s amit tudunk, semmit se ér.” Tengerár
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
dalát csöndjét, És lásd a világod
Május 13. az első Fatimai Mária jelenés emléknapja
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Úton böjtben.
A ROMANTIKA ÉS A MŰVELŐDÉS EURÓPÁBAN
Ébresztő!.
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
Folyamodjatok az Úrhoz,
Itt van az Úr, énekeljünk örömmel, örömmel, örömmel,
Örvendjetek, vigadjatok,
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Jézus, tiszta lényed nézve,
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
Álmaimból, lelkembõl, Két kezembõl, szívembõl,
BETLEHEM.
Örvendjetek, vigadjatok,
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
Az Úr legyen áldott, nagy dolgokat tett:
ISTEN hozott köztünk!.
Az Úrhoz száll a himnusz és a zsoltár, mit zengek én amíg élek
JÓ REGGELT !.
Mindig kapcsolatban Vele
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Áldjad én lelkem a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Hárfa és lant, mennyei angyali hang, mind az Ő szent nevét áldják.
Szent bizonyosság: Jézus enyém. Földi utamra sugárzik e fény
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
A földön túl a boldog drága hon vár, Hol annyi szent az üdvös körben él; Hol széráf, kérub áldást zeng a trónnál, Himnusz és Sanctus nem szűnve kél; A.
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Jó reggelt!.
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
Tudod most új élet vár.
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
aki Jézussal jár s benne hitt: aranyból koronát, fehér égi ruhát,
Jézus hű Megváltó.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Jó reggelt! .
Véred árán, hogy megválts.
I-003.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
Jó reggelt! ADVENT 3..
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
I-008.
Az Úr legyen áldott, nagy dolgokat tett:
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
Fenn a mennyben az Úr minden győztesnek ád, aki Jézussal járt, s benne hitt: aranyból koronát, fehér égi ruhát, s hárfa húrjait pengetheti.
97.
Előadás másolata:

A német romantika Novalis

A német romantika A romantika filozófiájának megalapozói: Fichte és Schelling a romantika előfutárai: Hölderlin, Novalis német romantikus írók, költők: Hoffmann, Kleist, Grimm testvérek, Hauff, Heine Hölderlin Novalis Hoffmann Heine Grimm testvérek Kleist

Novalis Friedrich Leopold von Hardenberg 1772. Május 2. Hardenberg 1790-91 Jéna 1791-94 Lipcse 1793- Sophie von Kühnt (1797-ben elhunyt) FreiBergben-geológia 1801. Március 25. elhunyt (29 évesen)

Novalis versei

Novalis: Föltámadás Dalra, hegység, táncra, dombok, örvendezzék, ami él! Krisztus Jézus odahagyta sziklasírját, Krisztus él! Krisztus győzött a halálon; oszlik a vég iszonya; pecsétet üt tanítása igazára e csoda. Félre némán, gúnyolódók, ezt tagadd el, bölcselem! A halandók üdve művét befejezte idelenn. Messze fénylik a jövendő eonjain tette át; angyal bámul, oriónok harsonázzák himnuszát.

Teremtmények miriádja élt vakon, s most látva lát; élvezi, mi volt, van és lesz, földi léted sugarát; mivel, Isten Fia, példád s tanításod szerzi meg számunkra a Jehovához méltó, tiszta, szent hitet. A haldokló nem remeg már, ha a halál szárnya ver; aggó kétség a haláltól nem fog többé minket el; mosolyogva néz felénk és int a síron túli táj, hol a Krisztus nyerte béke boldogító csöndje vár. Háladalra, hódolatra ajzzátok a húrt hamar! Visszhangozza az érzések árját bérc és sziklafal! Zengjen minden emberélet dicsőítő éneket; öröm égjen a szívekben, s fogyhatatlan köszönet.

Novalis : Éj Vándor lopakszik a csendes éj szélfútta leple alatt, sóhajt és sír, motyorogva beszél, s így szólít csillagokat: Keblem dobog, szívem nehéz, magányom mostoha; jón-rosszon az út, de honnan, és azt sem tudom, hova. Ó, apró, arany csillagok, fényetek oly távol ragyog, máshol vagyok, tőletek oly távol vagyok! Hall akkor csengő hangokat, s az éj felfényesül; s érzi, szívéről súly szakad, lelke ébred s derül: Ember, távol vagy és közel, de nem vagy egyedül, bízz! halk fényünk sosem hagy el, égünk hű jeleidül. Mi, apró, arany csillagok nem leszünk örök távolod; ragyog, ragyog: fényünk gondol rád, tudhatod.

Források http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Novalis http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9met_irodalom http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es- irodalom/irodalom/irodalom-10-osztaly/novalis-es-holderlin/a-nemet- romantika-kolteszete-novalis

Köszönjük a figyelmet! Készítette: Béres Anna , Kunkli Tímea , Pethő Richárd Martin és Nagy Izabella Vivien 10.a osztályos tanulók.